Dok uvoz "cvjeta", domaća roba ne može da se proda

Proizvođači povrća i voća u Srpskoj polako gube bitku sa uvoznom robom koja je, kažu, uglavnom manjeg kvaliteta, ali nižih cijena. Poručuju da će bez pomoći države i regulisanja uvoza biti prinuđeni da odustanu od proizvodnje.

Republika Srpska 19.06.2022 | 10:06
Dok uvoz "cvjeta", domaća roba ne može da se proda

Povrtari iz semberskog sela Donje Crnjelovo kaže da je u plastenicima u toku berba krastavca i paprike. Za par dana braće i paradajz ali se pitaju kako ih prodati kada su tezge na pijacama i marketima prepune uvoznog, ranog povrća čije je cijena znatno povoljnija u odnosu na rane sorte iz domaćih plastenika.

Rajo Kojić, poljoprivredni proizvođač iz Donjeg Crnjelova kod Bijeljine kaže da ih uvoz, koji je preplavio naše tržište, guši. 

“Kupce zasipaju uvoznom robom i time obaraju cijenu naše robe koja je mnogo kvalitetnija”, kaže Kojić.

Kojić dodaje da se uvozna roba na kraju prodaje toliko jeftino da nema računa da se plati ni njen transport i pita se gdje je tu računica. 

Mještanin istog sela Vojislav Tomić objašnjava da računice nema ni u proizvodnji paradajza.

“Naš paradajz sada košta oko 1-1.2 KM. Kad je iznesem svoj na prodaju, biće oko 70 ili 80 feninga, odnosno 7-8 KM gajbica. Samo gajba za pakovanje će koštati 1KM, a gdje je sve uloženo”, pita se Vojislav.

Semberski povrtari kažu da svoju robu džaba voze na kvantašku pijacu kada nemaju kome da je prodaju. 

Drago Tomić objašnjava da na pijacu nekad nije moglo da se uđe, a da danas sve stane u dva reda.

“Postoji nekoliko par kupaca koji dolaze svakodnevno, voze robu po BiH, i to je to”, ističe Tomić.

Nekad dođete u situaciju da nemate kome ni da poklonite, dodaje, naglašavajući da domaća roba trgovcima dođe kao dopuna onoga što se uveze.

Nelojalna konkurencija veliki je problem i voćarima u Srpskoj, kaže Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara “Prijedor” iz Prijedora.  Dodaje da bez obzira što naši voćari proizvode jeftinije i kvalitetnije voće, oni iz inostrasntva imaju mnogo veće podsticaje pa su im konkurencija. 

“Ukoliko dođe do toga da mi nemamo svog voća onda cijena i kod nas bude viša. Međutim, 
sve je poskupilo i kod nas i u Evropi i svijetu, pa više niko ne može da proizvede ništa jeftino”, zaključuje Marjanović.

Zbog nelojalne konkurencije i sve skuplje proizvodnje mnogi poljoprivredni proizvođači dižu ruke od poljoprivrede i okreću se drugim poslovima, tražeći neke bolje uslove i veće poštovanje svog rada.

 Ono što može da ih zaustavi i zadrži na njivama kojima su posvetili svoje živote, kažu jeste veća briga države odnosno podsticaji ili zaštita domaćeg tržišta. U suprotnom, niti će imati ko da proizvodi, a ni da kupi. 

(BN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Poljoprivrednik

19.06.2022 08:27

Skuplja im roba na trznici i uz put nego u prodavnicama. A pdv ne placaju ...stetA

ODGOVORITE
Name

KOLO SRECE

19.06.2022 10:07

UVIZNI PARADAJZ I PAPRIKA STIZU IZ ALBANIJE,ZAR NEKO MISLI DA JE NORMALNO KONZUMIRATI TO POVRCE,OA CIM JE ISPRSKANO DA NE TRULI PO 7 DANA.NE SAMO IZ ALBANIJE,TU JE POVRCE IZ TURSKE SPANIJE I RAZNIH DESTINACIJA.DOMACE JE DOMACE,AKO MISTA DRUGO NE TRPI UZ PUT RAZLICITE TEMPERATURE PRI TRANSPORTU,A I KVALITET JE SPORAN.

Name

Borac

19.06.2022 11:52

Da nije uvoza,vi bi svaki dan dizali cijene. Samo kukate. Nije ni kod vas domace,sve hemikalija.

Name

Vanzemaljac

19.06.2022 17:57

Baš tako,digli cijene i sad se žale što ne mogu prodati.More marš...

Name

Samo bahato

19.06.2022 18:01

Samo držite visoke cijene,niko neće da sije ništa.Sve gospoda postali pa bar možete posaditi paradajz i krastavce.

Name

tragac

19.06.2022 08:42

Tako nam i treba. Pozatvarali se u svoje torove. Nema kupaca. Nekada se roba iz Crnaljeva i ostalih sela vozila do Maribora. Od prvih strukova rasade do zadnjih plodova šljive i dunja vozilo se i prodavalo duž jadranske obale. D. Crnaljevo je imalo u svakom domaćinstvu najmanje po jedan TAM-ić zarađen na rasadi, jagodama, paprikama a naroćito u jesen kupusom. Sad u svoj tor.

ODGOVORITE
Name

KA-TA-STRO-FA

19.06.2022 08:58

SELJAK PRIZVODJAC HRANE JE ZANIMANJE KOJE IZUMIRE VELIKOM BRZINOM. TO NIKOGY NE BRINE NITI ZANIMA. BITNO JE SAMO UCI U POLITIKU I DOGRABIT SE VLASTI JER SE ZA 4 GODINE PORODICA OBEZBJEDI .

ODGOVORITE
Name

Jaffa

19.06.2022 09:11

Kupovalo bi se više domaće, iako je skuplje, kad poljoprivrednici ne bi imali zasade za sebe i za tržište...

ODGOVORITE
Name

RS

19.06.2022 09:34

Pa vi opet glasajte za istu vlast.

ODGOVORITE
Name

Re:rs

19.06.2022 10:29

Ja ne znam gdje vi prodajete svoje proizvode? Na Pijaci u Bijeljini standovi ali švercera koji samo preprodaju robu. Vi nemate svoj stand ( napr. Zemljoradnicka Zadruga Crnjelovo) pa da znam da tu kupujem i da vas usput pomažem. Cijena nije bitna a sada nju diktiraju šverceri. A vi po starom običaju ne možete da se složite nego svako svoju brigu brine i tu vam je izumiranje neminovno.

Name

TAKO I TREBA

19.06.2022 11:42

Domaće je duplo skuplje, nabili cijene da se onesvjestiš isto je i za voće.Koliko košta kilo limina,narandže,ananasa a koliko kilo jagoda,malina,trešanja.Neka im propada ,ja berem svoje voće i povrće.Neka svako zavrne rukave sije,kopa i ubire plodove svoga truda.

Name

Prevaranti

19.06.2022 10:03

Ne placaju nikakav porez ,a jos su skuplji za 30%..

ODGOVORITE
Name

Re Prevaranti

19.06.2022 12:54

Pravi komentar?

Name

nelogičo

19.06.2022 10:19

neka mi poljoprivrednici ne zamijere naša trešnja bila 7 km a banana koja se uvozi iz južni daleki krajeva 2 km ,kupovna moć mala

ODGOVORITE
Name

Re nelogicno

19.06.2022 11:28

Da.. Potpisujem.. Upravo tako...I moja porodica komentarise isto

Name

Maxo

19.06.2022 10:49

Zasto nema deklaracija kod voca i povrca o zemlji porijekla. Ja kad sam u prodavnici nemogu 90% slucaja da utvrdim dal je domace ili nije???

ODGOVORITE
Name

Vili

19.06.2022 11:08

Tako i treba kada su se nasi poljoprivredni proizvodjaci postali halapljivi.Cast pojedincima,ali mnogi se zele obogatiti za 2-3godine.2020 kupus bio 3 KM za vrecicu,prosle 10KM a proizvodjaci su javno govorili da bi imali normalnu zaradu po vrecici za 5 KM.Pa sto je onda bila do 10 KM ako je za 5 dobro kupcima i proizvodjacima?Sami proizvodjaci odredjuju cijene,a niko te cijene ne kontrolise.Bilo bi dobro zabraniti uvoz, ali obavezno cijene domacih proizvoda kontrolisati i ne dozvoliti proizvodjacima da sami diktiraju cijenu svojih proizvoda,ponekad i tri puta vecu od realne.

ODGOVORITE
Name

Mirjana

19.06.2022 11:51

Naše proizvođače treba dobro kazniti jako je to žalosno,podignu cijene,bolje im je baciti nego po nekoj pristojnoj cijeni prodati,znaju kolike su plate i penzije....

Name

Re

19.06.2022 14:20

Vi ocigledno ne razumijete kako funkcionise formiranje cijena. Nasi proizvodjaci imaju visoke cijene ne zato sto su bezobrazni vec zato sto nemaju subvencije. Domaca hrana ima realne cijene u nasim uslovima. Uvozno voce i povrce su jeftini jer im drzave odakle dolaze daju ogromne subvencije. Naravno da kupujete jeftinije ako morate, ali krivca ne treba nalaziti u poljoprivredniku vec u drzavi kojoj je draze da mi kupci finansiramo tudju poljoprivredu. Samo da njima ostane vise da pokradu, osudili su nas da jedemo uzasno kontaminiranu i nekvalitetnu hranu, i da pritom pomazemo razvoj drugih drzava umjesto svoje. Normalna drustva su davno shvatila da je najbolje odvojiti dobar dio budzeta da bi se subvencionisala proizvodnja hrane, jer tako raste proizvodnja, a gradjani sami (kroz porez koji placaju) obezbjedjuju sebi nize cijene na trznicama. Samo kod nas od silne kradje ne ostane nista da se ulozi u to. Zna se ko je za to kriv, sigurno nisu poljoprivrednici. Da li biste vi prodali za 1 marku nesto sto vas je kostalo 2 marke?

Name

Ene

19.06.2022 13:06

Jagode, trešnje, paradajz, paprike, kajsije , stigle i lubenice, ja pojma nemam šta je domaće a šta nije niti se to može vidjeti u mom granapu, a da je sve skupo i preskupo to znam i vidim bez obzira odakle je proizvod.

ODGOVORITE