Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu

- Lideri EU i Zapadnog Balkana sastaće se danas u Briselu uoči junskog sastanka Evropskog savjeta, objavljeno je na sajtu EU.

Svijet 23.06.2022 | 08:45
Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu

Lideri će razgovarati o napretku u integraciji u EU i izazovima koji proističu iz ruske operacije u Ukrajini.

Кonferencija će biti održana na nivou lidera zemalja i okupiće 27 članica EU, šest partnera sa Zapadnog Balkana i predstavnike institucija EU.

Sastanak će biti i prilika za sagledavanje napretka u ključnim investicijama u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, za razgovor o geostrateškim pitanjima, o načinima za podsticanje međuljudskih kontakata i promovisanje usklađivanja sa vrijednostima EU, kao i zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici.

Od lidera EU očekuje se da jasno izraze nedvosmislenu podršku integraciji Zapadnog Balkana u EU i da iskoriste zamah stvoren geopolitičkim događajima za preduzimanje novih koraka u saradnji na evropskom kontinentu.

Među ciljevima sastanka je istraživanje inovativnih načina za unapređenje pregovora o pristupanju, podsticanje reformi i napredak u postepenoj integraciji između EU i regiona, nadovezujući se na revidiranu metodologiju proširenja EU.

Od lidera se očekuje da identifikuju ključne akcije za poboljšanje otpornosti partnera sa Zapadnog Balkana na hibridne prijetnje, posebno sajber-prijetnje i dezinformacije, te zaštitu od previranja na tržištu energije i hrane. 

(Srna Foto: Tanjug) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Gašpar

23.06.2022 07:22

Od evropske zajednice se može očekivati velika ? na štapu od kilometar. Dok se ne pljune u vlastite šake ništa.

ODGOVORITE
Name

CITIRAM:

23.06.2022 07:36

"PROŠLA SU VREMENA,KADA SE NA SLOBODNE I NEZAVISNE DRŽAVE,MOGAO VRŠITI PRITISAK",reče predsednik države koja PODRŽAVA FAŠISTIČKO DIVLJANJE RUSIJE PO "NEZAVISNOJ I DLOBODNOJ"UKRAJINI!

ODGOVORITE
Name

mihail

23.06.2022 07:36

Koja EU ko to zeli nije mi jasno.To mozda Dodig-ovi glasaci za dzak brasna ili par trecerazrednih cipela, vrecica stocnog itd.

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

23.06.2022 07:43

Otvoreni Balkan ce najvise koristi (ekonomsku) donijeti Srbiji Tu korist Srbija nece dobiti dzabe Dugorocno gledano ta korist Srbije bi mogla da bude i najveca steta Otvoreni Balkan bi trebao da bude neka vrsta filtera EU Te drzave nikada nece uci u EU ali ce morati u NATO

ODGOVORITE
Name

Mislis Zatvoreni?!

23.06.2022 12:12

Pa vidis da tjeraju u to, nece nas u EU a ne smijemo saradjivati sa istokom.Znaci samo Zapadu sluzimo za tlacenje razne vrste.

Name

Miroslav

23.06.2022 08:17

Opet ce sastanciti? Jos jednom prazna prica. I Turska je kandidat. To je jedan od nacina, da se ucenjuju sve drzave na Balkanu, kao kandidati ste. Kad smo mi ratovali, mogli su nam tada dati kandidaturu? E sada gospodo prljavi evropski politicari, sto nas lazete i do kada nas mislite lagati?

ODGOVORITE
Name

Što dalje to bolje

23.06.2022 09:33

Ma koja EU, to je naci-fašistička organizacija. Dosta više te EU, nisu oni cijeli Svijet. Težiti ka članstvu u toj povampirenoj organizaciji je isto kao i objesiti se. Spašen i velik onaj ko je van tog saveza "kolijevke demokratije".

ODGOVORITE