Републиканци неће формирати коалицију са Макроном

Француска конзервативна странка Републиканци одбацила је данас могућност формирања коалиције или договора о сарадњи са центристичким табором председника Емануела Макрона.

Свијет 20.06.2022 | 19:19
Републиканци неће формирати коалицију са Макроном

Партија је након избора током викенда одбацила и могућност постизања договора о сарадњи, пише Ројтерс.

"Овај став је готово једногласан", изјавио је лидер Републиканаца Кристијан Јакоб.

Центристички блок француског предсједника обезбиједио је 245 од 577 мјеста на парламентарним изборима у Француској, али нема апсолутну већину, показали су раније објављени коначни подаци.

Странка крајње деснице Национални скуп Марин Ле Пен освојила је 89 мјеста у парламенту, што је највећи успјех ове партије, док ће нови левичарски блок Нупес, на челу са тврдолевичарским Жан-Ликом Меланшоном, чинити највећу опозициону снагу.

За апсолутну већину у парламенту потребно је 289 мјеста.

Макронове опције укључују формирање владајуће коалиције или предсједавање мањинском владом која мора да уђе у преговоре са противницима на основу закона. Алтернатива ако се не постигне договор јесте да друга највећа привреда еврозоне буде блокирана.

(Тањуг   Фото: Тањуг/Схуттерстоц/Фредериц Легранд)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Браво

20.06.2022 19:54

За опозицију. Драго ми је сто је оборен резим Макронове болесне политике. Свему додје крај па и овој понизној послусности америцким "газдама"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.06.2022 22:11

Заслужио је то од народа штитећи Путина и његову политику. Недорастао је да води Француску.

Name

Томо

21.06.2022 07:23

Кога је Макрон ститио.Ста људи неуки све пису.Америцки вазал,увео санкције и саље помоц Украјини и он помазе Путина.Дефинитивно неким људима треба забранити да пису глупости.Онај ко није упуцен у ситуацију у Украјини и нема појма ста писе нека цути.Руси су дуго трпили Украјинске провокације и нападе и тразили дијалог.

Name

Браво -за РЕ

21.06.2022 16:05

О цему ти лупас??? Није он ститио Путина ,него је напротив Америцки слуга. Умијесан је свакако у ове сукобе прије него су и поцели. Ајде мало информисања ,неце ти наскодити.

Name

Мирослав

21.06.2022 08:35

Ово је поцетак краја садасњих лидера ЕУ, под притиском сиромаства, они сто су им дали гласове пре це их истерати немирима из фотеља. Французи су се одлуцили да смање подрску ратницима и оним сто их гурају у беду и сиромаство. Ови француси избори, су поцетак промена у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.06.2022 10:44

Ех надас се да це комсији цркнути крава, неце миле неце, посебно неце демократској Француској, али зато се давно цркнута крава звана пц усмрдила до марса и назад

Name

Хипо

21.06.2022 11:39

Сад Марин Ле Пен има своју цијену и мозе да утиче на политику и да себи убудуце прави мјеста и трасу за веце успјехе

ОДГОВОРИТЕ