Erdogan postavio uslove Švedskoj za ulazak u NATO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan prenio je švedskoj premijerki Magdalena Anderson da Ankara nije vidjela nikakvu "opipljivu inicijativu Švedske" kojom bi se riješila njena zabrinutost zbog želje Stokholma da se pridruži NATO, saopšteno je danas iz Erdoanovog kabineta.

Svijet 26.06.2022 | 11:56
Erdogan postavio uslove Švedskoj za ulazak u NATO

Erdoan je tokom telefonskog razgovora zatražio da se Švedska obaveže i promijeni stav u svom odnosu prema terorizmu, prenosi AP.

Švedska i Finska u maju su predale zahtjeve za članstvo u NATO, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Turska, koja je članica NATO, do sada je blokirala njihove prijave jer smatra da ove dvije zemlje imaju previše blag stav prema organizacijama poput Radničke partije Кurdistana, koja je vodila 38-ogodišnju pobunu protiv Turske, tokom koje je desetine hiljada ljudi stradalo.

Ankara tvrdi da Švedska i Finska kriju članove Radničke partije Кurdistana, kao i osobe koje su povezane sa nauspjelim pokušajem puča u Turskoj 2016. godine i traži od ove dvije države da odobre zahtjeve za izručenje osoba, koje se traže u Turskoj.

(Nezavisne)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

brko kaze

26.06.2022 10:24

Necu im nista samo cu ih malo terorisati.

ODGOVORITE
Name

Mašala

26.06.2022 14:08

Nije loš potez turčina. Šveđani i Finci bi na kraju trebali da mu budu zahvalni. Elem, Šveđani fol bili neutralni, hahahah, pa nikad to nisu bili. Za vrijeme necističke Njemačke bili su glavna tranzitna ruta za oružje i sve druge robe Hitleru, a danas sa NATO povezani ko prst i nokat , samo eto nisu to još ovaničili članstvom. Naci fašizam imje u krv svima. Erdogau je Rusija daleko bitnija, da ne uruši svoju ekonomiju, i to je daleo prirodniji odnos nego sve ovo sa EU i NATO bagrom.

ODGOVORITE