Patrijarh srpski u Mrkonjić Gradu: "Vjera je temelj"

NJegova svetost patrijarh srpski Patrijarh poručio je danas u Mrkonjić Gradu da je vjera temelj na kome je srpski narod gradio sebe kroz vijekove, na kojem danas živi i bez kojeg nije moguće da ima bilo kakav pogled na budućnost.

Republika Srpska 18.06.2022 | 19:44
Patrijarh srpski u Mrkonjić Gradu: "Vjera je temelj"

Patrijarh Porfirije je istakao da je ovaj prostor u vremenu progona pravoslavne vjere bez stida i straha pokazivao svoju vjeru i sačuvao svetinje.

"Svaki put kada sam dolazio, dolazio sam da se utešim vašom verom, nadom, ljubavlju", poručio je patrijarh Porfirije obraćajući se vjernicima u Hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu.

NJegova svetost je ukazao da je tu riječ o hrišćanskoj, svetosavskoj vjeri koja je oblikovala srpski narod vijekovima i sačuvala ga od raznih istorijskih iskušenja.

"Sve ono što u duhu svetome i po ljubavi Božijoj večeras osećam, poznato mi je unazad decenijama kada je reč o ovom kraju", rekao je patrijarh Porfirije i dodao da je decenijama upoznat sa vjerom, ljubavi i snagom naroda.

NJegova svetost se zahvalio za ljubav koju osjeća.

"Vera je ono što je temelj na kome smo gradili sebe kroz vekove, na kojem živimo danas i bez kojeg nije moguće da imamo bilo kakav pogled na budućnost", istakao je patrijarh.

On je naglasio da jedinstvo u crkvi ima svoje izvorište i perspektivu u vječnosti.

"Ako je crkva u našem životu i vera u Hrista na prvom mestu onda i jedinstvo naroda i država kao takva dobija svoj pečat i one rastu", istakao je patrijarh Porfirije.

On je poručio da u životu svakog vjernika i zajednice mora biti Isus Hrist.

"Braćo i sestre, hvala vam na ljubavi, što postojite, hvala vam što živite pravoslavnom verom", poručio je vjernicima patrijarh Porfirije.

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije doputovao je u Mrkonjić Grad, gdje mu je svečani doček priređen pred Hramom Svetog Save.

Sa patrijarhom srpskim u Mrkonjić Grad je došao i NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, a dočekali su ih brojni vjernici.

U čast dolaska srpskog patrijarha u Hramu Svetog Save služena je doksologija.

Dolaskom u Mrkonjić Grad, NJegova svetost započinje dvodnevnu posjetu Eparhiji bihaćko-petrovačkoj i rmanjskoj.

Patrijarh Porfirije sutra će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Glogovac kod Šipova

(BN/Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zoran

18.06.2022 20:41

Vjera je temelj za sirotinju koja radi za velikane koji stoje u prvim redovima i daju izdasne darove.Njima se sve prasta i oni sve mogu.Volio bih da Crkva malo obrati paznju na one istinske vjernike a ne da se trudi pridobijati samo nove,narocito biznismene

ODGOVORITE
Name

Re

18.06.2022 23:27

Patrijarh Porfirije se čini mnogo bolji za narod od prethodnika koji je bio čest gost kod Dodika. A dobro bi bilo da sveštenstvo ne učestvuje u politici i izborima aktivno kao i do sada. Zna se na čijoj strani.

Name

Ja

18.06.2022 22:04

Eeee..Tito dragi...

ODGOVORITE
Name

Janos

19.06.2022 06:13

Temelj čega? Za zatucanost možda

ODGOVORITE
Name

Херцеговина

19.06.2022 09:16

Када смо још у Мркоњић Граду, јели неко зна у којој је фази тужба Мркоњић града потив Републике Хрватске за ратни злочин?

ODGOVORITE
Name

Jojo

19.06.2022 11:56

Vjera je temelj! Samo se molite Bogu i nema problema. Netreba da se radi, hrane će biti na izobilju. Koja glupost, ovi se ponašaju kao da živimo 3 vijeku.

ODGOVORITE
Name

re

19.06.2022 12:33

Jok bolje u Ljubiju kod onog fratra,on resava vece stvari konkretno

Name

Ozon

20.06.2022 08:00

Tužba protiv Grvatske je laž i farsa ,prevara SNSDa ka i sve do sada ,samo par mjeseci pred izbore pričaju o tom i dovode narod u zabludu i posle u dogovoru sa SNSD i HDZ opet koalicija to je matrica a narod glup.