Растућа инфлација представља велики проблем за грађане

Док се држава богати, грађани сиромаше. Због раста цијена, стотине милиона марака прикупљене су на основу акциза и индиректних пореза у току ове године. Од тог новца, грађани имају мало или нимало користи. 

Република Српска 19.06.2022 | 16:54
Растућа инфлација представља велики проблем за грађане

Растућа инфлација представља све већи проблем за грађане који су суочени са свакодневним поскупљењима основних животних намирница. Низак животни стандард тиме постаје још нижи, а куповна моћ драстично опада. 

Од мјера које је Влада предузела, највидљивије је повећања плата у јавном сектору, али према изјавама синдикалаца, она нису довољна и служе за покривање губитка вриједности новца услијед инфлације. Умјесто укидања ПДВ-а на основне животне намирнице и акциза на гориво, што је власт одбила учинити, грађанима се сервира 100 КМ једнократне помоћи.

„Инфлација овако како је кренула је невероватно велико оптерећење за свако домаћинство. Сад је ситуација да политичке странке на нивоу БиХ не желе да смање ПДВ на основне животне намирнице. Са друге стране, не желе да зауставе наплату акциза на гориво, што је оптерећење од 0.45 – 0.50 КМ по литри, јер на тај начин се све више новца прикупља за јавне потребе. Њима то одговара, политичарима који су на власти то одговара“, сматра економиста Зоран Павловић.

Инфлација представља велико оптерећење и за привреду, која је суочена са растом цијена свих улазних параметара, па су привредници посљедично присиљени повећавати цијене својих роба и услуга, али не увијек и плата радника. 

„Оно што је велики проблем и прави изазов са којим се привредници суочавају јесте константан раст цијена, у суштини свега. Од раста цијена хране, припреме хране и топлог оброка и свих трошкова по том основу, с друге стране имамо константан раст цијене енергената, раст цијена нафте и нафтних деривата, што директно поскупљује и транспорт и превоз радника итд.

Ако причамо о извозно орјентисаним привредним друштвима, онда имамо и повећање трошкова пласмана роба на страно тржиште. Константан притисак на раст плата у привреди. Врло тешко за поједине гране је могуће у току једне године, када су већ раније потписани уговори по одређеним цијенама, да се ти уговори мијењању, односно да цијене наших производа на страном тржишту, уколико не постоји значајно већа тражња за тим производима, у међувремену и повећају“, каже Владимир Благојевић из Привредне коморе Републике Српске.

Благојевић додаје да инфлација директно утиче на смањење куповне моћи грађана и да се то, према доступним подацима, већ одражава на пад потражње у малопродаји.

(БН Фото: Агенција) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мира

19.06.2022 15:38

Срамота је имати плату од 600 км која је износила и прије ове инфлације а камоли сад.Треба бити дупло већа и опет мало је.Не могу се поредит плате у иностранству које су четири пута веће са нашим .Њима криза а како је нама са већим цијенама него код њих и биједном социјалом од плата.Ово под хитно се треба реаговат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

19.06.2022 16:03

Господјо то сте у праву ја сам захваљујући нашој власти био приморан отићи у њемачку. И овде су цијене веће за разлику од прошле године ал то повећање цијена је било далеко мање него код нас, код нас је већина ствари сада скупља него овде у њемачкој и ја се заиста дивим тим људима како они опстају. Овде иако су цијене веће ја то опет не осјетим на својој плати а код нас то је ужас, за просјечну плату можеш да наспес резервоар горива, одес у куповину и платиш рачуне а остатак мјесеца од чега цес да живиш то ни сам не знаш

Name

Борац

19.06.2022 16:53

Све док народ сједи у куци и сути. Они це нас сваки дан све висе пљацкати.

Name

Једина истина

19.06.2022 15:41

Србија и БиХ (РС) најлаксе подносе инфлацију јер је пустено грађанима да у сивој зони раде ста хоце. Ту це нагребусити ови који нису схватили да се од 2020 и короне све измјенило и нема те нигдје ако радиш за плату колика год да је. Без 10.000 мјесецно сада нема нормалног зивота...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

20.06.2022 06:57

Тако је,сто се не буне

Name

РГ

19.06.2022 16:02

Ово су све грађани ите како заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

19.06.2022 16:34

И треба вам тако давно је народ требао на улице али сад је касно патите се ја одох на љетовање хвала богу независим од ове дрзаве нити политике а лијепо зивим узивам а тако узивају и политицари и њохова дјеца јос бахатије помоцу вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2022 19:03

Хаха, одлицно и ја на мору у грцкој вец двадесет дана и само се смијем како се смрдљиви сељацки црви увијају у свом смраду.

Name

Qqqq

19.06.2022 16:43

Ови нас воде. До лудила. Срамно. Па и прасак за пециво. Поскупјело. Катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ