Док увоз "цвјета", домаћа роба не може да се прода

Произвођачи поврћа и воћа у Српској полако губе битку са увозном робом која је, кажу, углавном мањег квалитета, али нижих цијена. Поручују да ће без помоћи државе и регулисања увоза бити принуђени да одустану од производње.

Република Српска 19.06.2022 | 10:06
Док увоз "цвјета", домаћа роба не може да се прода

Повртари из семберског села Доње Црњелово каже да је у пластеницима у току берба краставца и паприке. За пар дана браће и парадајз али се питају како их продати када су тезге на пијацама и маркетима препуне увозног, раног поврћа чије је цијена знатно повољнија у односу на ране сорте из домаћих пластеника.

Рајо Којић, пољопривредни произвођач из Доњег Црњелова код Бијељине каже да их увоз, који је преплавио наше тржиште, гуши. 

“Купце засипају увозном робом и тиме обарају цијену наше робе која је много квалитетнија”, каже Којић.

Којић додаје да се увозна роба на крају продаје толико јефтино да нема рачуна да се плати ни њен транспорт и пита се гдје је ту рачуница. 

Мјештанин истог села Војислав Томић објашњава да рачунице нема ни у производњи парадајза.

“Наш парадајз сада кошта око 1-1.2 КМ. Кад је изнесем свој на продају, биће око 70 или 80 фенинга, односно 7-8 КМ гајбица. Само гајба за паковање ће коштати 1КМ, а гдје је све уложено”, пита се Војислав.

Семберски повртари кажу да своју робу џаба возе на кванташку пијацу када немају коме да је продају. 

Драго Томић објашњава да на пијацу некад није могло да се уђе, а да данас све стане у два реда.

“Постоји неколико пар купаца који долазе свакодневно, возе робу по БиХ, и то је то”, истиче Томић.

Некад дођете у ситуацију да немате коме ни да поклоните, додаје, наглашавајући да домаћа роба трговцима дође као допуна онога што се увезе.

Нелојална конкуренција велики је проблем и воћарима у Српској, каже Младен Марјановић, предсједник Удружења воћара “Приједор” из Приједора.  Додаје да без обзира што наши воћари производе јефтиније и квалитетније воће, они из иностраснтва имају много веће подстицаје па су им конкуренција. 

“Уколико дође до тога да ми немамо свог воћа онда цијена и код нас буде виша. Међутим, 
све је поскупило и код нас и у Европи и свијету, па више нико не може да произведе ништа јефтино”, закључује Марјановић.

Због нелојалне конкуренције и све скупље производње многи пољопривредни произвођачи дижу руке од пољопривреде и окрећу се другим пословима, тражећи неке боље услове и веће поштовање свог рада.

 Оно што може да их заустави и задржи на њивама којима су посветили своје животе, кажу јесте већа брига државе односно подстицаји или заштита домаћег тржишта. У супротном, нити ће имати ко да производи, а ни да купи. 

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Пољопривредник

19.06.2022 08:27

Скупља им роба на трзници и уз пут него у продавницама. А пдв не плацају ...стетА

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЛО СРЕЦЕ

19.06.2022 10:07

УВИЗНИ ПАРАДАЈЗ И ПАПРИКА СТИЗУ ИЗ АЛБАНИЈЕ,ЗАР НЕКО МИСЛИ ДА ЈЕ НОРМАЛНО КОНЗУМИРАТИ ТО ПОВРЦЕ,ОА ЦИМ ЈЕ ИСПРСКАНО ДА НЕ ТРУЛИ ПО 7 ДАНА.НЕ САМО ИЗ АЛБАНИЈЕ,ТУ ЈЕ ПОВРЦЕ ИЗ ТУРСКЕ СПАНИЈЕ И РАЗНИХ ДЕСТИНАЦИЈА.ДОМАЦЕ ЈЕ ДОМАЦЕ,АКО МИСТА ДРУГО НЕ ТРПИ УЗ ПУТ РАЗЛИЦИТЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ПРИ ТРАНСПОРТУ,А И КВАЛИТЕТ ЈЕ СПОРАН.

Name

Борац

19.06.2022 11:52

Да није увоза,ви би сваки дан дизали цијене. Само кукате. Није ни код вас домаце,све хемикалија.

Name

Ванземаљац

19.06.2022 17:57

Баш тако,дигли цијене и сад се жале што не могу продати.Море марш...

Name

Само бахато

19.06.2022 18:01

Само држите високе цијене,нико неће да сије ништа.Све господа постали па бар можете посадити парадајз и краставце.

Name

трагац

19.06.2022 08:42

Тако нам и треба. Позатварали се у своје торове. Нема купаца. Некада се роба из Црнаљева и осталих села возила до Марибора. Од првих струкова расаде до задњих плодова шљиве и дуња возило се и продавало дуж јадранске обале. Д. Црнаљево је имало у сваком домаћинству најмање по један ТАМ-ић зарађен на расади, јагодама, паприкама а нароћито у јесен купусом. Сад у свој тор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КА-ТА-СТРО-ФА

19.06.2022 08:58

СЕЉАК ПРИЗВОДЈАЦ ХРАНЕ ЈЕ ЗАНИМАЊЕ КОЈЕ ИЗУМИРЕ ВЕЛИКОМ БРЗИНОМ. ТО НИКОГY НЕ БРИНЕ НИТИ ЗАНИМА. БИТНО ЈЕ САМО УЦИ У ПОЛИТИКУ И ДОГРАБИТ СЕ ВЛАСТИ ЈЕР СЕ ЗА 4 ГОДИНЕ ПОРОДИЦА ОБЕЗБЈЕДИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

19.06.2022 09:11

Куповало би се више домаће, иако је скупље, кад пољопривредници не би имали засаде за себе и за тржиште...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

19.06.2022 09:34

Па ви опет гласајте за исту власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:рс

19.06.2022 10:29

Ја не знам гдје ви продајете своје производе? На Пијаци у Бијељини стандови али шверцера који само препродају робу. Ви немате свој станд ( напр. Земљорадницка Задруга Црњелово) па да знам да ту купујем и да вас успут помажем. Цијена није битна а сада њу диктирају шверцери. А ви по старом обичају не можете да се сложите него свако своју бригу брине и ту вам је изумирање неминовно.

Name

ТАКО И ТРЕБА

19.06.2022 11:42

Домаће је дупло скупље, набили цијене да се онесвјестиш исто је и за воће.Колико кошта кило лимина,наранџе,ананаса а колико кило јагода,малина,трешања.Нека им пропада ,ја берем своје воће и поврће.Нека свако заврне рукаве сије,копа и убире плодове свога труда.

Name

Преваранти

19.06.2022 10:03

Не плацају никакав порез ,а јос су скупљи за 30%..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Преваранти

19.06.2022 12:54

Прави коментар?

Name

нелогичо

19.06.2022 10:19

нека ми пољопривредници не замијере наша трешња била 7 км а банана која се увози из јужни далеки крајева 2 км ,куповна моћ мала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре нелогицно

19.06.2022 11:28

Да.. Потписујем.. Управо тако...И моја породица коментарисе исто

Name

Маxо

19.06.2022 10:49

Засто нема декларација код воца и поврца о земљи поријекла. Ја кад сам у продавници немогу 90% слуцаја да утврдим дал је домаце или није???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вили

19.06.2022 11:08

Тако и треба када су се наси пољопривредни производјаци постали халапљиви.Цаст појединцима,али многи се зеле обогатити за 2-3године.2020 купус био 3 КМ за врецицу,просле 10КМ а производјаци су јавно говорили да би имали нормалну зараду по врецици за 5 КМ.Па сто је онда била до 10 КМ ако је за 5 добро купцима и производјацима?Сами производјаци одредјују цијене,а нико те цијене не контролисе.Било би добро забранити увоз, али обавезно цијене домацих производа контролисати и не дозволити производјацима да сами диктирају цијену својих производа,понекад и три пута вецу од реалне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

19.06.2022 11:51

Наше произвођаче треба добро казнити јако је то жалосно,подигну цијене,боље им је бацити него по некој пристојној цијени продати,знају колике су плате и пензије....

Name

Ре

19.06.2022 14:20

Ви оцигледно не разумијете како функционисе формирање цијена. Наси производјаци имају високе цијене не зато сто су безобразни вец зато сто немају субвенције. Домаца храна има реалне цијене у насим условима. Увозно воце и поврце су јефтини јер им дрзаве одакле долазе дају огромне субвенције. Наравно да купујете јефтиније ако морате, али кривца не треба налазити у пољопривреднику вец у дрзави којој је дразе да ми купци финансирамо тудју пољопривреду. Само да њима остане висе да покраду, осудили су нас да једемо узасно контаминирану и неквалитетну храну, и да притом помаземо развој других дрзава умјесто своје. Нормална друства су давно схватила да је најбоље одвојити добар дио будзета да би се субвенционисала производња хране, јер тако расте производња, а градјани сами (кроз порез који плацају) обезбједјују себи низе цијене на трзницама. Само код нас од силне крадје не остане ниста да се улози у то. Зна се ко је за то крив, сигурно нису пољопривредници. Да ли бисте ви продали за 1 марку несто сто вас је костало 2 марке?

Name

Ене

19.06.2022 13:06

Јагоде, трешње, парадајз, паприке, кајсије , стигле и лубенице, ја појма немам шта је домаће а шта није нити се то може видјети у мом гранапу, а да је све скупо и прескупо то знам и видим без обзира одакле је производ.

ОДГОВОРИТЕ