Очекује се коректна цијена откупа пшенице

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је данас да од откупљивача пшенице очекује коректан однос према произвођачима по питању откупне цијене и пажљиво ће пратити процес жетве и откупа и по потреби реаговати с циљем заштите пољопривредних произвођача.

Република Српска 25.06.2022 | 14:08
Очекује се коректна цијена откупа пшенице

Та цијена, како су истакли, треба да се дефинише на основу информација са берзи и откупне цијене у земљама окружења.

"Молимо домаће откупљиваче да приликом дефинисања откупне цијене уваже ове чињенице", навели су из ресорног министарства.

Подсјећају да у Републици Српској наредне седмице почиње пуна кампања жетве пшенице, прво у Семберији, а потом и у западном дијелу Српске.

"Први откоси раних сорти пшенице у подручју Бијељине показују да се може очекивати добар принос и квалитет зрна", наводе из Министарства.

Истичу да је Влада Републике Српске ове године снажније подржала произвођаче пшенице и да је већ исплаћен подстицај од 400 КМ по хектару, као и друге мјере подршке /регресирани дизел, подршка за набавку опреме и механизације, подршка за осигурање усјева и друго/.

"Влада Српске је, такође, у протеклих неколико мјесеци откупила 8.000 тона пшенице, а у наредних неколико седмица биће откупљене додатне количине с циљем обезбјеђења довољних количина брашна за становништво Републике Српске", наводе из ресорног министарства.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Татар

25.06.2022 13:43

Неће бити коректног односа.Они да су хтели тако не би цене у небеса летеле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.06.2022 22:12

Шта значи појам коректна цијена. Ништа. Само ето да се покаже да министарство брине за народ. Боље да ћутите ако немате ништа паметније

Name

росс

25.06.2022 15:50

само лазите а на крају тразите од Србије зито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

25.06.2022 16:56

Па што Влада не формира одмах коректну цијену и не откупи ове количине које планира, тиме би натјерала и млинаре да тако ураде... Овако они као моле, они су добри, они разумеју ситуацију, праве се фини, а у суштини их боли брига за пшеницом, биће из увоза, а ту се може добро и уградити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

26.06.2022 06:04

Шта вам значи "очекујемо коректну цијену"? Мислите да је народ глуп. Па тржишна цијена је много већа него што је у Србији и што ће бити код нас. Подстицаји једва да покрију сјеме тако да мислим да ће сва пшеница да се извезе па ви опет просите жито у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wаллер

26.06.2022 18:21

Влада планира да откупи 20.000 т псенице,вец се зна од кога и колико.Влада са народним парама мозе да схица с нереалним цијенама и својим " подобницина" ( њих 10 так) це да плати астрономску цијену.У Семберији су се пијавили нови откупљиваци,градјевински предузетници,нафтаси... Млинари и не Владини откупљиваци,који псеницу купују својим парама добро це да размисле да ли куповати псеницу.

ОДГОВОРИТЕ