Представљена монографија о глумцу Угљеши Којадиновићу

У препуној дворани србачког Дома културе промовисана је монографија под називом „Уморан од додира…“ у којој на својеврстан, емотиван и документаран начин ауторка књиге Бранка Санчанин из Српца говори о лику и дјелу глумца Угљеше Којадиновића . 

Република Српска 25.06.2022 | 20:37
Представљена монографија о глумцу Угљеши Којадиновићу

Ријеч је о једном од великана  југословенског глумишта, који је рођен 1936. године  у Гламочанима код Српца, а преминуо 1982. године  у  47. години живота. 

Током четворогодишњег напорног рада Бранка Санчанин је сакупила преко 270 фотографија и докумената који свједоче о животу и раду овог познатог позоришног, телевизијског и филмског глумца, који је неправедно у свом родном крају  био заборављен 40 година.

Да дође до потребне грађе и података за књигу, ауторка је обишла Хрватско народно позориште, Хрватски државни архив, Хрватску радио-телевизију и друге важније културне и образовне институције у Загребу, гдје је Угљеша похадјао Академију за казалишну умјетнопст  и имао стални позоришни ангажман.

Бранка истиче и значајну подршку од суградјанке Вање Малешевић, која јој је дозволила увид у породични реликвиј који је чувала њена мајка Слободанка, Угљешина родјена сестра. 

„Ријеч је о његовом старом коферу у којем су сачуване бројне фотографије и документа о његовом животу на сцени и ван ње. Неке сам одабрала, систематизовала и сложила у књигу“, каже  писац књиге.   

Овом монографијом, захваљујући Бранки Санчанин, Србац се  бар донекле  одужио свом суградјанину, врсном глумцу , препознатљивом у бројним ТВ серијама и филмовима.

Износећи позитивно мишљење о монографији и писцу, уредник књиге Синиша Видаковић је изразио наду да ће се у овој општини организовати и стална културна манифестација  посвећена Угљеши Којадиновићу.  

Бираним ријечима о монографији су говорили још настојатељ манастира Осовица, синдјел Теофил,  рецензент Крсто Чавор , директор Дјечијег позоришта Бања Лука Љиљана Лабовић и режисер Марко  Мисирача.

Допринос промоцији монографије дао је и глумац  Горан Јокић, двоструки добитник признања „Угљеша Којадиновић“, који је  посјетиоцима пренио  неколико цитата из ове књиге.

Улоге и порука

Међу најзначајнијим улогама  Угљеше Којадиновића су Молијеров  „Градјанин племић“, „Демони“ , „Рањена птица“, а посебно се истакао  као Хорације у Шекспировом Хамлету.

Ипак, широј јавности  је познатији као ТВ и филмски глумац ,  у серијама и драмама, као што су „Лицем у лице“, „Каја, убит ћу те“,  Непокорени град,  Доктор Младен, Мачак под шљемом, Просјаци и синови, Око, Дебели лад, Фишкал , а посебно по улози  професора  у култној серији „Вело  мисто“.

Прије одласка на онај свијет, Угљеша је при здравом разуму  сам себи  својеручно написао „епитаф“,  који се налази на гробу у роним Гламочанима, који гласи: „Уморан од додира,од устију, од сталне присутности смрти, уморан од човјека, кренух свом удесу, својој крхотини“. 

(БН/С.К  Фото:БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

НР

25.06.2022 23:44

Великан глумишта. Почива у миру. Хвала Бранки за труд вриједан хвале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједлог

26.06.2022 07:16

Дивно је прочитати несто изван политичких вијести, посебно о оваквим бардовима глумишта који живе и даље.

ОДГОВОРИТЕ