Očekuje se korektna cijena otkupa pšenice

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je danas da od otkupljivača pšenice očekuje korektan odnos prema proizvođačima po pitanju otkupne cijene i pažljivo će pratiti proces žetve i otkupa i po potrebi reagovati s ciljem zaštite poljoprivrednih proizvođača.

Republika Srpska 25.06.2022 | 14:08
Očekuje se korektna cijena otkupa pšenice

Ta cijena, kako su istakli, treba da se definiše na osnovu informacija sa berzi i otkupne cijene u zemljama okruženja.

"Molimo domaće otkupljivače da prilikom definisanja otkupne cijene uvaže ove činjenice", naveli su iz resornog ministarstva.

Podsjećaju da u Republici Srpskoj naredne sedmice počinje puna kampanja žetve pšenice, prvo u Semberiji, a potom i u zapadnom dijelu Srpske.

"Prvi otkosi ranih sorti pšenice u području Bijeljine pokazuju da se može očekivati dobar prinos i kvalitet zrna", navode iz Ministarstva.

Ističu da je Vlada Republike Srpske ove godine snažnije podržala proizvođače pšenice i da je već isplaćen podsticaj od 400 КM po hektaru, kao i druge mjere podrške /regresirani dizel, podrška za nabavku opreme i mehanizacije, podrška za osiguranje usjeva i drugo/.

"Vlada Srpske je, takođe, u proteklih nekoliko mjeseci otkupila 8.000 tona pšenice, a u narednih nekoliko sedmica biće otkupljene dodatne količine s ciljem obezbjeđenja dovoljnih količina brašna za stanovništvo Republike Srpske", navode iz resornog ministarstva.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tatar

25.06.2022 13:43

Neće biti korektnog odnosa.Oni da su hteli tako ne bi cene u nebesa letele

ODGOVORITE
Name

Re

25.06.2022 22:12

Šta znači pojam korektna cijena. Ništa. Samo eto da se pokaže da ministarstvo brine za narod. Bolje da ćutite ako nemate ništa pametnije

Name

росс

25.06.2022 15:50

samo lazite a na kraju trazite od Srbije zito.

ODGOVORITE
Name

Idealno

25.06.2022 16:56

Pa što Vlada ne formira odmah korektnu cijenu i ne otkupi ove količine koje planira, time bi natjerala i mlinare da tako urade... Ovako oni kao mole, oni su dobri, oni razumeju situaciju, prave se fini, a u suštini ih boli briga za pšenicom, biće iz uvoza, a tu se može dobro i ugraditi...

ODGOVORITE
Name

Realista

26.06.2022 06:04

Šta vam znači "očekujemo korektnu cijenu"? Mislite da je narod glup. Pa tržišna cijena je mnogo veća nego što je u Srbiji i što će biti kod nas. Podsticaji jedva da pokriju sjeme tako da mislim da će sva pšenica da se izveze pa vi opet prosite žito u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Waller

26.06.2022 18:21

Vlada planira da otkupi 20.000 t psenice,vec se zna od koga i koliko.Vlada sa narodnim parama moze da shica s nerealnim cijenama i svojim " podobnicina" ( njih 10 tak) ce da plati astronomsku cijenu.U Semberiji su se pijavili novi otkupljivaci,gradjevinski preduzetnici,naftasi... Mlinari i ne Vladini otkupljivaci,koji psenicu kupuju svojim parama dobro ce da razmisle da li kupovati psenicu.

ODGOVORITE