Opasna se igra vodi, na gubitku može biti Srpska

Dodikove zvanične posjete nikad nisu bile češće. Pokušavajući da balansira između istoka i zapada, i da izvuče korist u vidu kredita od jednih i podrške od drugih, Republiku Srpsku dovodi u nezavidan položaj, kažu stručnjaci. I sve bi to bilo dobro da po srijedi nije isključivo lični interes i sakupljanje političkih poena. 

Republika Srpska 16.06.2022 | 21:41
Opasna se igra vodi, na gubitku može biti Srpska

Dodik, jedan dan u Briselu, drugi u Turskoj, treći u Rusiji. Sa lokacijama mijenja i mišljenje, jer izbori se bliže pa je potrebna podrška od istoka do zapada, ističu analitičari.  

"Sve to naravno da možemo dovesti u kontekst predizborne kampanje, da on ne smije toliko da se zamjera ni zapadu, dok sa druge strane svi ovi potezi, ne smije preko noći ni da se okrene protiv Rusa. Jednostavno dosta je urađeno na tom imidžu da jeste ruski čovek ovde, da ima dobre odnose sa Vladimirom Putinom i on jednostavno do izbora mora da održava takav trend da ima dobre odnose i da se ne uvedu sankcije Rusiji. Šta će biti posle izbora, to je Milorad Dodik, ne bi me uopšte iznenadilo da onog trenutka kada osvoji vlast, uvede sankcije Rusiji“ ističe Velizar Antić, politički analitičar.

Nakon izbora Dodik će se okrenuti onoj strani koja mu više ponudi i omogući da ostane na vlasti, tvrde analitičari.

Igranje između velikih sila opasna je igra za Republiku Srpsku, čiju sudbinu je Dodik stavio na kocku, zarad poena na izborima, stav je političkih analitičara. 

"Malo se igra uopšte sa Republikom Srpskom i pozicijom Republike Srpske, pošto ne možete, uslovno rečeno, sjediti na dvije stolice. Ne možete dobijati kredite i sredstva i težiti evro-atlanskim integracijama, a s druge strane raditi sve protiv toga. I strpljenje, kao što se vidi po sankcijama i svemu ostalom, zapada je sve tanje, pogotovo u situaciji rata u Ukrajini.

Tako da ovim potezom definitivno se Republika Srpska svrstala protiv zapada, dakle koliko god Dodik i politika oko njega nastoji da se prikaže kao neutralan, nepristrasan, definitivno su stali na tu stranu, tako da samo možemo očekivati kakva će reakcija zapada biti“, kaže politički analitičar Mladen Bubonjić.

- Dodik se okreće kako vjetar duva, na domaćem terenu priča jednu priču, dok u zvaničnim posjetama sasvim drugu, onu koja mu u datom momentu donosi više političkih poena, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović. Takva politika nanosi štetu Srpskoj i u konačnici dovodi do iseljavanja velikog broja stanovništva i cvjetanja korupcije, tvrdi Borenović.

"Ma hoće da stvori privid kao da nešto rješava, u suštini zadnji čovjek na planeti koji može bilo kakve prilike stabilizovati je Dodik. Njegov prirodni ambijemnt su konflikti, tenzije i sukobi i on ide sa različitim pričama. Potpuno jednu priču ima u Narodnoj skupštini Republike Srpske dodvorajavući se vlastitom srpskom narodu, sasvim suprotna priča je bila sada u Briselu, koja je kontra onoga što je pričao u Parlamentu Srpske, treća priča je u Turskoj, četvrta priča je u Moskvi.

On jednostavno prilagođava svoju priču različitim sagovornicima i sve to pravi, ja sam ubijeđen, veliku štetu i košta Republiku Srpsku, svih ovih godina i decenija“ tvrdi Borenović.

I dok građani pune budžet boreći se sa poskupljenjima, Dodik putuje, a silna putovanja finansirana su upravo iz budžeta. Prema tome njegove zvanične posjete Srpskoj donose više štete nego koristi. 

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Ckalja

16.06.2022 20:01

Borenovic nije za dvije noge.

ODGOVORITE
Name

Ahab

16.06.2022 20:21

A za koliko si ti, blago meni?

Name

re Ckalja

16.06.2022 20:26

Zato tvoj Rudonja jeste za četiri

Name

Miso

17.06.2022 06:06

Sklanjajte tu budalu, Dodiga, dok nije kasno svima.

Name

Neka ga

17.06.2022 08:56

samo to radi, sigurno ne štetiš Bosni, zna se kome štetiš , bravo, samo naprijed

Name

Tatar

16.06.2022 20:09

Može vrlo lako. Samo se pitam kakva je svrha stanovanja ako će se to desiri

ODGOVORITE
Name

Kruško

16.06.2022 20:25

Srpska je već 20 godina na gubitku. I šta će mo sad?

ODGOVORITE
Name

Zoka

16.06.2022 20:53

Burle ce ili izazvati novi rat ili od RSa napraviti S Koreju

ODGOVORITE
Name

Jaffa

17.06.2022 04:33

Prvo se treba pobrinuti za svoj narod, a onda se baviti globalnim temama.

Name

Mile, ali zovite me Baja

16.06.2022 20:57

Da Srpska nije na gubitku, ja ne bih bio na dobitku. Tako prosto i jednostavno. Ko je glavni Baja?

ODGOVORITE
Name

Kiko

17.06.2022 07:30

Kako narod neshvati da je Didik placen da unisti RS zauzvrat dobio 22 godine vladevine i bogacenje

Name

E

17.06.2022 06:13

Moji analitičari, zašto ne analizirate kako se osvaja vlast na izborima? Uveliko je počelo stranačko zapošljavanje zarad dobijanja glasova, zašto se ne kazne izvršioci zapošljavanja? Zašto vi analitičari i političari koji hoćete pravnu državu ne zahtjevajte i istrajete u tome da se takvi vinovnici kazne? Dokle više prosipate šarene laži a svi posmatramo stranačko zapošljavanje a niko ne reaguje? Zašto vi isti ako želite pravnu državu ne edukujete građane na promjeni svijesti i shvatanja boljeg i pravednijeg života? Dali ste se ikad zapitali kakav je mentalni sklop naših građana? Ja kretikujem njega samo da bih ja došao na vlast, e od toga nema ništa. Mnogi građani su u strahu, ucjenjeni, kupljeni, sami sebe prodali po vrlo niskoj cijeni koji donose glasove, a među ostalima ima dosta onih koje neće da izađu na izbore i to je tako od izbora do izbora. Da li mi imamo zrele političare koji će napraviti pravnu i ekonomski jaku državu?? Čini mi se da građanima najviše odgovara upravo ovakvo stanje kakvo jeste.

ODGOVORITE
Name

Tabasko Pit

17.06.2022 07:03

Milokrade, istorija Srpskog naroda će te zapamtiti kao najveći izmet koji je ovom zemljom hodao.

ODGOVORITE
Name

Re

17.06.2022 14:57

A sta su glasaci?

Name

Predator

17.06.2022 07:24

Gubimo mi odavno. I ljude i teritoriju i ....

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

17.06.2022 10:05

Dodikov politićki egzibicionizam i pokušaj balansiranja između istoka i zapada, zaista može RS dovesti u veoma nepovoljnu situaciju, na kraju nam mogu " okrenuti leđa" i Rusija i zemlje NATO saveza!

ODGOVORITE
Name

izbori

17.06.2022 11:46

Vazno je da dodik bude na dobitku.

ODGOVORITE