Иванић: На власти у БиХ су превазиђене политичке опције

Бивши министар спољних послова Босне и Херцеговине Младен Иванић на Глобал Баку форуму осврнуо се на одлуку Европске комисије да додијели кандидатски статус Украјини и Молдавији, али је коментарисао и потезе Милорада Додика, односно регионалну сарадњу.

Босна и Херцеговина 17.06.2022 | 17:00
Иванић: На власти у БиХ су превазиђене политичке опције

Иванић каже да понуду која иде према Украјини и Молдавији, једним дијелом и према Грузији, од стране ЕУ, посматра из два аспекта.

“Ова одлука може бити и позитивна и негативна. Евидентно је да су се политички разлози опредјелили за чињеницу да ће Украјина и Молдавија, а вјероватно и Грузија добити кандидатски статус. То може наравно олакшати и нама пут, ако они добију, а они су иза нас, далеко по стварним мјерама кое су предузели да се прикључе ЕУ. А ако је ово превише дефинисана политичка одлука, онда може отежати. Јер онда земље могу рећи, овај круг можемо издржати, а неке нове кандидате и нове чланице не можемо. Видјећемо шта ће ту бити”, каже Иванић у изјави Н1.

Иванић каже да га је сада мало и страх што је ЕУ убрзала кандидатски статус за ове земље.

“Ако погледамо стварне напоре, шта је стварно учињено, Сјеверна Македонија је заслужила да добије почетак преговора. Мислим да су и Црна Гора и Србија, БиХ мање од њих, али су биле далеко узнапредовале у испуњавању услова. Ја се надам да због ове одлуке неће бити кажњени, а да нећемо ни ми”, додаје Иванић.

Каже и да је у свему превише политике, а да то није добро. Јер, за кандидатски статус морате испуњавати услове, а не да се догађају дневнополитички потези.

“Погледајте улогу закона. Цијели регион Западног Балкана, па чак и БиХ. Уз све проблеме које има, корупција и друге ствари, много је даље отишла него што су Украјина и Молдавија. Тако да је то за мене једна контроверзна одлука, наравно не могу бити против давања статуса кандидата било коме, али ако не буде праћено са Западним Балканом, онда ће то за дугорочно проширење и стабилност ЕУ бити јако погрешно”, говори Иванић.

Када је у питању Милорад Додик и његова сарадња и са ЕУ и Русијом гдје данас борави, Иванић каже да је то Додиков приступ јер он само размишља о наредним изборима.

“Очито је процјенио да ће му то добро доћи и због тога се опредјелио за то. Биће врло занимљиво видјети шта ће људи из Брисела и Мишел рећи. То је тешко да процјеним. Мислим да та варијанта, један дан једно, други дан друго, неће моћи да дугорочно функционише и неће моћи тако још дуго. Али то је њему питање, али и добрим дијелом и за људе из Брисела. Шта они раде у БиХ, на кога рачунају? Да ли рачунају на ове, по мом дубоком увјерењу, превазиђене политичке опције које су тренутно на власти?

Ту мислим и на СДА и ХДЗ и СНСД. Или рачунају на неку нормалнију опцију, коју може да пружи једино опозиција. Каква год да је, али опозиција и у ФБиХ и у РС-у”, додаје Иванић.

О посјети Мевлута Цавусоглу БиХ Иванић каже како ће се говорити сигурно и о поново покренутој идеји за састанак Ердоган-Милановић-Вучић са трочланим Предсједништвом БиХ. “Идеја је добро, али је тешко остварива због Милановићевих изјава, али и бошњачких ставова о томе, те самом Вучићу”, оцјењује Иванић.

(Н1)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Аааа

17.06.2022 15:27

Обрен м8ци мициц бјелица стевандиц цубриловулиц тегелтијее мајкици спирици кузмановици бањци цавици павици дјокици цвијановици додизи у комплету до кумоваааа радисица сзлтанковица дјутиц итдитд плејадаа мјесто у затворима сјед3 у фитељама јнституцијааа изнад зсконаа козаа ностра бисанскаа модерна од рата до данас пљацкаа у свим партијамаа лопивиии имена говоре све!!! Сама од себе! Траг прљавог нивцаа на све стране али нема правне дрзаве и закон за мафију политицко тајкунскуу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Аааа

17.06.2022 16:03

Ма браво! Ко не зна да чита нека научи!.?

Name

Татар

17.06.2022 16:38

Господине Иванићу кад се тиче корупције она је највише заступљена у вашим државним владајућим редовима.Ако је ви унутар ваших редова ресите на нижим нивоима ће је врло брзо нестати.

Name

ре

17.06.2022 18:25

И ти си са њима исти, исто учестовао у приватизацији, светска банка ти основала странку 1999.

Name

Адвокат

17.06.2022 16:10

Чуј овог мислиоца. А они које нису на власти у БиХ су прогресивни. Хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

17.06.2022 19:37

Чему ти причаш покри се ушима и буди задовољан што си на државним јаслама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

18.06.2022 11:07

Хоцес ли ти поново!

ОДГОВОРИТЕ