Нова иницијатива: Напад на новинаре кривично дјело

Седам посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ поднијело је иницијативу у којој траже измјене Кривичног закона БиХ којим ће се напад на новинаре третирати као посебно кривично дјело.

Босна и Херцеговина 25.06.2022 | 08:48
Нова иницијатива: Напад на новинаре кривично дјело

Иницијатива ће се наћи пред посланицима Представничког дома ПСБиХ на сједници која је заказана за понедјељак, а њом се обавезује Савјет министара БиХ да најкасније у року од 60 дана припреми и у парламентарну процедуру упути измјене Кривичног закона БиХ.

Потписници иницијативе су посланици Аида Баручија, Саша Магазиновић, Едита Ђапо, Џенан Ђонлагић, Јасмин Емрић, Мирјана Маринковић-Лепић и Шемсудин Мехмедовић. Иницијативу је претходно разматрала и Уставноправна комисија Представничког дома ПСБиХ, која је дала зелено свјетло.

– Значајан пораст броја напада на новинаре у БиХ у периоду од 2012. до 2022. године позива на разматрање усвајања измјене закона који ће квалификовати напад на новинаре као посебно кривично дјело. Као особе које обављају функцију промовисања слободе говора и основних демократских начела слободне дебате и информисања јавности, новинари требају бити заштићени од физичког насиља – истиче се у иницијативи.
Додаје се да је недопустив било какав вид застрашивања или угрожавања безбједности оних који извјештавају јавност о догађајима и појавама у друштву, поготово насилничко понашање према новинарима и пријетње њиховим породицама.

Посланици у иницијативи подсјећају да линија за помоћ новинарима у БиХ у задњих неколико година биљежи пораст пријетњи и напада на новинаре, а посебно су у порасту пријетње у онлајн простору.

Истиче се да је у посљедње три године та линија регистровала више од 143 кривична дјела почињена према новинарима, међу којима су један покушај убиства, пријетње смрћу, физички напади и кршења права којима се угрожава њихова безбједност.

– Новинари тренутно нису у могућности да поднесу адекватну кривичну пријаву, која ће бити у складу с врстом напада извршеног на новинаре. Као такав, напад на новинаре с циљем физичке повреде или пријетње не може бити пријављен, јер нема закона који дефинише радње напада на новинаре као засебно кривично дјело. Овај недостатак закона резултује у обесхрабрујуће малим бројевима кривичних пријава насиља над новинарима – наводи се у иницијативи.

Према Свјетском индексу слободе медија за 2022. годину, који су објавили Репортери без граница (РСФ), Босна и Херцеговина се налази на 67. мјесту и пала је за девет мјеста у односу на прошлу годину. У извјештају РСФ за БиХ посебно се истиче политички утицај на медије, односно наставак „манипулације медијима у политичке сврхе, посебно у јавним емитерима, али и у онима у приватном власништву“.

И у Извјештају Европске комисије за 2021. наглашена је озбиљна забринутост због политичког притиска, застрашивања и пријетњи новинарима у БиХ.

Подсјећамо, Клуб новинара Бањалука је раније подносио иницијативу којом је тражена измјена Кривичног закона РС којима би се напад на новинаре третирао као напад на службено лице.

Међутим, Народна скупштина Републике Српске није усвојила ову иницијативу, “док се не створе претпоставке да се у Кривични законик уврсте и кривична дјела против части и угледа”.

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

аналитицар

25.06.2022 11:09

Код нас на балкану је било кривицно дјело,само ако сиромак украде метар дрва да се огрије или ако новинар изтрази да је неки политицар опљацкао дрзаву будзет,фирму и.т.д.Одмах је против тога новинара покренут кривицни поступак или је угрозена његова физицка сигурност.

ОДГОВОРИТЕ