Predstavljena monografija o glumcu Uglješi Kojadinoviću

U prepunoj dvorani srbačkog Doma kulture promovisana je monografija pod nazivom „Umoran od dodira…“ u kojoj na svojevrstan, emotivan i dokumentaran način autorka knjige Branka Sančanin iz Srpca govori o liku i djelu glumca Uglješe Kojadinovića . 

Republika Srpska 25.06.2022 | 20:37
Predstavljena monografija o glumcu Uglješi Kojadinoviću

Riječ je o jednom od velikana  jugoslovenskog glumišta, koji je rođen 1936. godine  u Glamočanima kod Srpca, a preminuo 1982. godine  u  47. godini života. 

Tokom četvorogodišnjeg napornog rada Branka Sančanin je sakupila preko 270 fotografija i dokumenata koji svjedoče o životu i radu ovog poznatog pozorišnog, televizijskog i filmskog glumca, koji je nepravedno u svom rodnom kraju  bio zaboravljen 40 godina.

Da dođe do potrebne građe i podataka za knjigu, autorka je obišla Hrvatsko narodno pozorište, Hrvatski državni arhiv, Hrvatsku radio-televiziju i druge važnije kulturne i obrazovne institucije u Zagrebu, gdje je Uglješa pohadjao Akademiju za kazališnu umjetnopst  i imao stalni pozorišni angažman.

Branka ističe i značajnu podršku od sugradjanke Vanje Malešević, koja joj je dozvolila uvid u porodični relikvij koji je čuvala njena majka Slobodanka, Uglješina rodjena sestra. 

„Riječ je o njegovom starom koferu u kojem su sačuvane brojne fotografije i dokumenta o njegovom životu na sceni i van nje. Neke sam odabrala, sistematizovala i složila u knjigu“, kaže  pisac knjige.   

Ovom monografijom, zahvaljujući Branki Sančanin, Srbac se  bar donekle  odužio svom sugradjaninu, vrsnom glumcu , prepoznatljivom u brojnim TV serijama i filmovima.

Iznoseći pozitivno mišljenje o monografiji i piscu, urednik knjige Siniša Vidaković je izrazio nadu da će se u ovoj opštini organizovati i stalna kulturna manifestacija  posvećena Uglješi Kojadinoviću.  

Biranim riječima o monografiji su govorili još nastojatelj manastira Osovica, sindjel Teofil,  recenzent Krsto Čavor , direktor Dječijeg pozorišta Banja Luka Ljiljana Labović i režiser Marko  Misirača.

Doprinos promociji monografije dao je i glumac  Goran Jokić, dvostruki dobitnik priznanja „Uglješa Kojadinović“, koji je  posjetiocima prenio  nekoliko citata iz ove knjige.

Uloge i poruka

Među najznačajnijim ulogama  Uglješe Kojadinovića su Molijerov  „Gradjanin plemić“, „Demoni“ , „Ranjena ptica“, a posebno se istakao  kao Horacije u Šekspirovom Hamletu.

Ipak, široj javnosti  je poznatiji kao TV i filmski glumac ,  u serijama i dramama, kao što su „Licem u lice“, „Kaja, ubit ću te“,  Nepokoreni grad,  Doktor Mladen, Mačak pod šljemom, Prosjaci i sinovi, Oko, Debeli lad, Fiškal , a posebno po ulozi  profesora  u kultnoj seriji „Velo  misto“.

Prije odlaska na onaj svijet, Uglješa je pri zdravom razumu  sam sebi  svojeručno napisao „epitaf“,  koji se nalazi na grobu u ronim Glamočanima, koji glasi: „Umoran od dodira,od ustiju, od stalne prisutnosti smrti, umoran od čovjeka, krenuh svom udesu, svojoj krhotini“. 

(BN/S.K  Foto:BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

NR

25.06.2022 23:44

Velikan glumišta. Počiva u miru. Hvala Branki za trud vrijedan hvale.

ODGOVORITE
Name

Prijedlog

26.06.2022 07:16

Divno je pročitati nesto izvan političkih vijesti, posebno o ovakvim bardovima glumišta koji žive i dalje.

ODGOVORITE