Опасна се игра води, на губитку може бити Српска

Додикове званичне посјете никад нису биле чешће. Покушавајући да балансира између истока и запада, и да извуче корист у виду кредита од једних и подршке од других, Републику Српску доводи у незавидан положај, кажу стручњаци. И све би то било добро да по сриједи није искључиво лични интерес и сакупљање политичких поена. 

Република Српска 16.06.2022 | 21:41
Опасна се игра води, на губитку може бити Српска

Додик, један дан у Бриселу, други у Турској, трећи у Русији. Са локацијама мијења и мишљење, јер избори се ближе па је потребна подршка од истока до запада, истичу аналитичари.  

"Све то наравно да можемо довести у контекст предизборне кампање, да он не смије толико да се замјера ни западу, док са друге стране сви ови потези, не смије преко ноћи ни да се окрене против Руса. Једноставно доста је урађено на том имиџу да јесте руски човек овде, да има добре односе са Владимиром Путином и он једноставно до избора мора да одржава такав тренд да има добре односе и да се не уведу санкције Русији. Шта ће бити после избора, то је Милорад Додик, не би ме уопште изненадило да оног тренутка када освоји власт, уведе санкције Русији“ истиче Велизар Антић, политички аналитичар.

Након избора Додик ће се окренути оној страни која му више понуди и омогући да остане на власти, тврде аналитичари.

Играње између великих сила опасна је игра за Републику Српску, чију судбину је Додик ставио на коцку, зарад поена на изборима, став је политичких аналитичара. 

"Мало се игра уопште са Републиком Српском и позицијом Републике Српске, пошто не можете, условно речено, сједити на двије столице. Не можете добијати кредите и средства и тежити евро-атланским интеграцијама, а с друге стране радити све против тога. И стрпљење, као што се види по санкцијама и свему осталом, запада је све тање, поготово у ситуацији рата у Украјини.

Тако да овим потезом дефинитивно се Република Српска сврстала против запада, дакле колико год Додик и политика око њега настоји да се прикаже као неутралан, непристрасан, дефинитивно су стали на ту страну, тако да само можемо очекивати каква ће реакција запада бити“, каже политички аналитичар Младен Бубоњић.

- Додик се окреће како вјетар дува, на домаћем терену прича једну причу, док у званичним посјетама сасвим другу, ону која му у датом моменту доноси више политичких поена, каже предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. Таква политика наноси штету Српској и у коначници доводи до исељавања великог броја становништва и цвјетања корупције, тврди Бореновић.

"Ма хоће да створи привид као да нешто рјешава, у суштини задњи човјек на планети који може било какве прилике стабилизовати је Додик. Његов природни амбијемнт су конфликти, тензије и сукоби и он иде са различитим причама. Потпуно једну причу има у Народној скупштини Републике Српске додворајавући се властитом српском народу, сасвим супротна прича је била сада у Бриселу, која је контра онога што је причао у Парламенту Српске, трећа прича је у Турској, четврта прича је у Москви.

Он једноставно прилагођава своју причу различитим саговорницима и све то прави, ја сам убијеђен, велику штету и кошта Републику Српску, свих ових година и деценија“ тврди Бореновић.

И док грађани пуне буџет борећи се са поскупљењима, Додик путује, а силна путовања финансирана су управо из буџета. Према томе његове званичне посјете Српској доносе више штете него користи. 

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Цкаља

16.06.2022 20:01

Бореновиц није за двије ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахаб

16.06.2022 20:21

А за колико си ти, благо мени?

Name

ре Цкаља

16.06.2022 20:26

Зато твој Рудоња јесте за четири

Name

Мисо

17.06.2022 06:06

Склањајте ту будалу, Додига, док није касно свима.

Name

Нека га

17.06.2022 08:56

само то ради, сигурно не штетиш Босни, зна се коме штетиш , браво, само напријед

Name

Татар

16.06.2022 20:09

Може врло лако. Само се питам каква је сврха становања ако ће се то десири

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушко

16.06.2022 20:25

Српска је већ 20 година на губитку. И шта ће мо сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

16.06.2022 20:53

Бурле це или изазвати нови рат или од РСа направити С Кореју

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

17.06.2022 04:33

Прво се треба побринути за свој народ, а онда се бавити глобалним темама.

Name

Миле, али зовите ме Баја

16.06.2022 20:57

Да Српска није на губитку, ја не бих био на добитку. Тако просто и једноставно. Ко је главни Баја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кико

17.06.2022 07:30

Како народ несхвати да је Дидик плацен да унисти РС заузврат добио 22 године владевине и богацење

Name

Е

17.06.2022 06:13

Моји аналитичари, зашто не анализирате како се осваја власт на изборима? Увелико је почело страначко запошљавање зарад добијања гласова, зашто се не казне извршиоци запошљавања? Зашто ви аналитичари и политичари који хоћете правну државу не захтјевајте и истрајете у томе да се такви виновници казне? Докле више просипате шарене лажи а сви посматрамо страначко запошљавање а нико не реагује? Зашто ви исти ако желите правну државу не едукујете грађане на промјени свијести и схватања бољег и праведнијег живота? Дали сте се икад запитали какав је ментални склоп наших грађана? Ја кретикујем њега само да бих ја дошао на власт, е од тога нема ништа. Многи грађани су у страху, уцјењени, купљени, сами себе продали по врло ниској цијени који доносе гласове, а међу осталима има доста оних које неће да изађу на изборе и то је тако од избора до избора. Да ли ми имамо зреле политичаре који ће направити правну и економски јаку државу?? Чини ми се да грађанима највише одговара управо овакво стање какво јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Табаско Пит

17.06.2022 07:03

Милокраде, историја Српског народа ће те запамтити као највећи измет који је овом земљом ходао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.06.2022 14:57

А ста су гласаци?

Name

Предатор

17.06.2022 07:24

Губимо ми одавно. И људе и територију и ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

17.06.2022 10:05

Додиков политићки егзибиционизам и покушај балансирања између истока и запада, заиста може РС довести у веома неповољну ситуацију, на крају нам могу " окренути леђа" и Русија и земље НАТО савеза!

ОДГОВОРИТЕ
Name

избори

17.06.2022 11:46

Вазно је да додик буде на добитку.

ОДГОВОРИТЕ