Ovo je Bakken, najstariji zabavni park na svetu! (VIDEO)

Samo 10 km severno od centra Kopenhagena, u šumi Direhavena, nalazi se Direhavsbakken, ili kako neki zovu Bakken, i on je najstariji zabavni park na svetu!

Zanimljivosti 23.06.2022 | 16:36
Ovo je Bakken, najstariji zabavni park na svetu! (VIDEO)

Bakken park privuče blizu 3 miliona posetilaca godišnje, što ga čini drugom najpopularnijom atrakcijom u Danskoj!

Dok su vožnje i rolerkosteri moderni dodaci, ovde postoji park u nekom ili onom obliku koji je egzistirao gotovo pre više od četiri stotine godina, što Baken čini kako smo rekli najstarijim zabavnim parkom na svetu.

Prema legendi, park je počeo sa radom daleke 1583. godine otkrićem prirodnog izvora u šumi od strane jedne meštanke, koji je počeo da privlači stanovnike Kopenhagena zbog lošeg kvaliteta vode u gradu.

Mnogi su verovali da prirodni izvor ima lekovita svojstva, i stoga je otkriće privuklo velike gužve, posebno u proleće. Ove velike gomile su zauzvrat privukle zabavljače i prodavce koji su počeli da izvode trikove i prodaju robe, i odjednom je šuma pulsirala od aktivnosti.

Kralj Fridrih III je 1669. odlučio da u tom području postavi park za životinje. Sledeće godine, kada je njegov sin Kristijan V postao takav, on je povećao veličinu parka za četiri puta.

Međutim, od 1670. do 1756. godine područje gde se nalazio izvor je proglašeno za kraljevsko lovište i zatvoreno za javnost. Ovo se promenilo kada je Fridrih V postao kralj 1756, i ponovo je park otvoren za javnost i Direhavsbakken je počeo da cveta

Zabavljači, prodavci i gostioničari vratili su se u ovo područje, a Bakenova sve veća reputacija širom Evrope privukla je druge zabavljače i umetnike, uključujući Pjerota, klovna koji je i danas stalni deo parka.

Baken najstariji zabani park na svetu je nastavio da raste čak i tokom Napoleonovih ratova. Njegovoj popularnosti kasnije je doprinela lakša dostupnost zbog razvoja parobroda (1820) i železnice (1864), kao i dobar publicitet pesnika i autora.

Godine 1885. neki od vlasnika preduzeća u parku su se okupili i osnovali Udruženje vlasnika šatora Direhavsbakken sa ciljem da poboljšaju uslove u parku. Poboljšali su odlaganje smeća, toalete, vodosnabdevanje, reklamiranje i pomogli u dovođenju struje u park. Udruženje postoji i danas, a sva preduzeća koja posluju u parku moraju da se pridruže.

Danas postoji 31 vožnja, slot mašine, preko 30 različitih štandova za razna takmičenja i igara uključujući 90 godina star rollercoaster (iz 1932.) u Direhavsbakenu. Tu je i veliki izbor nastupa i muzičkih raznih vrsta zabave. U parku se nalazi i Cirkus Revyen koji je najveća cirkuska grupa u Danskoj.

Kako izgleda (danas) ovaj park tj atmosfera u njemu pogledjate u malo dužem video snimku:

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar