Састанак лидера ЕУ и Западног Балкана у Бриселу

- Лидери ЕУ и Западног Балкана састаће се данас у Бриселу уочи јунског састанка Европског савјета, објављено је на сајту ЕУ.

Свијет 23.06.2022 | 08:45
Састанак лидера ЕУ и Западног Балкана у Бриселу

Лидери ће разговарати о напретку у интеграцији у ЕУ и изазовима који проистичу из руске операције у Украјини.

Конференција ће бити одржана на нивоу лидера земаља и окупиће 27 чланица ЕУ, шест партнера са Западног Балкана и представнике институција ЕУ.

Састанак ће бити и прилика за сагледавање напретка у кључним инвестицијама у оквиру Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан, за разговор о геостратешким питањима, о начинима за подстицање међуљудских контаката и промовисање усклађивања са вриједностима ЕУ, као и заједничкој спољној и безбједносној политици.

Од лидера ЕУ очекује се да јасно изразе недвосмислену подршку интеграцији Западног Балкана у ЕУ и да искористе замах створен геополитичким догађајима за предузимање нових корака у сарадњи на европском континенту.

Међу циљевима састанка је истраживање иновативних начина за унапређење преговора о приступању, подстицање реформи и напредак у постепеној интеграцији између ЕУ и региона, надовезујући се на ревидирану методологију проширења ЕУ.

Од лидера се очекује да идентификују кључне акције за побољшање отпорности партнера са Западног Балкана на хибридне пријетње, посебно сајбер-пријетње и дезинформације, те заштиту од превирања на тржишту енергије и хране. 

(Срна Фото: Тањуг) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Гашпар

23.06.2022 07:22

Од европске заједнице се може очекивати велика ? на штапу од километар. Док се не пљуне у властите шаке ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИТИРАМ:

23.06.2022 07:36

"ПРОШЛА СУ ВРЕМЕНА,КАДА СЕ НА СЛОБОДНЕ И НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ,МОГАО ВРШИТИ ПРИТИСАК",рече председник државе која ПОДРЖАВА ФАШИСТИЧКО ДИВЉАЊЕ РУСИЈЕ ПО "НЕЗАВИСНОЈ И ДЛОБОДНОЈ"УКРАЈИНИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаил

23.06.2022 07:36

Која ЕУ ко то зели није ми јасно.То мозда Додиг-ови гласаци за дзак брасна или пар трецеразредних ципела, врецица стоцног итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

23.06.2022 07:43

Отворени Балкан це највисе користи (економску) донијети Србији Ту корист Србија неце добити дзабе Дугороцно гледано та корист Србије би могла да буде и највеца стета Отворени Балкан би требао да буде нека врста филтера ЕУ Те дрзаве никада неце уци у ЕУ али це морати у НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислис Затворени?!

23.06.2022 12:12

Па видис да тјерају у то, неце нас у ЕУ а не смијемо сарадјивати са истоком.Знаци само Западу слузимо за тлацење разне врсте.

Name

Мирослав

23.06.2022 08:17

Опет це састанцити? Јос једном празна прица. И Турска је кандидат. То је један од нацина, да се уцењују све дрзаве на Балкану, као кандидати сте. Кад смо ми ратовали, могли су нам тада дати кандидатуру? Е сада господо прљави европски политицари, сто нас лазете и до када нас мислите лагати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што даље то боље

23.06.2022 09:33

Ма која ЕУ, то је наци-фашистичка организација. Доста више те ЕУ, нису они цијели Свијет. Тежити ка чланству у тој повампиреној организацији је исто као и објесити се. Спашен и велик онај ко је ван тог савеза "колијевке демократије".

ОДГОВОРИТЕ