ЕУ без Западног Балкана неће бити безбједности

 Брисел и сваки главни град у западној Европи требало би да схвате да ће ускоро бити тешко говорити о безбедности у Европи без интеграције Западног Балкана у Европску унију, објавио је данас мађарски министар иностраних послова и трговине Петер Сијарто поводом самита ЕУ - Западни Балкан.

Свијет 24.06.2022 | 11:50
ЕУ без Западног Балкана неће бити безбједности

Сијарто је на свом Фејсбук профилу навео да су одлуке Европског савета које су јуче донете изазвале разочарање у неколико земаља које теже да се придруже ЕУ, пренео је МТИ.

Он је додао да је Мађарска, као сусед земаља Западног Балкана, "потпуно свесна важности стабилности тог региона“ и да би било "добро да се то разуме и у западној Европи“, наводи мађарска агенција.

Сијарто је навео да је имао телефонске разговоре са Кристијаном Шмитом, високим представником за Босну и Херцеговину, као и са Милорадом Додиком, српским чланом Председништва Босне и Херцеговине.

Додик је, по Сијартовим речима, осврћући се на политичке поделе у БиХ, оценио да "постоји једно питање око којег су сви дошли до консензуса, а то је важност европских интеграција", преноси МТИ.

"Било би добро када би ЕУ помогла" онима у Босни и Херцеговини да "учврсте тај консензус", навео је мађарски министар иностраних послова и трговине.

Он је, такође, изразио жаљење што Грузији није додељен статус кандидата за чланство у ЕУ.

"Мислимо да је та земља спровела све мере потребне за кандидатуру. Грузија и њени лидери су посвећени придруживању и не можемо да разумемо зашто је донета тако обесхрабрујућа одлука", написао је Сијарто на Фејсбуку и додао да ће отићи у Грузију да "потврди подршку интеграцији грузијских пријатеља у ЕУ", наводи МТИ.

(Тањуг Фото: АА/Архива)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мирослав

24.06.2022 10:08

Нудите "перспективу" и то је све од вас и тако од распада YУ. Примили сте оне сто су Немци хтели, све остало је за вас баласт. А и ми навалили, сагињемо се до пода, да би вам се додворили, докле? Морате знати да и ви висе нисте атрактивни, ви сте у рату, а нама није до рата. Зивимо ми скромно, али нам је добро, јер овог пута нас нисте увукли у вас рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

24.06.2022 10:35

Џаба затворише ваздушни простор за министра Лаврова. Тако вам и треба. Србија Им треба бити примјер и узор самосталне политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

24.06.2022 12:36

Зато нас и требају. Заштита смо им. Зато су Избијеглице овдје лоциране. А наша ,школована Дијеца, млада ж, здрава, напустили Диједовину и слуге тој Европи. Израбљују Нас. А у РС и домаћи Експлоататори испали исти. РТРС фабрика лажи , а плаћамо је. Идиоти. Народ гладан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.06.2022 13:15

Боље је бити плацени слуга, него роб у Милорадовој секти и приватној дрзави. ЕУ не сноси одговорност за то сто млади бјезе одавде и не осврцу се.

Name

Дудек

24.06.2022 12:38

К врагу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми вам и слузимо

24.06.2022 15:53

За то вијековима. Да вам цувамо стразњицу да нас пљацкатр и понизавате да ударамо на своју брацу..... Ви нам реално нисте нико и ниста осим подло зло.....

ОДГОВОРИТЕ