Пшеница спремна за вршај, цијена и даље непозната

На састанку са градоначелником у Градској управи није постигнут договор између пољопривредника и млинара са подручја Семберије. Пољопривредници траже цијену од 82 пфенига, млинари не желе да кажу цијену док не сазнају какве цијене нуде сусједна Србија и Хрватска.

Република Српска 22.06.2022 | 20:29
Пшеница спремна за вршај, цијена и даље непозната

Пшеница увелико спремна за вршај, цијене и даље непозната.

Васо Дукић из Амајлија код Бијељине кажу да ће цијене откупа пшенице бити ниска.
-Они нуде нуде око 65 пфенига, то је мало, не можемо се покрити. Да се покријемо и да нешто остане и нама онда треба да буде 80 пфенига. Скупо ђубре, прошле године тарана била 40км, ове 200, то је 5 пута скупље него прошле године.

- Нико од млинара још неће да изадје и да каже како ће платити, чекају једни на друге. Што се тиче саме пшенице мањи је принос од прошле године за 30%, што се тиче квалитета, не можемо рећи ни да је лош, ни да је добар, каже Бошко Радић, Удружење пољопривредних произвођача села Семберије.

Саво Бакајлић из Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице каже да млинари имају калкулације.

-Они чекају окружење, чекају шта ће бити сутра, а ми немамо шта да чекамо, комбајни морају у њиве, нико нема капацитете да складишти пшеницу. Нисмо дошли ни до чега. Договор је ништа.

Млинари на питање „Колико ће данас платити пшеницу“, одговор неће да дају, кажу цијене нема.

-Још увијек немамо формирану цијену пшенице, за јечам имамо 60 пфенига. Платићемо пшеницу како то буде у окружењу. У понедјељак би Србија требало да изадје са откупном цијеном, то ће бити негдје око 310 евра, Хрватска ће бити скупља. То би значило око 60 пфенинга по килограму, каже Чедомир Павловић, д.о.о Млин Павловић, Доње Црњелово.

Читали смо између редова колика би цијена могла бити, нико од млинара неће чврсто да обећа, каже градоначелник Љубиша Петровић.

-Оно што данас нисмо чули од млинара је која ће то цијена бити, наравно да ћемо инсистирати да на сљедећем састанку додје конкретне цијене пшенице, да она буде у што већу корист пољопривредних произвођача.

Нови састанак биће одржан у уторак, до тада цијена неће бити позната.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Подрска Производјацима

22.06.2022 18:50

Цијена треба бити накмање 1 км за килограм!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јј

22.06.2022 18:53

Дизите на 2 км.. Све цете опет продати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пунпадзија

22.06.2022 19:05

Зитопромет це понудит највецу цјену ал це сву сеницу извести за Хрвацку имацете цјену од 0.49€ !!!! Па сад се одлуците дал остаз без хљеба ил узет добре паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

По

23.06.2022 05:38

Теби требају дати пшеницу ,,нашим" млинарима по 31 пфенинг а не Житопромету по 49??? Па јел ти мислиш да ,,наши" неће продати ако им се укаже прилика, да неће подићи цијену хљеба????

Name

Татар

22.06.2022 20:35

Тако је кад државе нема кад влада анархија и кад лопови коло воде.Ратари доведени пред свршен чин.Ороизвод је ту али нема цене а ратари немају складисни простор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

23.06.2022 05:34

Чедан одређује цијену... нису министри и Додик џаба били на отварању нове клаонице и прераде. Него како заврши са комшијама за земљу??

Name

Лигња

24.06.2022 11:50

Цијена це бити 0.57-0.58,да се не лаземо висе. Само сто нико нема муда да то казе јавно.

ОДГОВОРИТЕ