Petrović pozvao Viškovića i ministre na hitan sastanak

Ministri Pašalić i Košarac potvrdili su dolazak u Bijeljinu 4. jula, a odgovor iz Kabineta predsjednika Vlade Radovana Viškovića, kaže Petrović, još čekamo.

Republika Srpska 29.06.2022 | 14:06
Petrović pozvao Viškovića i ministre na hitan sastanak

"Nakon što predstavnici Gradske uprave Bijeljina, Agrarnog fonda, mlinari i poljoprivrednici, ni poslije drugog sastanka, nisu uspjeli da se dogovore o otkupnoj cijeni pšenice, Gradska uprava Bijeljina uputila je predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisu Pašaliću i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu poziv za hitan sastanak, zbog rješavanja ovog problema", saopštio je Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine.

Ministri Pašalić i Košarac potvrdili su dolazak u Bijeljinu 4. jula, a odgovor iz Kabineta predsjednika Vlade Radovana Viškovića, kaže Petrović, još čekamo.

"Cijena pšenice od 82 feninga, koju su predložili poljoprivrednici, neprihvatljiva je mlinarima, dok se, istovremeno, poljoprivrednicima ne isplati da je prodaju jeftinije, zbog velikog rasta cijena goriva i repromaterijala", dodaje Petrović.

Aktuelna svjetska ekonomska kriza dodatno je, smatra Petrović, otežala ionako loš položaj naših poljoprivrednih proizvođača i zato je neophodno da im republičke institucije posvete više pažnje.

"U Semberiji, najvećoj žitnici u Republici Srpskoj i BiH, zasijano je pšenice na oko 14.000 hektara, što je preko 30 % od ukupnih površina pod ovom kulturom u Srpskoj, tako da, nesumnjivo, ovaj kraj zaslužuje bolji tretman viših nivoa vlasti i veća novčana ulaganja", naglasio je prvi čovjke Bijeljine.

"Grad Bijeljina je, imajući u vidu naporan rad i život semberskog ratara, pružio maksimalnu podršku ovim vrijednim ljudima, obezbjeđujući povećanje agrarnog budžeta sa 1,5 miliona konvertibilnih maraka na 1,7 miliona, čime je obuhvaćen i veći iznos subvencija za pšenicu sa prošlogodišnjih dva na tri feninga po kilogramu, kao i niz drugih finansijskih povećanja za razne vidove proizvodnje", naveo je on.

Dodao je da razvoj poljoprivrede u nadležnosti je viših nivoa vlasti, a ne lokalnih zajednica, tako da Gradska uprava nema ovlašćenja u vezi sa određivanjem cijene pšenice.

"Sastanci koje je rukovodstvo Grada organizovalo sa poljoprivrednicima i mlinarima, samo je gest dobre volje da se pronađe najbolje rješenje. Iskreno se nadamo da će naš poziv nadležnima naići na razumijevanje, s ciljem prevazilaženja problema onih koji nas hljebom hrane", zaključio je Peterović.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Grozda

29.06.2022 13:06

Cijena pšenica ne bi smjela preći 70 feningi po 1kg ..Poljoprivrednici moraju voditi računa o mlinarima i pekarima..

ODGOVORITE
Name

Re

29.06.2022 18:36

Bravo Petroviću. Tako rade pravi gradonačelnici. Bave se privredom i životnim temama građana. I uče ove iz vlasti šta treba da rade. A ne da zamajavaju narod glupostima i muzikom pod šatorima.

Name

Mis9

29.06.2022 13:50

Ovo je sramno sto rade od poljoprivrednika.Nenormalne cijene repro materijal a mlinopteradjicaci nude 0.50 feninga za ,kilogram.Zasto nekazu koliko su placali Madjarsku psenicu prije pocetka zetve u Semberiji,placali su 88 eura plus pdv I plus trosak transporta,a sada se ponasaju kao najveci sverceri a zajedno I Vlada RS koja nijemo cutie.Stvarno vrijedjaju zdrav razum kod poljoprivrednika.

ODGOVORITE
Name

Tatar

29.06.2022 13:58

E moj Petroviću imaju oni preceg posla.

ODGOVORITE
Name

Zdravko

29.06.2022 16:13

Kome je Višković još pomogao? Jedino "gazdama", lopovima, švercerima, tajkunima, zelenašima, profiteri a, ali ne i narodu.

Name

Miloš

29.06.2022 20:59

Više Višković voli mlinare nego sve poljoprivrednike. Od mlinara ima korist a od naroda probleme, kao i od poljoprivrednika. Najbolje vole da svi odu preko granice. Tako oni rješavanju problema.

Name

Realista

29.06.2022 14:18

A da poljoprivrednici blokiraju granice i uvoz pšenice iz Srbije? Tamo je politika zabrane izvoza vjestacki oborila cijenu i najmanja je u svijetu ali opet u Srbiji su veći potsticaji i imaju već par godina sredstva iz EU. Naši mlinari su 90% šverceri a ostali 10% su mlinari. Oni žele višestruku zaradu. Evo primjer iz Dubice, firma Jelena kao jedini otkupljivač, "vedri i oblači", ucjenjuje seljake da prodaju žito do 1. Septembra inače plaćaju nekakve dnevne penale. To je samo primjer, tako svi rade. Jedino rješenje su vlastita skladišta a to mora država sufinansirati ali od tog nem ništa jer vlast ima procenat od pojedinih skladištara.

ODGOVORITE
Name

Laktasi

29.06.2022 14:34

Nema pojma da ce doći oni su u kampanji i krađi dok jos imaju prilike,gladna usta,gladne oci,fukare?

Name

Zizi

29.06.2022 14:39

Ako je u Hrvatskoj 60 feninga kg onda treba da bude i u BIH jer u Hrvatskoj je gorivo i djubre skuplje i repro materijal.

ODGOVORITE
Name

Realista

29.06.2022 18:46

Nije ništa u Hrvatskoj skuplje, već isto ili jeftinije. Gorivo im je godinama jeftinije nego kod nas (plavi dizel), imaju potsticaj po hektaru oko 600KM nije bitno koja kultura, a mi inamo samo na pšenicu 400KM, đubrivo su plaćali po istim cijenama kao mi a i jeftinije. Samo i Hrvatski poljoprivrednici su bijesni kao i naši ali ko pita poljoprivrednika.

Name

Jovo

29.06.2022 15:07

Pašalića se pita kao i pokojne babe Joke. Figura u rukama sektaša iz SNSDa.

ODGOVORITE
Name

Sredo

29.06.2022 15:47

Treba povećati cijenu rada oko pšenice Neka Radovan obezbedi pare

ODGOVORITE
Name

Crnjelovo Gornje

29.06.2022 16:00

Cijena pšenice u Srbiji se kreće od 36-38 dinara, kada se pretvori u našu valutu to je 60-63KM i ako dodamo troškove transporta, carine i špediterskih usluga čini cijenu od bar 64-67KM što je možda i prihvatljivo za naše poljoprivredne proizvođače ako se uzme u obzir da je i Agrarni fond obećao premiju od 3KM i podsticaj Ministarstva koji je već isplaćen u iznosu od 400KM/ha ( što na prosječni prinos od 500kg iznosi 8KM) i čini najmanju ukupnu cijenu od 64+3+8 = 75KM Ako se uzme u obzir da je otkupna cijena ječma bila 60KM smatramo da bi bar ovih 64KM bilo najmanje što bi otkupljivači trebali platiti proizvođačima.

ODGOVORITE
Name

Lignja

30.06.2022 19:51

Kako lupetate i frljate se ne tacnim podatcima oko cijena kod nas i u okruzenju. Nije ni cudo da nema cijene psenice.