Ово је Баккен, најстарији забавни парк на свету! (ВИДЕО)

Само 10 км северно од центра Копенхагена, у шуми Дирехавена, налази се Дирехавсбаккен, или како неки зову Баккен, и он је најстарији забавни парк на свету!

Занимљивости 23.06.2022 | 16:36
Ово је Баккен, најстарији забавни парк на свету! (ВИДЕО)

Баккен парк привуче близу 3 милиона посетилаца годишње, што га чини другом најпопуларнијом атракцијом у Данској!

Док су вожње и ролеркостери модерни додаци, овде постоји парк у неком или оном облику који је егзистирао готово пре више од четири стотине година, што Бакен чини како смо рекли најстаријим забавним парком на свету.

Према легенди, парк је почео са радом далеке 1583. године откриц́ем природног извора у шуми од стране једне мештанке, који је почео да привлачи становнике Копенхагена због лошег квалитета воде у граду.

Многи су веровали да природни извор има лековита својства, и стога је откриц́е привукло велике гужве, посебно у пролец́е. Ове велике гомиле су заузврат привукле забављаче и продавце који су почели да изводе трикове и продају робе, и одједном је шума пулсирала од активности.

Краљ Фридрих ИИИ је 1669. одлучио да у том подручју постави парк за животиње. Следец́е године, када је његов син Кристијан В постао такав, он је повец́ао величину парка за четири пута.

Међутим, од 1670. до 1756. године подручје где се налазио извор је проглашено за краљевско ловиште и затворено за јавност. Ово се променило када је Фридрих В постао краљ 1756, и поново је парк отворен за јавност и Дирехавсбаккен је почео да цвета

Забављачи, продавци и гостионичари вратили су се у ово подручје, а Бакенова све вец́а репутација широм Европе привукла је друге забављаче и уметнике, укључујуц́и Пјерота, кловна који је и данас стални део парка.

Бакен најстарији забани парк на свету је наставио да расте чак и током Наполеонових ратова. Његовој популарности касније је допринела лакша доступност због развоја пароброда (1820) и железнице (1864), као и добар публицитет песника и аутора.

Године 1885. неки од власника предузец́а у парку су се окупили и основали Удружење власника шатора Дирехавсбаккен са циљем да побољшају услове у парку. Побољшали су одлагање смец́а, тоалете, водоснабдевање, рекламирање и помогли у довођењу струје у парк. Удружење постоји и данас, а сва предузец́а која послују у парку морају да се придруже.

Данас постоји 31 вожња, слот машине, преко 30 различитих штандова за разна такмичења и игара укључујуц́и 90 година стар роллерцоастер (из 1932.) у Дирехавсбакену. Ту је и велики избор наступа и музичких разних врста забаве. У парку се налази и Циркус Ревyен који је највец́а циркуска група у Данској.

Како изгледа (данас) овај парк тј атмосфера у њему погледјате у мало дужем видео снимку: