EU bez Zapadnog Balkana neće biti bezbjednosti

 Brisel i svaki glavni grad u zapadnoj Evropi trebalo bi da shvate da će uskoro biti teško govoriti o bezbednosti u Evropi bez integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, objavio je danas mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto povodom samita EU - Zapadni Balkan.

Svijet 24.06.2022 | 11:50
EU bez Zapadnog Balkana neće biti bezbjednosti

Sijarto je na svom Fejsbuk profilu naveo da su odluke Evropskog saveta koje su juče donete izazvale razočaranje u nekoliko zemalja koje teže da se pridruže EU, preneo je MTI.

On je dodao da je Mađarska, kao sused zemalja Zapadnog Balkana, "potpuno svesna važnosti stabilnosti tog regiona“ i da bi bilo "dobro da se to razume i u zapadnoj Evropi“, navodi mađarska agencija.

Sijarto je naveo da je imao telefonske razgovore sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, kao i sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je, po Sijartovim rečima, osvrćući se na političke podele u BiH, ocenio da "postoji jedno pitanje oko kojeg su svi došli do konsenzusa, a to je važnost evropskih integracija", prenosi MTI.

"Bilo bi dobro kada bi EU pomogla" onima u Bosni i Hercegovini da "učvrste taj konsenzus", naveo je mađarski ministar inostranih poslova i trgovine.

On je, takođe, izrazio žaljenje što Gruziji nije dodeljen status kandidata za članstvo u EU.

"Mislimo da je ta zemlja sprovela sve mere potrebne za kandidaturu. Gruzija i njeni lideri su posvećeni pridruživanju i ne možemo da razumemo zašto je doneta tako obeshrabrujuća odluka", napisao je Sijarto na Fejsbuku i dodao da će otići u Gruziju da "potvrdi podršku integraciji gruzijskih prijatelja u EU", navodi MTI.

(Tanjug Foto: AA/Arhiva)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Miroslav

24.06.2022 10:08

Nudite "perspektivu" i to je sve od vas i tako od raspada YU. Primili ste one sto su Nemci hteli, sve ostalo je za vas balast. A i mi navalili, saginjemo se do poda, da bi vam se dodvorili, dokle? Morate znati da i vi vise niste atraktivni, vi ste u ratu, a nama nije do rata. Zivimo mi skromno, ali nam je dobro, jer ovog puta nas niste uvukli u vas rat.

ODGOVORITE
Name

Refa

24.06.2022 10:35

Džaba zatvoriše vazdušni prostor za ministra Lavrova. Tako vam i treba. Srbija Im treba biti primjer i uzor samostalne politike.

ODGOVORITE
Name

+

24.06.2022 12:36

Zato nas i trebaju. Zaštita smo im. Zato su Izbijeglice ovdje locirane. A naša ,školovana Dijeca, mlada ž, zdrava, napustili Dijedovinu i sluge toj Evropi. Izrabljuju Nas. A u RS i domaći Eksploatatori ispali isti. RTRS fabrika laži , a plaćamo je. Idioti. Narod gladan.

ODGOVORITE
Name

Re

24.06.2022 13:15

Bolje je biti placeni sluga, nego rob u Miloradovoj sekti i privatnoj drzavi. EU ne snosi odgovornost za to sto mladi bjeze odavde i ne osvrcu se.

Name

Dudek

24.06.2022 12:38

K vragu!

ODGOVORITE
Name

Mi vam i sluzimo

24.06.2022 15:53

Za to vijekovima. Da vam cuvamo straznjicu da nas pljackatr i ponizavate da udaramo na svoju bracu..... Vi nam realno niste niko i nista osim podlo zlo.....

ODGOVORITE