Ivanić: Na vlasti u BiH su prevaziđene političke opcije

Bivši ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić na Global Baku forumu osvrnuo se na odluku Evropske komisije da dodijeli kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, ali je komentarisao i poteze Milorada Dodika, odnosno regionalnu saradnju.

Bosna i Hercegovina 17.06.2022 | 17:00
Ivanić: Na vlasti u BiH su prevaziđene političke opcije

Ivanić kaže da ponudu koja ide prema Ukrajini i Moldaviji, jednim dijelom i prema Gruziji, od strane EU, posmatra iz dva aspekta.

“Ova odluka može biti i pozitivna i negativna. Evidentno je da su se politički razlozi opredjelili za činjenicu da će Ukrajina i Moldavija, a vjerovatno i Gruzija dobiti kandidatski status. To može naravno olakšati i nama put, ako oni dobiju, a oni su iza nas, daleko po stvarnim mjerama koe su preduzeli da se priključe EU. A ako je ovo previše definisana politička odluka, onda može otežati. Jer onda zemlje mogu reći, ovaj krug možemo izdržati, a neke nove kandidate i nove članice ne možemo. Vidjećemo šta će tu biti”, kaže Ivanić u izjavi N1.

Ivanić kaže da ga je sada malo i strah što je EU ubrzala kandidatski status za ove zemlje.

“Ako pogledamo stvarne napore, šta je stvarno učinjeno, Sjeverna Makedonija je zaslužila da dobije početak pregovora. Mislim da su i Crna Gora i Srbija, BiH manje od njih, ali su bile daleko uznapredovale u ispunjavanju uslova. Ja se nadam da zbog ove odluke neće biti kažnjeni, a da nećemo ni mi”, dodaje Ivanić.

Kaže i da je u svemu previše politike, a da to nije dobro. Jer, za kandidatski status morate ispunjavati uslove, a ne da se događaju dnevnopolitički potezi.

“Pogledajte ulogu zakona. Cijeli region Zapadnog Balkana, pa čak i BiH. Uz sve probleme koje ima, korupcija i druge stvari, mnogo je dalje otišla nego što su Ukrajina i Moldavija. Tako da je to za mene jedna kontroverzna odluka, naravno ne mogu biti protiv davanja statusa kandidata bilo kome, ali ako ne bude praćeno sa Zapadnim Balkanom, onda će to za dugoročno proširenje i stabilnost EU biti jako pogrešno”, govori Ivanić.

Kada je u pitanju Milorad Dodik i njegova saradnja i sa EU i Rusijom gdje danas boravi, Ivanić kaže da je to Dodikov pristup jer on samo razmišlja o narednim izborima.

“Očito je procjenio da će mu to dobro doći i zbog toga se opredjelio za to. Biće vrlo zanimljivo vidjeti šta će ljudi iz Brisela i Mišel reći. To je teško da procjenim. Mislim da ta varijanta, jedan dan jedno, drugi dan drugo, neće moći da dugoročno funkcioniše i neće moći tako još dugo. Ali to je njemu pitanje, ali i dobrim dijelom i za ljude iz Brisela. Šta oni rade u BiH, na koga računaju? Da li računaju na ove, po mom dubokom uvjerenju, prevaziđene političke opcije koje su trenutno na vlasti?

Tu mislim i na SDA i HDZ i SNSD. Ili računaju na neku normalniju opciju, koju može da pruži jedino opozicija. Kakva god da je, ali opozicija i u FBiH i u RS-u”, dodaje Ivanić.

O posjeti Mevluta Cavusoglu BiH Ivanić kaže kako će se govoriti sigurno i o ponovo pokrenutoj ideji za sastanak Erdogan-Milanović-Vučić sa tročlanim Predsjedništvom BiH. “Ideja je dobro, ali je teško ostvariva zbog Milanovićevih izjava, ali i bošnjačkih stavova o tome, te samom Vučiću”, ocjenjuje Ivanić.

(N1)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Aaaa

17.06.2022 15:27

Obren m8ci micic bjelica stevandic cubrilovulic tegeltijee majkici spirici kuzmanovici banjci cavici pavici djokici cvijanovici dodizi u kompletu do kumovaaaa radisica szltankovica djutic itditd plejadaa mjesto u zatvorima sjed3 u fiteljama jnstitucijaaa iznad zskonaa kozaa nostra bisanskaa moderna od rata do danas pljackaa u svim partijamaa lopiviii imena govore sve!!! Sama od sebe! Trag prljavog nivcaa na sve strane ali nema pravne drzave i zakon za mafiju politicko tajkunskuu

ODGOVORITE
Name

Re Aaaa

17.06.2022 16:03

Ma bravo! Ko ne zna da čita neka nauči!.?

Name

Tatar

17.06.2022 16:38

Gospodine Ivaniću kad se tiče korupcije ona je najviše zastupljena u vašim državnim vladajućim redovima.Ako je vi unutar vaših redova resite na nižim nivoima će je vrlo brzo nestati.

Name

re

17.06.2022 18:25

I ti si sa njima isti, isto učestovao u privatizaciji, svetska banka ti osnovala stranku 1999.

Name

Advokat

17.06.2022 16:10

Čuj ovog mislioca. A oni koje nisu na vlasti u BiH su progresivni. Hahahaha

ODGOVORITE
Name

O

17.06.2022 19:37

Čemu ti pričaš pokri se ušima i budi zadovoljan što si na državnim jaslama...

ODGOVORITE
Name

Boban

18.06.2022 11:07

Hoces li ti ponovo!

ODGOVORITE