"Црвени аларм одавно је упаљен, али власт не реагује"

Храна у Републици Српској констатно поскупљује. Власти у Српској очигледно немају никакав интерес или се не труде да направе било какво олакшање грађанима и успоре раст цијена енергената и смањења оптерећења пореза јер су у овом моменту, чини се, важнији други проблеми као што су избори.

Република Српска 16.06.2022 | 22:20
"Црвени аларм одавно је упаљен, али власт не реагује"

Инфлација у Српској доноси све веће изазове, гориво и гас су додатно поскупјели што је узроковало и ланчана поскупљења осталих производа, а највише основних животних намирница. Међутим, то власт у Српској не брине јер сва обећања за помоћ грађанима остају само то, обећања или пуке најаве помоћи. Зато с друге стране, грађани страхују да неће имати новца за подмиривање основних животних потреба ако се небрига надлежних настави у будућности.

Економисти кажу да је један од разлога раста цијена то што је властита производња хране у Српској нижа и самим тим се више увози. То се најбоље може видјети по цијени литра јестивог уља, која сад већ прелази пет, а у неким маркетима чак и шест марака. Зато је потребно да држава што прије реагује, али све што су надлежни у Српској до сада урадили је интервентна набавка појединих производа, али конкретног потеза у том случају још није било.

"Оно што је морало да се уради јесте да се интервенише на заустављању наплате на акцизе на гориво, интервенише у пољопривреди да се производи наша храна и житарице да се помогне ревитализација сточног фонда, јер је ситуација таква да морамо имати своју храну. Грађани једино што могу да ураде јесте да забораве на годишње одморе и било какве трошкове који личе на луксуз, а нису луксуз а који су дио потрошачке корпе коју синдикат објављује да је већ прешла 2500 КМ“, каже Зоран Павловић, економиста.

Према мишљењу стручњака, тренд раста цијена хране вјероватно ће бити настављен. Пословање привреде за сад је позитивно и стабилно и не очекују се значајнији поремећаји, кажу у Привредној комори. Међутим, упитно је да ли ће се стање на свјетском тржишту одразити на наруџбе од ино партнера. 

 „Оно са чим се привредници и даље суочавају поред старе приче о повећању цијена свих репроматеријала и  несташица неких сировина, наши привредници морају да плате по већим цијенама и плате авансно и чекају по 5- 6 мјесеци испоруку тих производа што директно утиче на њихову ликвидност“, каже Владимир Благојевић, Привредна комора РС.

- Црвени аларм за повлачење конкретних потеза одавно је упаљен јер ако се не реагује на вријеме у наредним годинама могли би смо имати економску кризу већих размјера, сматра народни посланик у НС РС, Јелена Тривић. 

 „Ту би се морале радити озбиљне детаљне анализе да би се анализирао производ по производ зашто је дошло до поскупљења, за неке има потпуно логичан оком видљив разлог као што је нафта односно гориво на пумпама, цијене прехрамбених производа уља брашна то је све јасно, али данас поскупљује све под изговором украјниске кризе, а није баш тако ту су контролни органи и инспекције заказли дефинитиввно“, истиче Јелена Тривић, посланик ПДП у НС РС.

Поставља се питање да ли ће се власти у Српској повести примјером Пољске која је укинула акцизе на гориво и ПДВ на основне животне намирнице, или Турске која је смањила ПДВ на један одсто, јер да има воље код владајућих структура, било би и метода и мјера, али чини се да власт то једноставно не жели учинити. 

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мали човјек

17.06.2022 02:40

Власт у Републици Српској види да је народ толико убијен у главу и нема бојазни за било каквим немирима тако да раде, буквално, шта год хоће. Покрадоше све што им падне шака не обазирући се што је то толико офирно да је и дјеци то јасно. Додик закаже посебну сједницу НС РС, напсује се опозицији да то пас с маслом не би појео а ограничено је вријеме посланицима да било шта изговоре. Да Бог да им не требало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њофра

17.06.2022 04:08

Кај има везе кај цене идеју горе,па нисте ли ви они оји сте рекли да будете пасли траву само нека је српска.хехехее

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

17.06.2022 04:57

Има могућности, али немају тада за крађу. Више их троши из Буџета, него уплаћује и Буџет. Сви млате празну сламу, а ко ће производити добит. Политичари, државне управе, сељаци напуштају производњу због намета, и незапослени морају јести. Само Јелену економисту на челоРс и Вукана да уведе Правду. Остали нека им помогну, да се овај осиромашени Народ спаси. Јер 30 год. Националисти се бусају у прса, а сиромашили РС. Банда. Најгори непријатељ. Чиме хранити толико потрошача, са многим наметима. Незналице су 30 год. Осиромашили РС. Пензионер сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

17.06.2022 05:43

Не може Јелена за нас радити. Народ мора радити. Јелена има од чека живјети. Хвала јој што, као и онима који су је васпитали, ће искрено и поштено водити РС. Неће красти, и онемогућити Законима и друге. Вукан и Правда требају. СНСД рекоше на Козари. Нама је овдје добро. Ми нећемо преко границе. Накрали се простачине једне. А гладнима нису обезбиједили радна мијеста. Отимају ПРАДИЈЕДОВА имања, а други преко границе. Затворили нас због короне, а они ходали и крали. За Борце и њихове нема пара. За њихове излете авионима свуда има. Имного тог лошег у овом Хаосу. Свим Националности а требају уређене Државе. Само сам Пензионер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.06.2022 09:10

Све ово што се дешава њих не интересује и не погађа.Добро су ситуирани са добрим примањима и њима само може бити боље од ових поскупљења.Само ме народ чуди зашто шуте.

Name

+

17.06.2022 20:12

Па не ћути Народ. Сви пишемо између себе и губимо вријеме. А гладни . Болесни. На Скупштини прича Опозиција. Куд ћеш бољу. РТРС не преноси. То је Фабрика лажи. А у РС Народ много неписмен и КАЖУ. Гледамо своју ТВ. Ту су само Дезинформације. Хвале се. Рекламирају Власт.

ОДГОВОРИТЕ