Ердоган поставио услове Шведској за улазак у НАТО

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан пренио је шведској премијерки Магдалена Андерсон да Анкара није видјела никакву "опипљиву иницијативу Шведске" којом би се ријешила њена забринутост због жеље Стокхолма да се придружи НАТО, саопштено је данас из Ердоановог кабинета.

Свијет 26.06.2022 | 11:56
Ердоган поставио услове Шведској за улазак у НАТО

Ердоан је током телефонског разговора затражио да се Шведска обавеже и промијени став у свом односу према тероризму, преноси АП.

Шведска и Финска у мају су предале захтјеве за чланство у НАТО, након напада Русије на Украјину.

Турска, која је чланица НАТО, до сада је блокирала њихове пријаве јер сматра да ове двије земље имају превише благ став према организацијама попут Радничке партије Курдистана, која је водила 38-огодишњу побуну против Турске, током које је десетине хиљада људи страдало.

Анкара тврди да Шведска и Финска крију чланове Радничке партије Курдистана, као и особе које су повезане са науспјелим покушајем пуча у Турској 2016. године и тражи од ове двије државе да одобре захтјеве за изручење особа, које се траже у Турској.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

брко казе

26.06.2022 10:24

Нецу им ниста само цу их мало терорисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машала

26.06.2022 14:08

Није лош потез турчина. Швеђани и Финци би на крају требали да му буду захвални. Елем, Швеђани фол били неутрални, хахахах, па никад то нису били. За вријеме нецистичке Њемачке били су главна транзитна рута за оружје и све друге робе Хитлеру, а данас са НАТО повезани ко прст и нокат , само ето нису то још ованичили чланством. Наци фашизам имје у крв свима. Ердогау је Русија далеко битнија, да не уруши своју економију, и то је далео природнији однос него све ово са ЕУ и НАТО багром.

ОДГОВОРИТЕ