Ово је јеловник најздравијег народа на свијету

Хунзе пију воду из ледењака, узгајају своју храну, а с обзиром на то да су одсјечени од оближњих градова, не једу ништа прерађено.

Здравље 28.06.2022 | 07:08
Ово је јеловник најздравијег народа на свијету

На крајњем сјеверу Пакистана, у планинској долини Хунза која се смјестила у регији Гилгит-Балтистан, станује народ који живи и до 120, 130 година.

Неки од њих прославили су и 145. рођендан прије него што су напустили овај свијет.

Тачан број година тешко је одредити јер Хунзе немају родних листова нити доказа којима би могли поткријепити своју виталност.

У остатку Пакистана предвиђени животни вијек износи 67 година, али на крову свијета, у изолованим беспућима Хималаја владају посве друкчији закони живота и смрти.

Истраживачи су забиљежили да жене могу затрудњети врло касно, у шездесетима и касније, а сматра се и да не болују од рака.

Научници објашњење траже у околини и храни.

Хунзе пију воду из ледењака, узгајају своју храну, а с обзиром на то да су одсјечени од оближњих градова, не једу ништа прерађено.

Марелице су често на њихову јеловнику, а током поста данима, па чак и мјесецима, не једу ништа осим свјежег сока и коштица тог суперздравог воћа.

Месо им није сваки дан на јеловнику, доминирају житарице и поврће. Практикују јогу, вјежбе дисања и медитацију.

Њихово поријеко обавијено је тајном. Свјетлије су пути од свих сусједних народа, а њихов је језик (бурусхаски) сличнији баскијском него било којем другом који их окружује.

Нагађа се да су потомци војника Александра Великог који га нису могли слиједити, него су одлучили остати на Хималајима.

(Пункуфер  Фото:Профимедиа.хр)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Y

28.06.2022 06:06

Па, они за тих 150 година не доживе оно што неко доживи са 40. Не бих се ја за такав живот мијењала. Изоловани и у доброј мјери не открију свијет у коме живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

28.06.2022 06:26

Објашњење је то што немају родних листова. Да их имају, као и остали у Пакистану, живјели би око 70 година

ОДГОВОРИТЕ