Ево гдје љетовати: Грчка најскупља, Турска најјефтинија

Немачки лист Ханделсблат писао је летњој сезони у туристичким дестинацијама Европе, па је Турску рангирао као најјефтинију, а Грчку као најскупљу.

Свијет 22.06.2022 | 21:30
Ево гдје љетовати: Грчка најскупља, Турска најјефтинија

"За европску туристичку индустрију ово лето представља велики повратак. После 2,5 године пандемије, жеља за сунцем и плажом је толика да резервације премашују очекивања индустрије", написао је Ханделсблат, а пренео Греекцитyтимес.

"У неким дестинацијама се чак очекује да премаше препандемијске нивое из 2019. године, године која је у многима била рекордна".

Међутим, аутор чланка напомиње да је летовање услед високе инфлације, која је у Еврозони достигла 8,1 и те како скупље.

"Грчка је нова звезда у успону међу дестинацијама за одмор након пандемије"; пише Ханделсблат осврћући се на цене:

"Цене хотела са четири звездице расту. Ако неко не обрати пажњу на Миконос, биће немилосрдно растргнут: 79 евра порција лигњи на жару, 15 евра еспресо", пише аутор чланка који тврди да упркос љутњи бројних путника на безобразне цене на овом острву, жеља за путовањем у Грчку не јењава.

"Бренд Грчка привлачи. За највец́ег европског туристичког агента, Туи, Грчка је једна од најпопуларнијих дестинација за 2022. годину. Компанија жели да доведе три милиона посетилаца у Грчку ове године, а велики део долази из Немачке.“

Према Асоцијацији грчких туристичких предузец́а СЕТЕ, Грчка има користи од добрих одлука која је доносила у вези са мерама у току пандемије вируса корона, али и од њене разноликости коју пружа својим посетиоцима.

Међутим, циљ од 31,3 милиона посетилаца у 2019. тешко да ц́е поново бити испуњен. Један од разлога је одсуство руских и украјинских туриста, којих је 2019. било 800.000.

Очекује се да ц́е ове године бити постављен нови рекорд у броју посетилаца из САД. Главне авио-компаније, Делта, Америцан и Унитед, нуде више директних летова него икада раније.

Како се наводи у чланку, Американци су веома добродошли посетиоци, јер троше знатно више новца од других странаца.

Летовање у Турској

Што се Турске тиче, сви артикли поскупљују због рекордне инфлације, рекао је немачки новинар, објашњавајуц́и да је тај "догађај" делимично надокнађен падом турске лире за стране туристе.

"Одмор у Турској је релативно јефтин, јер су додатни трошкови у хотелској индустрији и даље ниски", наводи лист.

Осим тога, рат у Украјини ће сасвим је извесно утицати на то да ће у земљу доћи знатно мање туриста и из Украјине и из Русије.

Због тога се алл инцлусиве хотели посебно у региону Анталије суочавају са изазовом да дају своје собе путницима из других земаља по нижим ценама.

Ипак, туристи треба да буду свесни да и друге услуге поскупљују.

Ако идете таксијем од аеродрома до хотела, плац́ате знатно више у еврима него раније. Исто важи и за цене рент-а-цара и горива, као и за туре аутобусом и бродом.

(Б92  Фото:Мондо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Комсиница

22.06.2022 20:02

Која Грчка, која Турска? Боримо се да преживимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сада сам у Грчкој на одмору

22.06.2022 20:07

Лаж је да је Грчка најскупља. Кафа у Хотелу са 4 звијездице је 2,5 €. Уз кафу добијете са укусом аранжирани кафу, чоколадицу или крксић, млијеко пуномасно, литар хладне воде и лијеп одмијех од конобарице,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х

23.06.2022 03:12

Крксиц и одмијех звуцд одлицно! Резервиси и мени!

Name

ре сада сам у Грчкој

23.06.2022 04:44

И шта би кад си се пробудио?

Name

сомеоне

23.06.2022 04:45

рец је о хотелима

Name

Ноле

23.06.2022 05:52

И ја сам у Турској тренутно.Кафа је 1 еур,добијес све то сто ти набрајас,а платис дупло мање.Турци и грци као угоститељи се не могу поредити,турци су за три корака испред по питању свега...

Name

Боки

22.06.2022 21:14

Љетовао 5 пута у грцкој, апартман 50-60еур какав позелис, ростиљи, кебаб... 3-4еур,лезаљке бесплатне само наруцис пице које би свакако негдје узео и твоје су цијели дан, нигдје нисам јефтиније љетовао, а са љепсим, цистијим и топлијим морем. Хрватска је деф најскупља убједљиво...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бенко

23.06.2022 04:52

Обрнуто је! Турска је дигла цене, у небо. Грчка је најприхватљивија. И у Хрватској су цене отисле. Тако да смо иабрали Грцку за летовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ноле

23.06.2022 07:44

Ако икад одем вани на одмор то би била Турска... Ради њихове хране, љубазности и утисака мојих пријатеља и родбине који су вец били...

Name

цепам атоме јефтино

23.06.2022 10:19

Фукусима је пустила радиоактивну воду у океан сад ако будете мало светлили ноцу немој да се упласите или поједете рибу која светли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бахра Ридјан

23.06.2022 12:47

Ниста љепсе од Гавриловиц масне пастете када се угрије на сунцу, бајате хрватске кифле и херцеговацког парадајза испод пластеника!

ОДГОВОРИТЕ