Патријарх српски у Мркоњић Граду: "Вјера је темељ"

Његова светост патријарх српски Патријарх поручио је данас у Мркоњић Граду да је вјера темељ на коме је српски народ градио себе кроз вијекове, на којем данас живи и без којег није могуће да има било какав поглед на будућност.

Република Српска 18.06.2022 | 19:44
Патријарх српски у Мркоњић Граду: "Вјера је темељ"

Патријарх Порфирије је истакао да је овај простор у времену прогона православне вјере без стида и страха показивао своју вјеру и сачувао светиње.

"Сваки пут када сам долазио, долазио сам да се утешим вашом вером, надом, љубављу", поручио је патријарх Порфирије обраћајући се вјерницима у Храму Светог Саве у Мркоњић Граду.

Његова светост је указао да је ту ријеч о хришћанској, светосавској вјери која је обликовала српски народ вијековима и сачувала га од разних историјских искушења.

"Све оно што у духу светоме и по љубави Божијој вечерас осећам, познато ми је уназад деценијама када је реч о овом крају", рекао је патријарх Порфирије и додао да је деценијама упознат са вјером, љубави и снагом народа.

Његова светост се захвалио за љубав коју осјећа.

"Вера је оно што је темељ на коме смо градили себе кроз векове, на којем живимо данас и без којег није могуће да имамо било какав поглед на будућност", истакао је патријарх.

Он је нагласио да јединство у цркви има своје извориште и перспективу у вјечности.

"Ако је црква у нашем животу и вера у Христа на првом месту онда и јединство народа и држава као таква добија свој печат и оне расту", истакао је патријарх Порфирије.

Он је поручио да у животу сваког вјерника и заједнице мора бити Исус Христ.

"Браћо и сестре, хвала вам на љубави, што постојите, хвала вам што живите православном вером", поручио је вјерницима патријарх Порфирије.

Његова светост патријарх српски Порфирије допутовао је у Мркоњић Град, гдје му је свечани дочек приређен пред Храмом Светог Саве.

Са патријархом српским у Мркоњић Град је дошао и Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, а дочекали су их бројни вјерници.

У част доласка српског патријарха у Храму Светог Саве служена је доксологија.

Доласком у Мркоњић Град, Његова светост започиње дводневну посјету Епархији бихаћко-петровачкој и рмањској.

Патријарх Порфирије сутра ће служити Свету архијерејску литургију у манастиру Глоговац код Шипова

(БН/Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Зоран

18.06.2022 20:41

Вјера је темељ за сиротињу која ради за великане који стоје у првим редовима и дају издасне дарове.Њима се све праста и они све могу.Волио бих да Црква мало обрати пазњу на оне истинске вјернике а не да се труди придобијати само нове,нароцито бизнисмене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2022 23:27

Патријарх Порфирије се чини много бољи за народ од претходника који је био чест гост код Додика. А добро би било да свештенство не учествује у политици и изборима активно као и до сада. Зна се на чијој страни.

Name

Ја

18.06.2022 22:04

Ееее..Тито драги...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанос

19.06.2022 06:13

Темељ чега? За затуцаност можда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговина

19.06.2022 09:16

Када смо још у Мркоњић Граду, јели неко зна у којој је фази тужба Мркоњић града потив Републике Хрватске за ратни злочин?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

19.06.2022 11:56

Вјера је темељ! Само се молите Богу и нема проблема. Нетреба да се ради, хране ће бити на изобиљу. Која глупост, ови се понашају као да живимо 3 вијеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.06.2022 12:33

Јок боље у Љубију код оног фратра,он ресава веце ствари конкретно

Name

Озон

20.06.2022 08:00

Тужба против Грватске је лаж и фарса ,превара СНСДа ка и све до сада ,само пар мјесеци пред изборе причају о том и доводе народ у заблуду и после у договору са СНСД и ХДЗ опет коалиција то је матрица а народ глуп.