Сутра састанак шефови држава и влада ЕУ и земаља ЗБ

Лидери ЕУ 27 састају се сутра на дводневном самиту у Бриселу коме ће претходити састанак шефова држава и влада ЕУ и земаља Западног Балкана.

Свијет 22.06.2022 | 21:16
Сутра састанак шефови држава и влада ЕУ и земаља ЗБ

Састанак лидера ЕУ и шест партнера са Западног Балкна почиње у 9.30 у згради Европског савета, а Србију ће представљати председник Републике, Александар Вучић.

Из ЕУ су најавили да очекују размену мишљења са западнобалканским партнерима о могуцностима за јачање процеса приступања односно убрзање интеграција региона у Унију.

У Нацрту закључака, које би лидери ЕУ требало да усвоје сутра о Западном Балкану, понавља се подршка ”перспективи ЕУ чланства за земље региона”, позива на наставак реформи као и на решавање отворених билатералних питања, укључујући и нормнализацију односа Београда и Приштине.

За сада, нити једна конкретна одлука о новим корацима земаља Западног Балкана у процесу евроинтеграције није предвиђена да буде усвојена на сутрашњем самиту.

Након састанка ЕУ Западни Балкан, око поднева, планирано је обраћање председника Европског савета, Шарла Мишела и председнице Европске комисије, Урсуле фон дер Лајен, а затим и заједничка конференција за медије председника Србије, Александра Вучића, и премијера Албаније и Северне Македоније, Едија Раме и Димитра Ковачевског.

У поподневним сатима, од 15 часова лидери ЕУ 27 ће почети свој редовни јунски самит чији ће први дан бити посвећен ситуацији у Украјини, кандидатурама Украјине, Молдавије и Грузије за чланство у Унији, и расправи о предлогу француског председника Емануела Макрона о формирању Европске политичцке заједнице која би, како је замишљено, окупила земље европског континета око координације по питањима од заједничког интереса као што су спољна политика, енергетика, миграције и друго.

Очекује се да током вечере ЕУ лидери у Бриселу подрже предлог Европске комисије да се Украјини и Молдавији да статус земаља кандидата и да Грузија добије ”зелено светло” за кандидатуру по испуњавању додатних услова.

Други дан самита ЕУ традиционално је посвећен еврозони, јачању бакнарске уније и заједничког тражиста капитала, а лидерима ће се на препорневном састанку у Бриселу прикључити и председници Европске централне банке и Еврогрупе.

Самит лидера ЕУ 27 завршиће се у петак у раним поподневним сатима заједнчком конференцијом за медије председника Европског савета, Европске комисије и Француске, као земље која завршава шетомесечно ротирајуће председавање Унијом.

(Тањуг  Фото: Тањуг/Схуттерстоцк.цом/ Алеxандрос Мицхаилидис, илустрација)

Коментари / 0

Оставите коментар