Постхумно признање Благоју Јосиповићу

Инжењер Благоје Јосиповић, родом из Богутовог Села, код Бијељине и Угљевика, постхумно је награђен Специјалном златном плакетом Српске краљевске академије научника и уметника, поводом Видовдана, славе ове српске институције, која наставља традицију академије чији  је први председник био Јосиф Панчић, и у својим редовима, поред осталих, има више од 100 универзитетских професора и доктора наука.

Република Српска 23.06.2022 | 21:03
Постхумно признање Благоју Јосиповићу

Јосиповић је, каже академик професор др Мирко Керкез, „заслужио ово високо уздарје за допринос који је дао залагању за права нашег народа  у расејању и земљи“.

-Доказани је био родољуб, који  је оставио добро плаћен посао електроинжењера у Немачкој, и дошао, са читавом својом породицом, брани родну груду и Републику Српску.Био је велики хуманитарац, цењени човекољубац и правдољубац, који је, директно и непосредно, највишем врху немачке државе указивао на штетности политике која је довела до ратова на тлу бивше СФРЈ.

Захваљујући њему, многи његови пријатељи, и других вера, молили су се за српски народ током бомбардовања Србије, о чему су писале „Новости“.

Остаће запамћен борац против комунистичког једноумља, али и против распада СФРЈ до ког је, на његову жалост, дошло, како је говорио, „неодговорног и преурањеног признања Словеније, Хрватске и БиХ, што су му признавали и неки од страних лидера попут бившег немачког канцелара Герхарда Шредера“.

(БН/В.Митрић)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ето сад

23.06.2022 21:10

Борац против комунистичког једноумља? Шта то знаци тачно? Зар ово данас и овдје није једноумље чак горе од комунистичког. А да није било тог комунизма нас овдје данас неби било нити Срба нит Бошњака. Перманентно се гура нека мантра да су неки други били бољи а да су комунисти били злотвори. Незнам само како су успјели завршити 2. Свјетски рат, основати Југославију и владати 70 година. Све ове друге накарадне идеологије једино успијевају бацати приче тј. прашину народу. И то покушавају и дан данас али све остаје у фази лапрдања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А нисте долазили

23.06.2022 21:17

...да браните РСК? Ви сте нас оставили и заборавили!

ОДГОВОРИТЕ