Država se bogati na račun siromašnih građana

Dok cijene goriva obaraju rekorde, pa će tako litar benzina ili nafte uskoro biti čak 4 KM, agoniju građana bh. vlast i dalje mirno posmatra, bez konkretnih mjera kojima bi ublažila veliki udar na životni standard najugroženijih.

Bosna i Hercegovina 23.06.2022 | 22:35
Država se bogati na račun siromašnih građana

Prema podacima dostupnim na aplikaciji Federalnog ministarstva trgovine, litar dizela juče je u Sarajevu koštao od 3,41 do 3,81 KM po litru i maksimalna cijena bila je viša za 5 feninga u odnosu na dan ranije. Cijene benzina se nisu mijenjale i ostale su od 3,31 do 3,56 KM po litru.

U narednim danima očekuje se novo poskupljenje, čime će litar dizela, kako stvari stoje, biti skoro četiri marke. Samo je pitanje dana kada će se to desiti.

Jedan od načina da se ublaži novo povećanje jeste ograničenje marže na cijene goriva, ali ni to nije dovoljno, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Najveći udar trpi sektor transporta roba i putnika, ali on se lančano prenosi i na svaku granu proizvodnje, ali i cijene svih proizvoda i usluga za krajnjeg kupca.

- Bila je ideja, i mislim da je to trebalo usvojiti, da se privremeno suspendiraju akcize na gorivo. Prihodi države rastu te akcize nisu neki prihod koji bi država značajno osjetila, a privreda i građani bi sigurno osjetili olakšanje kada bi im, za nekih 40 feninga, bio jeftiniji litar nafte ili benzina - ističe Smailbegović.

Jedini put

Kaže da za utjehu može poslužiti podatak da je ekonomska kriza zahvatila cijeli svijet, ali da su startne pozicije BiH slabije te da ostali već interveniraju.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je najtužnije što bh. vlast ne pokazuje nikakav interes da interveniše, uprkos činjenici da su prihodi do kraja maja za više od 700 miliona KM veći u odnosu na isti period prošle godine.

 Ovo je apsolutno bogaćenje države na račun siromašnih građana, koji ne mogu pronaći odgovor na ovo stanje. Jedino što mogu je da dodatno smanje potrošnju i odreknu se bilo čega što nije krajnje neophodno za preživljavanje, ali i toga da odu na zemlju svojih roditelja da nešto posade.

Vraćanje vlastitoj ekonomiji je uslov bez kojeg nećemo moći, jer, ako već imamo idiotske vlade koje ne shvataju da treba ulagati u domaću proizvodnju hrane, građani trebaju shvatiti da je to put kojim trebamo ići - kaže Pavlović.

Može im se

Pavlović pojašnjava zašto cijene divljaju uprkos činjenici da je cijena barela nafte pala na 115 dolara.

- Gotovo 20 rafinerijskih kapaciteta u Evropi je zatvoreno, jer u vrijeme pandemije nije ni bilo potrebe za toliko goriva. Sada je iz pogona ispala i prerada nafte u Rusiji zbog sankcija, a ni Ukrajina više nije u mogućnosti da prodaje gorivo jer nema pristup lukama. Sada je manje kapaciteta za preradu, pa su vlasnici preostalih rafinerija drastično podigli cijene usluga. Koriste situaciju i može im se - kaže Pavlović.  

(Avaz)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ana Marija

23.06.2022 21:37

Neka moze im se,pored ovako glupog naroda mogu raditi sta hoce.Mozgovi su daleko srecno im.

ODGOVORITE
Name

Borac

24.06.2022 06:07

Narode pamti pa vrati na izborima!

Name

Tvrda linija

24.06.2022 14:42

Pa velikom lopovu Mili smetaju automobili kad ide sa pratnjom,mrcina bi bio najsretniji da se on voza a da narod ide pješke.Crko dabogda...

Name

Sagitarius

24.06.2022 04:01

Neželeći da ukine akcize na gorivo i da smanji stopu PDV-a, na osnovne životne namirnice, vlast postiže dva cilja, prvi je da na taj naćin enormno povećava punjenje buđeta, i obezbjeđuje sebi prihode za luksuz,( skupi automobili, helikopterski servis, putovanja, dnevnice, itd.) a drugi cilj je namjerno držanje većine naroda u siromaštvu, jer je daleko lakše manipulisati u svakom pogledu, sa ćovjekom koji je siromašan, i držati ga pod kontrolom, a i jeftinije je kupiti glas na izborima od siromašnoga biraća!!

ODGOVORITE
Name

Milan

24.06.2022 07:15

Koja drzava nema ovdje tako nesto.

ODGOVORITE
Name

Monako

24.06.2022 08:09

Sve sto je u vlasnistvu drzave je u rukama mafije.Mafija ima svoju drzavu a zove se Bosna i Hercegovina..Molimo i pozovamo visokog predstavnika Krsitijana Šmita da nametne ukidanje akciza na gorivo i ograniči cijenu..To on može..I ima pravo .Kristian Šmit treba da obuzda mafiju u BiH,da im se nametnu sankcije učešća u politici i zabrana na funkcije.Vrlo dobro se zna ko krade i ko je pokrao milione

ODGOVORITE
Name

sale

24.06.2022 08:33

Mislite da je g-din Šmit neki prof Baltazar pa da sam pomocu čarobnog štapića može obuzdati ovoliku bandu? !