Posthumno priznanje Blagoju Josipoviću

Inženjer Blagoje Josipović, rodom iz Bogutovog Sela, kod Bijeljine i Ugljevika, posthumno je nagrađen Specijalnom zlatnom plaketom Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, povodom Vidovdana, slave ove srpske institucije, koja nastavlja tradiciju akademije čiji  je prvi predsednik bio Josif Pančić, i u svojim redovima, pored ostalih, ima više od 100 univerzitetskih profesora i doktora nauka.

Republika Srpska 23.06.2022 | 21:03
Posthumno priznanje Blagoju Josipoviću

Josipović je, kaže akademik profesor dr Mirko Kerkez, „zaslužio ovo visoko uzdarje za doprinos koji je dao zalaganju za prava našeg naroda  u rasejanju i zemlji“.

-Dokazani je bio rodoljub, koji  je ostavio dobro plaćen posao elektroinženjera u Nemačkoj, i došao, sa čitavom svojom porodicom, brani rodnu grudu i Republiku Srpsku.Bio je veliki humanitarac, cenjeni čovekoljubac i pravdoljubac, koji je, direktno i neposredno, najvišem vrhu nemačke države ukazivao na štetnosti politike koja je dovela do ratova na tlu bivše SFRJ.

Zahvaljujući njemu, mnogi njegovi prijatelji, i drugih vera, molili su se za srpski narod tokom bombardovanja Srbije, o čemu su pisale „Novosti“.

Ostaće zapamćen borac protiv komunističkog jednoumlja, ali i protiv raspada SFRJ do kog je, na njegovu žalost, došlo, kako je govorio, „neodgovornog i preuranjenog priznanja Slovenije, Hrvatske i BiH, što su mu priznavali i neki od stranih lidera poput bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera“.

(BN/V.Mitrić)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Eto sad

23.06.2022 21:10

Borac protiv komunističkog jednoumlja? Šta to znaci tačno? Zar ovo danas i ovdje nije jednoumlje čak gore od komunističkog. A da nije bilo tog komunizma nas ovdje danas nebi bilo niti Srba nit Bošnjaka. Permanentno se gura neka mantra da su neki drugi bili bolji a da su komunisti bili zlotvori. Neznam samo kako su uspjeli završiti 2. Svjetski rat, osnovati Jugoslaviju i vladati 70 godina. Sve ove druge nakaradne ideologije jedino uspijevaju bacati priče tj. prašinu narodu. I to pokušavaju i dan danas ali sve ostaje u fazi laprdanja.

ODGOVORITE
Name

A niste dolazili

23.06.2022 21:17

...da branite RSK? Vi ste nas ostavili i zaboravili!

ODGOVORITE