Pšenica spremna za vršaj, cijena i dalje nepoznata

Na sastanku sa gradonačelnikom u Gradskoj upravi nije postignut dogovor između poljoprivrednika i mlinara sa područja Semberije. Poljoprivrednici traže cijenu od 82 pfeniga, mlinari ne žele da kažu cijenu dok ne saznaju kakve cijene nude susjedna Srbija i Hrvatska.

Republika Srpska 22.06.2022 | 20:29
Pšenica spremna za vršaj, cijena i dalje nepoznata

Pšenica uveliko spremna za vršaj, cijene i dalje nepoznata.

Vaso Dukić iz Amajlija kod Bijeljine kažu da će cijene otkupa pšenice biti niska.
-Oni nude nude oko 65 pfeniga, to je malo, ne možemo se pokriti. Da se pokrijemo i da nešto ostane i nama onda treba da bude 80 pfeniga. Skupo đubre, prošle godine tarana bila 40km, ove 200, to je 5 puta skuplje nego prošle godine.

- Niko od mlinara još neće da izadje i da kaže kako će platiti, čekaju jedni na druge. Što se tiče same pšenice manji je prinos od prošle godine za 30%, što se tiče kvaliteta, ne možemo reći ni da je loš, ni da je dobar, kaže Boško Radić, Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Savo Bakajlić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice kaže da mlinari imaju kalkulacije.

-Oni čekaju okruženje, čekaju šta će biti sutra, a mi nemamo šta da čekamo, kombajni moraju u njive, niko nema kapacitete da skladišti pšenicu. Nismo došli ni do čega. Dogovor je ništa.

Mlinari na pitanje „Koliko će danas platiti pšenicu“, odgovor neće da daju, kažu cijene nema.

-Još uvijek nemamo formiranu cijenu pšenice, za ječam imamo 60 pfeniga. Platićemo pšenicu kako to bude u okruženju. U ponedjeljak bi Srbija trebalo da izadje sa otkupnom cijenom, to će biti negdje oko 310 evra, Hrvatska će biti skuplja. To bi značilo oko 60 pfeninga po kilogramu, kaže Čedomir Pavlović, d.o.o Mlin Pavlović, Donje Crnjelovo.

Čitali smo između redova kolika bi cijena mogla biti, niko od mlinara neće čvrsto da obeća, kaže gradonačelnik Ljubiša Petrović.

-Ono što danas nismo čuli od mlinara je koja će to cijena biti, naravno da ćemo insistirati da na sljedećem sastanku dodje konkretne cijene pšenice, da ona bude u što veću korist poljoprivrednih proizvođača.

Novi sastanak biće održan u utorak, do tada cijena neće biti poznata.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Podrska Proizvodjacima

22.06.2022 18:50

Cijena treba biti nakmanje 1 km za kilogram!

ODGOVORITE
Name

Jj

22.06.2022 18:53

Dizite na 2 km.. Sve cete opet prodati...

ODGOVORITE
Name

Punpadzija

22.06.2022 19:05

Zitopromet ce ponudit najvecu cjenu al ce svu senicu izvesti za Hrvacku imacete cjenu od 0.49€ !!!! Pa sad se odlucite dal ostaz bez hljeba il uzet dobre pare

ODGOVORITE
Name

Po

23.06.2022 05:38

Tebi trebaju dati pšenicu ,,našim" mlinarima po 31 pfening a ne Žitoprometu po 49??? Pa jel ti misliš da ,,naši" neće prodati ako im se ukaže prilika, da neće podići cijenu hljeba????

Name

Tatar

22.06.2022 20:35

Tako je kad države nema kad vlada anarhija i kad lopovi kolo vode.Ratari dovedeni pred svršen čin.Oroizvod je tu ali nema cene a ratari nemaju skladisni prostor.

ODGOVORITE
Name

Pa

23.06.2022 05:34

Čedan određuje cijenu... nisu ministri i Dodik džaba bili na otvaranju nove klaonice i prerade. Nego kako završi sa komšijama za zemlju??

Name

Lignja

24.06.2022 11:50

Cijena ce biti 0.57-0.58,da se ne lazemo vise. Samo sto niko nema muda da to kaze javno.

ODGOVORITE