Republikanci neće formirati koaliciju sa Makronom

Francuska konzervativna stranka Republikanci odbacila je danas mogućnost formiranja koalicije ili dogovora o saradnji sa centrističkim taborom predsednika Emanuela Makrona.

Svijet 20.06.2022 | 19:19
Republikanci neće formirati koaliciju sa Makronom

Partija je nakon izbora tokom vikenda odbacila i mogućnost postizanja dogovora o saradnji, piše Rojters.

"Ovaj stav je gotovo jednoglasan", izjavio je lider Republikanaca Kristijan Jakob.

Centristički blok francuskog predsjednika obezbijedio je 245 od 577 mjesta na parlamentarnim izborima u Francuskoj, ali nema apsolutnu većinu, pokazali su ranije objavljeni konačni podaci.

Stranka krajnje desnice Nacionalni skup Marin Le Pen osvojila je 89 mjesta u parlamentu, što je najveći uspjeh ove partije, dok će novi levičarski blok Nupes, na čelu sa tvrdolevičarskim Žan-Likom Melanšonom, činiti najveću opozicionu snagu.

Za apsolutnu većinu u parlamentu potrebno je 289 mjesta.

Makronove opcije uključuju formiranje vladajuće koalicije ili predsjedavanje manjinskom vladom koja mora da uđe u pregovore sa protivnicima na osnovu zakona. Alternativa ako se ne postigne dogovor jeste da druga najveća privreda evrozone bude blokirana.

(Tanjug   Foto: Tanjug/Shutterstoc/Frederic Legrand)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bravo

20.06.2022 19:54

Za opoziciju. Drago mi je sto je oboren rezim Makronove bolesne politike. Svemu dodje kraj pa i ovoj poniznoj poslusnosti americkim "gazdama"

ODGOVORITE
Name

Re

20.06.2022 22:11

Zaslužio je to od naroda štiteći Putina i njegovu politiku. Nedorastao je da vodi Francusku.

Name

Tomo

21.06.2022 07:23

Koga je Makron stitio.Sta ljudi neuki sve pisu.Americki vazal,uveo sankcije i salje pomoc Ukrajini i on pomaze Putina.Definitivno nekim ljudima treba zabraniti da pisu gluposti.Onaj ko nije upucen u situaciju u Ukrajini i nema pojma sta pise neka cuti.Rusi su dugo trpili Ukrajinske provokacije i napade i trazili dijalog.

Name

Bravo -za RE

21.06.2022 16:05

O cemu ti lupas??? Nije on stitio Putina ,nego je naprotiv Americki sluga. Umijesan je svakako u ove sukobe prije nego su i poceli. Ajde malo informisanja ,nece ti naskoditi.

Name

Miroslav

21.06.2022 08:35

Ovo je pocetak kraja sadasnjih lidera EU, pod pritiskom siromastva, oni sto su im dali glasove pre ce ih isterati nemirima iz fotelja. Francuzi su se odlucili da smanje podrsku ratnicima i onim sto ih guraju u bedu i siromastvo. Ovi francusi izbori, su pocetak promena u EU.

ODGOVORITE
Name

Re

21.06.2022 10:44

Eh nadas se da ce komsiji crknuti krava, nece mile nece, posebno nece demokratskoj Francuskoj, ali zato se davno crknuta krava zvana pc usmrdila do marsa i nazad

Name

Hipo

21.06.2022 11:39

Sad Marin Le Pen ima svoju cijenu i moze da utiče na politiku i da sebi ubuduce pravi mjesta i trasu za vece uspjehe

ODGOVORITE