Rastuća inflacija predstavlja veliki problem za građane

Dok se država bogati, građani siromaše. Zbog rasta cijena, stotine miliona maraka prikupljene su na osnovu akciza i indirektnih poreza u toku ove godine. Od tog novca, građani imaju malo ili nimalo koristi. 

Republika Srpska 19.06.2022 | 16:54
Rastuća inflacija predstavlja veliki problem za građane

Rastuća inflacija predstavlja sve veći problem za građane koji su suočeni sa svakodnevnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica. Nizak životni standard time postaje još niži, a kupovna moć drastično opada. 

Od mjera koje je Vlada preduzela, najvidljivije je povećanja plata u javnom sektoru, ali prema izjavama sindikalaca, ona nisu dovoljna i služe za pokrivanje gubitka vrijednosti novca uslijed inflacije. Umjesto ukidanja PDV-a na osnovne životne namirnice i akciza na gorivo, što je vlast odbila učiniti, građanima se servira 100 KM jednokratne pomoći.

„Inflacija ovako kako je krenula je neverovatno veliko opterećenje za svako domaćinstvo. Sad je situacija da političke stranke na nivou BiH ne žele da smanje PDV na osnovne životne namirnice. Sa druge strane, ne žele da zaustave naplatu akciza na gorivo, što je opterećenje od 0.45 – 0.50 KM po litri, jer na taj način se sve više novca prikuplja za javne potrebe. Njima to odgovara, političarima koji su na vlasti to odgovara“, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Inflacija predstavlja veliko opterećenje i za privredu, koja je suočena sa rastom cijena svih ulaznih parametara, pa su privrednici posljedično prisiljeni povećavati cijene svojih roba i usluga, ali ne uvijek i plata radnika. 

„Ono što je veliki problem i pravi izazov sa kojim se privrednici suočavaju jeste konstantan rast cijena, u suštini svega. Od rasta cijena hrane, pripreme hrane i toplog obroka i svih troškova po tom osnovu, s druge strane imamo konstantan rast cijene energenata, rast cijena nafte i naftnih derivata, što direktno poskupljuje i transport i prevoz radnika itd.

Ako pričamo o izvozno orjentisanim privrednim društvima, onda imamo i povećanje troškova plasmana roba na strano tržište. Konstantan pritisak na rast plata u privredi. Vrlo teško za pojedine grane je moguće u toku jedne godine, kada su već ranije potpisani ugovori po određenim cijenama, da se ti ugovori mijenjanju, odnosno da cijene naših proizvoda na stranom tržištu, ukoliko ne postoji značajno veća tražnja za tim proizvodima, u međuvremenu i povećaju“, kaže Vladimir Blagojević iz Privredne komore Republike Srpske.

Blagojević dodaje da inflacija direktno utiče na smanjenje kupovne moći građana i da se to, prema dostupnim podacima, već odražava na pad potražnje u maloprodaji.

(BN Foto: Agencija) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Mira

19.06.2022 15:38

Sramota je imati platu od 600 km koja je iznosila i prije ove inflacije a kamoli sad.Treba biti duplo veća i opet malo je.Ne mogu se poredit plate u inostranstvu koje su četiri puta veće sa našim .Njima kriza a kako je nama sa većim cijenama nego kod njih i bijednom socijalom od plata.Ovo pod hitno se treba reagovat.

ODGOVORITE
Name

Odgovor

19.06.2022 16:03

Gospodjo to ste u pravu ja sam zahvaljujući našoj vlasti bio primoran otići u njemačku. I ovde su cijene veće za razliku od prošle godine al to povećanje cijena je bilo daleko manje nego kod nas, kod nas je većina stvari sada skuplja nego ovde u njemačkoj i ja se zaista divim tim ljudima kako oni opstaju. Ovde iako su cijene veće ja to opet ne osjetim na svojoj plati a kod nas to je užas, za prosječnu platu možeš da naspes rezervoar goriva, odes u kupovinu i platiš račune a ostatak mjeseca od čega ces da živiš to ni sam ne znaš

Name

Borac

19.06.2022 16:53

Sve dok narod sjedi u kuci i suti. Oni ce nas svaki dan sve vise pljackati.

Name

Jedina istina

19.06.2022 15:41

Srbija i BiH (RS) najlakse podnose inflaciju jer je pusteno građanima da u sivoj zoni rade sta hoce. Tu ce nagrebusiti ovi koji nisu shvatili da se od 2020 i korone sve izmjenilo i nema te nigdje ako radiš za platu kolika god da je. Bez 10.000 mjesecno sada nema normalnog zivota...

ODGOVORITE
Name

Marko

20.06.2022 06:57

Tako je,sto se ne bune

Name

RG

19.06.2022 16:02

Ovo su sve građani ite kako zaslužili.

ODGOVORITE
Name

Damir

19.06.2022 16:34

I treba vam tako davno je narod trebao na ulice ali sad je kasno patite se ja odoh na ljetovanje hvala bogu nezavisim od ove drzave niti politike a lijepo zivim uzivam a tako uzivaju i politicari i njohova djeca jos bahatije pomocu vas

ODGOVORITE
Name

Re

19.06.2022 19:03

Haha, odlicno i ja na moru u grckoj vec dvadeset dana i samo se smijem kako se smrdljivi seljacki crvi uvijaju u svom smradu.

Name

Qqqq

19.06.2022 16:43

Ovi nas vode. Do ludila. Sramno. Pa i prasak za pecivo. Poskupjelo. Katastrofa.

ODGOVORITE