Држава се богати на рачун сиромашних грађана

Док цијене горива обарају рекорде, па ће тако литар бензина или нафте ускоро бити чак 4 КМ, агонију грађана бх. власт и даље мирно посматра, без конкретних мјера којима би ублажила велики удар на животни стандард најугроженијих.

Босна и Херцеговина 23.06.2022 | 22:35
Држава се богати на рачун сиромашних грађана

Према подацима доступним на апликацији Федералног министарства трговине, литар дизела јуче је у Сарајеву коштао од 3,41 до 3,81 КМ по литру и максимална цијена била је виша за 5 фенинга у односу на дан раније. Цијене бензина се нису мијењале и остале су од 3,31 до 3,56 КМ по литру.

У наредним данима очекује се ново поскупљење, чиме ће литар дизела, како ствари стоје, бити скоро четири марке. Само је питање дана када ће се то десити.

Један од начина да се ублажи ново повећање јесте ограничење марже на цијене горива, али ни то није довољно, каже Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ.

Највећи удар трпи сектор транспорта роба и путника, али он се ланчано преноси и на сваку грану производње, али и цијене свих производа и услуга за крајњег купца.

- Била је идеја, и мислим да је то требало усвојити, да се привремено суспендирају акцизе на гориво. Приходи државе расту те акцизе нису неки приход који би држава значајно осјетила, а привреда и грађани би сигурно осјетили олакшање када би им, за неких 40 фенинга, био јефтинији литар нафте или бензина - истиче Смаилбеговић.

Једини пут

Каже да за утјеху може послужити податак да је економска криза захватила цијели свијет, али да су стартне позиције БиХ слабије те да остали већ интервенирају.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је најтужније што бх. власт не показује никакав интерес да интервенише, упркос чињеници да су приходи до краја маја за више од 700 милиона КМ већи у односу на исти период прошле године.

 Ово је апсолутно богаћење државе на рачун сиромашних грађана, који не могу пронаћи одговор на ово стање. Једино што могу је да додатно смање потрошњу и одрекну се било чега што није крајње неопходно за преживљавање, али и тога да оду на земљу својих родитеља да нешто посаде.

Враћање властитој економији је услов без којег нећемо моћи, јер, ако већ имамо идиотске владе које не схватају да треба улагати у домаћу производњу хране, грађани требају схватити да је то пут којим требамо ићи - каже Павловић.

Може им се

Павловић појашњава зашто цијене дивљају упркос чињеници да је цијена барела нафте пала на 115 долара.

- Готово 20 рафинеријских капацитета у Европи је затворено, јер у вријеме пандемије није ни било потребе за толико горива. Сада је из погона испала и прерада нафте у Русији због санкција, а ни Украјина више није у могућности да продаје гориво јер нема приступ лукама. Сада је мање капацитета за прераду, па су власници преосталих рафинерија драстично подигли цијене услуга. Користе ситуацију и може им се - каже Павловић.  

(Аваз)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ана Марија

23.06.2022 21:37

Нека мозе им се,поред овако глупог народа могу радити ста хоце.Мозгови су далеко срецно им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

24.06.2022 06:07

Народе памти па врати на изборима!

Name

Тврда линија

24.06.2022 14:42

Па великом лопову Мили сметају аутомобили кад иде са пратњом,мрцина би био најсретнији да се он воза а да народ иде пјешке.Црко дабогда...

Name

Сагитариус

24.06.2022 04:01

Нежелећи да укине акцизе на гориво и да смањи стопу ПДВ-а, на основне животне намирнице, власт постиже два циља, први је да на тај наћин енормно повећава пуњење буђета, и обезбјеђује себи приходе за луксуз,( скупи аутомобили, хеликоптерски сервис, путовања, дневнице, итд.) а други циљ је намјерно држање већине народа у сиромаштву, јер је далеко лакше манипулисати у сваком погледу, са ћовјеком који је сиромашан, и држати га под контролом, а и јефтиније је купити глас на изборима од сиромашнога бираћа!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.06.2022 07:15

Која дрзава нема овдје тако несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монако

24.06.2022 08:09

Све сто је у власниству дрзаве је у рукама мафије.Мафија има своју дрзаву а зове се Босна и Херцеговина..Молимо и позовамо високог представника Крситијана Шмита да наметне укидање акциза на гориво и ограничи цијену..То он може..И има право .Кристиан Шмит треба да обузда мафију у БиХ,да им се наметну санкције учешћа у политици и забрана на функције.Врло добро се зна ко краде и ко је покрао милионе

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

24.06.2022 08:33

Мислите да је г-дин Шмит неки проф Балтазар па да сам помоцу чаробног штапића може обуздати оволику банду? !