Патријарх Порфирије у Тузли: Овде живе добри људи

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас Свету архијерејску литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Тузли поводом обиљежавања 140 година од освештања ове богомоље.

Босна и Херцеговина 26.06.2022 | 12:32
Патријарх Порфирије у Тузли: Овде живе добри људи

Вјера је оно на чему се зида живот људи на овим просторима, поручио је његова светост патријарх српски Порфирије након служења Свете архијерејске литургије у Саборном храму Успења Пресвете Богородице освештаног прије 140 година.

Његова светост патријарх српски Порфирије изјавио је да у БиХ и Републици Српској живе добри људи којима су на првом месту добро и врлина и којима је други човек ближњи.

"Овде, на овим просторима, у овој благословеној земљи живе људи којима је важнији човек од профита, важнија људска душа од успеха, важније је то да се препознајемо као људи", рекао је Порфирије у беседи након Свете архијерејске литургије у Саборном храму у Тузли, поводом 140 година од освештања Саборног храма.

Порифирије је додао да све то не би било могуће да српски народ није укорењен у јеванђељу Христовом и Христовој православној вери, преноси Срна.

"Православна вера, православна црква је не само некада утемељила и одредила стазе наших ходова него уобличила оно што јесмо", истакао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да у БиХ живе људи различитих вера, који другачије верују у Бога и другачије му се моле, али верују у Бога и труде се да чују шта им бог говори.

"Ако нас ишта од тога збуњује, ствара недоумицу, ту је је јеванђеље Христово, реч његова, ту је вера православна да нас научи и да буде смерница нашег живота да је Господ створио све људе и да су сви позвани да буду браћа, и да је закон по којем ми живимо закон љубави", поручио је патријарх Порфирије.

Према његовим речима, иако се у историји српског народа пуно тога мењало од места гђе живи, до држава којима припада, оно што је остало као црвена нит која чува српски народ и чиме он постоји то су православна црква и православна вера.

Порфирије је нагласио да, ако је ишта данас потребно српском народу и читавом свету - то су јеванђеље Христово и његова реч.

"Јер његова реч је љубав, јер та реч не познаје непријатеља, спремна је на жртву, праштање, милосрђе, покајање и многе друге вредности које извиру из личности Христове и јеванђења његовог, а заживеле су нашем народу кроз нашу цркву и кроз нашу веру", рекао је патријарх српски.

Он је изразио радост што се налази у крајевима који су родни крај његових родитеља, наводећи да их због тога доживљава и као свој родни крај.

Свету архијерејску литургију су саслуживали архијереји и свештенство Српске православне цркве, а литургији је присуствовао велики број вјерника.Светој архијерејској литургији присуствовао је валики број представника власти БиХ, Републике Српске, градова Тузла, Бањалука, Бијељина, те околних локалних заједница.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ангела

26.06.2022 13:02

Добри наш Порфирије..Племенит,добронамеран и праведан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.06.2022 17:29

Добри људи живе и у Лакташима.

Name

Адвокат

26.06.2022 17:44

Хахахахаха

Name

Тузлак

26.06.2022 13:10

Тузла једини мултикултурални и мултиконфесионални град у БиХ. Никад се нису гледали људи кроз вјеру и име. У току рата православну цркву нико није ни такнуо а камоли срушио као што су срушили џамију у Бања Луци. Нека увијек буде примјер суживота и толеранције, наша Тузла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бнбих

26.06.2022 13:29

То је та разлика измедју нас и њих, са једне стране толерантни људи, европског духа, спремни на сузивот, а са друге стране...?

Name

Ре

26.06.2022 13:41

Ко ти то казе да је једини.

Name

Нешто не штима

26.06.2022 19:27

Ако смо сви тако добри и верујући народ, ко поби 90-их онолико невиних људи? Зашто и даље желимо да они други нестану?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.06.2022 20:08

Добар смислен коментар.