"Crveni alarm odavno je upaljen, ali vlast ne reaguje"

Hrana u Republici Srpskoj konstatno poskupljuje. Vlasti u Srpskoj očigledno nemaju nikakav interes ili se ne trude da naprave bilo kakvo olakšanje građanima i uspore rast cijena energenata i smanjenja opterećenja poreza jer su u ovom momentu, čini se, važniji drugi problemi kao što su izbori.

Republika Srpska 16.06.2022 | 22:20
"Crveni alarm odavno je upaljen, ali vlast ne reaguje"

Inflacija u Srpskoj donosi sve veće izazove, gorivo i gas su dodatno poskupjeli što je uzrokovalo i lančana poskupljenja ostalih proizvoda, a najviše osnovnih životnih namirnica. Međutim, to vlast u Srpskoj ne brine jer sva obećanja za pomoć građanima ostaju samo to, obećanja ili puke najave pomoći. Zato s druge strane, građani strahuju da neće imati novca za podmirivanje osnovnih životnih potreba ako se nebriga nadležnih nastavi u budućnosti.

Ekonomisti kažu da je jedan od razloga rasta cijena to što je vlastita proizvodnja hrane u Srpskoj niža i samim tim se više uvozi. To se najbolje može vidjeti po cijeni litra jestivog ulja, koja sad već prelazi pet, a u nekim marketima čak i šest maraka. Zato je potrebno da država što prije reaguje, ali sve što su nadležni u Srpskoj do sada uradili je interventna nabavka pojedinih proizvoda, ali konkretnog poteza u tom slučaju još nije bilo.

"Ono što je moralo da se uradi jeste da se interveniše na zaustavljanju naplate na akcize na gorivo, interveniše u poljoprivredi da se proizvodi naša hrana i žitarice da se pomogne revitalizacija stočnog fonda, jer je situacija takva da moramo imati svoju hranu. Građani jedino što mogu da urade jeste da zaborave na godišnje odmore i bilo kakve troškove koji liče na luksuz, a nisu luksuz a koji su dio potrošačke korpe koju sindikat objavljuje da je već prešla 2500 KM“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Prema mišljenju stručnjaka, trend rasta cijena hrane vjerovatno će biti nastavljen. Poslovanje privrede za sad je pozitivno i stabilno i ne očekuju se značajniji poremećaji, kažu u Privrednoj komori. Međutim, upitno je da li će se stanje na svjetskom tržištu odraziti na narudžbe od ino partnera. 

 „Ono sa čim se privrednici i dalje suočavaju pored stare priče o povećanju cijena svih repromaterijala i  nestašica nekih sirovina, naši privrednici moraju da plate po većim cijenama i plate avansno i čekaju po 5- 6 mjeseci isporuku tih proizvoda što direktno utiče na njihovu likvidnost“, kaže Vladimir Blagojević, Privredna komora RS.

- Crveni alarm za povlačenje konkretnih poteza odavno je upaljen jer ako se ne reaguje na vrijeme u narednim godinama mogli bi smo imati ekonomsku krizu većih razmjera, smatra narodni poslanik u NS RS, Jelena Trivić. 

 „Tu bi se morale raditi ozbiljne detaljne analize da bi se analizirao proizvod po proizvod zašto je došlo do poskupljenja, za neke ima potpuno logičan okom vidljiv razlog kao što je nafta odnosno gorivo na pumpama, cijene prehrambenih proizvoda ulja brašna to je sve jasno, ali danas poskupljuje sve pod izgovorom ukrajniske krize, a nije baš tako tu su kontrolni organi i inspekcije zakazli definitivvno“, ističe Jelena Trivić, poslanik PDP u NS RS.

Postavlja se pitanje da li će se vlasti u Srpskoj povesti primjerom Poljske koja je ukinula akcize na gorivo i PDV na osnovne životne namirnice, ili Turske koja je smanjila PDV na jedan odsto, jer da ima volje kod vladajućih struktura, bilo bi i metoda i mjera, ali čini se da vlast to jednostavno ne želi učiniti. 

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mali čovjek

17.06.2022 02:40

Vlast u Republici Srpskoj vidi da je narod toliko ubijen u glavu i nema bojazni za bilo kakvim nemirima tako da rade, bukvalno, šta god hoće. Pokradoše sve što im padne šaka ne obazirući se što je to toliko ofirno da je i djeci to jasno. Dodik zakaže posebnu sjednicu NS RS, napsuje se opoziciji da to pas s maslom ne bi pojeo a ograničeno je vrijeme poslanicima da bilo šta izgovore. Da Bog da im ne trebalo.

ODGOVORITE
Name

Njofra

17.06.2022 04:08

Kaj ima veze kaj cene ideju gore,pa niste li vi oni oji ste rekli da budete pasli travu samo neka je srpska.hehehee

ODGOVORITE
Name

+

17.06.2022 04:57

Ima mogućnosti, ali nemaju tada za krađu. Više ih troši iz Budžeta, nego uplaćuje i Budžet. Svi mlate praznu slamu, a ko će proizvoditi dobit. Političari, državne uprave, seljaci napuštaju proizvodnju zbog nameta, i nezaposleni moraju jesti. Samo Jelenu ekonomistu na čeloRs i Vukana da uvede Pravdu. Ostali neka im pomognu, da se ovaj osiromašeni Narod spasi. Jer 30 god. Nacionalisti se busaju u prsa, a siromašili RS. Banda. Najgori neprijatelj. Čime hraniti toliko potrošača, sa mnogim nametima. Neznalice su 30 god. Osiromašili RS. Penzioner sam.

ODGOVORITE
Name

+

17.06.2022 05:43

Ne može Jelena za nas raditi. Narod mora raditi. Jelena ima od čeka živjeti. Hvala joj što, kao i onima koji su je vaspitali, će iskreno i pošteno voditi RS. Neće krasti, i onemogućiti Zakonima i druge. Vukan i Pravda trebaju. SNSD rekoše na Kozari. Nama je ovdje dobro. Mi nećemo preko granice. Nakrali se prostačine jedne. A gladnima nisu obezbijedili radna mijesta. Otimaju PRADIJEDOVA imanja, a drugi preko granice. Zatvorili nas zbog korone, a oni hodali i krali. Za Borce i njihove nema para. Za njihove izlete avionima svuda ima. Imnogo tog lošeg u ovom Haosu. Svim Nacionalnosti a trebaju uređene Države. Samo sam Penzioner.

ODGOVORITE
Name

Tatar

17.06.2022 09:10

Sve ovo što se dešava njih ne interesuje i ne pogađa.Dobro su situirani sa dobrim primanjima i njima samo može biti bolje od ovih poskupljenja.Samo me narod čudi zašto šute.

Name

+

17.06.2022 20:12

Pa ne ćuti Narod. Svi pišemo između sebe i gubimo vrijeme. A gladni . Bolesni. Na Skupštini priča Opozicija. Kud ćeš bolju. RTRS ne prenosi. To je Fabrika laži. A u RS Narod mnogo nepismen i KAŽU. Gledamo svoju TV. Tu su samo Dezinformacije. Hvale se. Reklamiraju Vlast.

ODGOVORITE