"Да падају атомске бомбе имамо гаса за два мјесеца"

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да је уговором са Гаспромом ријешено око 64% потреба Србије. Између осталог је истакао да ће пензионери, незапослени и радници чија примања не прелазе 70.000 месечно имати право на ваучер за одмор у Србији, не у висини 5.000 динара, као до сада, већ 15.000 динара.

Србија 25.06.2022 | 11:37
"Да падају атомске бомбе имамо гаса за два мјесеца"

Говорећи о стратешким проблемима са којима се Србија суочава, он је рекао да су највише у питању пољопривреда и енергетика.

- То је узроковано кризом која је захватила цео свет, а делимично и нашим структуралним проблемима. А на све то се надовезала светска финансијска криза и инфлација. Новац постаје све скупљи, сви повећавају референтне каматне стопе. Ризици су за нас у три нивоа: у снабдевању струјом, гасом и нафтним дериватима - казао је он.

Председник истиче да је питање и како ћемо обезбедити термо блокове и да сви ремонти буду завршени на време.

- И лети трошимо све више струје, као што смо навикли да зими ходамо у мајицама и шорцевима, тако смо и лети навикли на климу. Други проблем је низак ниво хидрологије са којим се већ суочавамо. Трећи проблем су недовољне количине угља. Ми нисмо користили камени квалитетни угаљ, већ лигнит. Имамо проблеме и са отркивкама, и то је кривица наше државе, пошто се машине чекају три године, а раније то није рађено - истиче Вучић.

Он каже ни да струју нећемо моћи више лако да купујемо, и да данас већ гледамо да купујемо струју која ће се трошити у новембру и децембру, за Нову годину.

- Те цене су невероватно високе, што додатно угрожава нашу стабилност. Што се тиче гаса имамо добре вести. Уговором са Гаспромом смо решили око 64 одсто наших потреба. Ми смо преко ОТП банке обезбедили средства да у наредних два месеца напунимо 147 милиона кубних метара гаса у Мађарској. За то хоћу да се захвалим Синиши и Ани. За то време напунићемо овде наш део Банатског двора руским гасом, на 250 милиона кубних метара гаса. До 1. септембра ћемо имати у резерви 400 милиона кубних метара гаса - додао је он.

Председник истиче да када би атомске бомбе падале по свету ми имали довољно гаса за два месеца.

- Све је у нашем домену, и не зависи од тога хоће ли неко да прекине нешто или не. За гас су вести добре. Скупе, али добре. Све смо платили, да имате у виду - казао је Вучић.

Он истиче да је Србија близу најниже цене нафтних деривата на пумпама у региону, али да смо у тешкој ситуацији зато што две велике компаније не увозе.

- Све је спало на НИС, наша нафтна компанија ради са 100 одсто капацитета. Ми имамо и проблем што морамо да нађемо алтернативу руској нафти. Нама нафта може да дође само преко Јадранског нафтовода, пошто почињу да нас уцењују и за Киркук ирачку нафту. Поједини произвођачи кажу да неће да сарађују са фирмама где су Руси већински власници, као што је НИС - рекао је председник.

Вучић је додао да су транспортни трошкови све већи, и да сукоб прави огромне проблеме.

- Због тога морамо да обезбеђујемо велики новац. Ми се за сада држимо добро, ниво јавног дуга нам је низак. Читао сам неке глупости данас у новинама да смо се задужили према Кинезима због инфраструктуре. Ајде престаните да причате глупости и лажете овај народ. Наша стопа јавног дуга је најбоља у региону. И сви су у много тежој ситуацији него ми - истиче он.

Ваучер за летовање од 15.000 динара за 200.000 грађана

- Прво да ме чују ђаци, незапослени, пензионери. На овоме смо радили дуго. Запослени који примају до 70.000 динара, ратни војни инвалиди. Сва ова лица имаће право на следећу ствар, нудимо грађанима Србије да узму ваучер за летовање у висини од 15.000 динара, 200.000 лица има право на ово, у износу од укупно 3 милијарде.

Председник је открио и да ће сви који имају право на пензију, радници чија примања не прелазе 70.000 динара месечно, студенти, ратни војни инвалили и цивилни инвалиди, као и многе друге категорије становништва, осим оних најбогатијих, имати право да узму ваучер од државе Србије од 15.000 динара.

Како каже, разлози су даље упознавање људи са сопственом земљом, да новац остане у нашој земљи и поновни ковид који се распламсао на Медитерану. С тим у вези Вучић је истакао да ће он примити четврту дозу вакцине, и да Србија има одлично здравство.
Повећање минималне цене зарада и пензија

- 15. августа почињу разговори послодаваца и синдиката око цене минималне зараде, ако не постигну договор у те разговоре се укључује држава. Очекујемо значајно повећање и спремни смо да помогнемо послодавцима на различите начине, и кроз смањење доприноса како бисмо укупне порезе и доприносе на зараду свели на 60, 2 одсто никада ниже и на повећање на неопорезивног дела дохотка. То ће значајно увећати просечне зараде. Ми не желимо, иако за то нисмо ни криви ни заслужни, да наши људи не живе исто, ми желимо да наши људи живе боље. Желимо да наши људи живе боље, зато ће пензије бити повећане од 1. јануара од 19,1 одсто, то је највеће повећање, и боримо се за сагласност са ММФ-ом. Добили смо сагласност на ПЦИ аранжман са њима.

Вучић истиче да ће то пратити двоцифрено повећање плата у јавном сектору, али ће се трудити да нам годишња инфлација буде између 9 и 9,2 одсто.

(Курир)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Босанац

25.06.2022 10:37

Браво Вуцко дрзисе Руса и Кинеза и немозети нико ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сава

25.06.2022 12:29

Вучић је прави човек. Браво за председника и све похвале .

Name

Борац

25.06.2022 15:21

Код нас само сектаси добијају вауцере.

Name

Нострадамус

25.06.2022 12:48

Ма ако бас буду морале да падају Атомске Бомбе онда боље нам одговара Руска,ове Натоа нису сигурне мозда неко и презиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

25.06.2022 13:58

Ако почну да падају атомске бомбе неће нам требати ни плина.

ОДГОВОРИТЕ