Европски лидери стигли возом код Зеленског

Европска тројка стигла је у Кијев.

Свијет 16.06.2022 | 16:35
Европски лидери стигли возом код Зеленског

Француски председник Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц и италијански премијер Марио Драги стигли су јутрос у Кијев како би се сусрели са украјинским председником Володимиром Зеленским.

Предмет разговора биле су тежње земље за чланство у ЕУ и даље допремање оружја Украјини.

Тројица челника први су пут посетили украјинску престоницу од почетка рата. Стигли су ноћним возом у Кијев, где су их дочекале сирене за ваздушну опасност које су упозоравале на могући ракетни напад. Лист "Република" је известио како су челници прешли у Украјину с пољске границе, али њихови прецизни планови путовања били су непознати јер Париз, Берлин и Рим нису дали службене детаље о дуго очекиваном путовању.

"Сада ћемо се састати с председником Зеленским како бисмо посетили ратно место где су почињени масакри, а затим водили разговоре који су заказани с председником", рекао је Макрон новинарима на железничкој станици у Кијеву и продужио за Ирпин.

Посета је ''порука европског јединства према Украјинцима и подршке, порука о садашњости и будућности јер знамо да ће недеље које долазе бити врло тешки'', рекао је француски председник.

Француски дипломатски званичник рекао је новинарима Политика да ће након завршетка рата у Русији ''бити потребан 'дијалог' између Москве и Кијева како би се сазнало како градимо одржив мир уз сигурносне гаранције за Украјину''.

Званичник је рекао: ''Зеленски мора да дефинише шта би за њега била војна победа. Ми смо за потпуну победу уз поновну успоставу (украјинског) територијалног интегритета над свим територијама које су Руси освојили, укључујући Крим.''

Румунски председник Клаус Јоанис придружио се тројици челника кренувши другом рутом у четвртак ујутро. Посета Макрона, Шолца и Драгија долази уочи састанка челника ЕУ током којег ће се одлучити хоће ли се Украјини доделити статус кандидата за придруживање блоку. Очекује се да ће Европска комисија у петак препоручити да Украјини треба дати статус кандидата, што је први корак према чланству, иако ће постојати услови за побољшање владавине права и борбу против корупције.

Још није јасно становиште тројице лидера. Током посете Молдавији у среду, Макрон је остао отворен према придруживању Кијева и Молдавије.

"Желим да пошаљем јасан и позитиван знак, али морамо да изградимо једногласност међу чланицама ЕУ'', рекао је.

Шеф кабинета Зеленског Андреј Јермак поздравио је њихов долазак, рекавши да су "сигурност хране, оружје и подршка Украјини важне теме за разговор". "Очекујемо подршку за захтев Украјине за статус кандидата за ЕУ", рекао је Јермак у објави на каналу на Телеграму.

Део разговора је и тема војне помоћи Украјини. Зеленски је у више наврата захтевао пошиљке далекометног и тешког наоружања потребно за борбу против напредујућих руских снага у источном Донбасу и јужним обалским регијама. Званичници ЕУ сада су под притиском да одобре додатну војну помоћ, посебно након што је амерички председник Џозеф Бајден изјавио у среду да ће Кијеву пружити милијарду долара помоћи.

Зеленски недоречен

Председник Зеленски је дочекао сваког од гостујуц́их лидера ЕУ на улазу у Председничку палату у Кијеву.

Цео комплекс је обезбеђен, ради безбедности особа које се налазе у центру моц́и у земљи која је нападнута.

Током уобичајеног позирања за заједничку фотографију, Зеленски је упитан очекује ли да ц́е му европски савезници дати оно што заиста жели данас.

„Видец́емо“, одговорио је Зеленски.

На питање да ли је оптимистичан није било јасног одговора док су се лидери смештали унутра да би разговарали.

Украјински званичници су се надали да ц́е француски и немачки лидери дати недвосмислену подршку амбицијама Кијева за чланство у ЕУ, након донекле опречних порука Емануела Макрона и Олафа Шолца последњих недеља.

Неколико тренутака пре тога најтоплији загрљај био је између Зеленског и Макрона, пише ББЦ.

Долазак канцелара Шолца био је још незгоднији јер је немачки лидер изашао из свог возила са гломазном актовком коју је спустио поред себе на црвени тепих.

Брзо је одузето и предато помало збуњеном званичнику који је чекао у крилима.

Раније данас председник Француске Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц и премијер Италије Марио Драги стигли су возом у Кијев, јавиле су светске агенције.

То је прва посета Украјини тројице лидера од почетка руске инвазије на ту земљу. Како је пренела Јелисејска палата, предвиђено је да се састану са украјинским председником Володимиром Зеленским.

Лидери су виђени на железничкој станици, а са њима је и француски амбасадор у Украјини Етјен де Понсен.

Након што су изашли из специјалног воза којим су из Пољске стигли у Кијев, Макрон је рекао да ће посетити места која су нападнута.

„Ово је важан тренутак. Ово је порука европског јединства према Украјини“, рекао је француски председник.

Ово је посета на највишем нивоу Кијеву од почетка инвазије, а посебно је значајна јер је реч о лидерима три најмоћније економије ЕУ.

Такође ове државе често су критиковане да не обезбеђују Украјини довољно оружја које им је Зеленски затражио, али и због тога што су разговарали са председником Русије Владимиром Путином.

Лидери балтичких и централноевропских земаља то су сматрали неприхватљивим.

Посета је важна и као део припрема за самит који ће наредне недеље бити одржан у Бриселу и за састанак НАТО у Мадриду 29. и 30. јуна.

На самиту лидери чланица ЕУ размотриће захтев Украјине да добије статус кандидата за чланство у Унији.

Француски председник је активно укључен у дипломатске напоре да се рат у Украјини оконча. Он је више пута имао телефонске разговоре са руским колегом Владимиром Путином од почетка руске инвазије на Украјину 24. фебруара ове године.

Током дана очекује се да се састану са председником Украјине Володимиром Зеленским.

Према писању Дојче велеа, посета тројице лидера Украјини представља симбол уједињене Европе у жељи да се помогне тој држави, а посебно је важно што се догађа само дан пре него што Европска комисија треба да дâ препоруку о статусу Украјине као кандидата за чланство у ЕУ.

Припрема за њихову посету Украјини трајала је протеклих неколико недеља, пише ББЦ.

Макрон дирнут поруком

Украјина је од почетка рата критиковала Француску, Немачку и, у мањој мери, Италију, због наводног одуговлачења у пружању подршке.

Као разлог за такво мишљење, званични Кијев је наводио да те државе споро испоручују оружје и да своје економије стављају испред безбедности Украјине.

Ирпин, који је пре рата имао 62.000 становника, био је једно од главних жаришта борби са руским трупама пре него што су се повукле из северних области Украјине како би интензивирали офанзиву на истоку.

Стојец́и поред срушених, спаљених зграда, француски председник Француске Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц, италијански премијер Марио Драги и шеф румунске државе Клаус Јоханис слушали су украјинског званичника који им је објашњавао шта се тамо догодило.

Украјинске власти тврде да су руске снаге починиле злочине великих размера у Ирпину. Русија одбацује оптужбе.

Европски лидери су били без видљиве заштитне опреме, окружени тешко наоружаним војницима.

Видевши слоган на зиду "Нека Европа не ратује“, Макрон је рекао: "Веома је дирљиво видети то. Ово је права порука".

Украјина је критиковала Француску, Немачку и, у мањој мери, Италију, због наводних оклевања у њиховој подршци Кијеву, оптужујуц́и их да споро испоручују оружје, пише Слободна Европа.

Очекује се да ц́е се европски лидери састати са украјинским председником Володимиром Зеленским у посети највишег профила са Запада Кијеву од када је Русија извршила инвазију 24. фебруара.

Посета долази у тренутку када се лидери ЕУ припремају да донесу одлуку 23–24. јуна о захтеву Украјине да постане кандидат за чланство у ЕУ, а уочи важног самита Алијансе 29. и 30. јуна у Мадриду.

(Б92/Јутарњи Фото: ЕПА/ЕФЕ/ЛУДОВИЦ МАРИН / ПООЛ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Пилот

16.06.2022 15:56

Препали се птица који се запетљају у турбину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

16.06.2022 16:03

Ко би прије пола године рекао да ће овај пуноглавац бити централна фигура у свијету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјук

16.06.2022 16:11

Бог је давно рекао да сте сви скренули, осим оних којима се он смилује, ти мањина њих су на правом путу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојим Се

16.06.2022 16:17

Да ће Русија прогласити ратно стање и по свим међународним правилима објавити рат Украјини, и онда оде све у "Хондурас" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пфц цоа

16.06.2022 17:33

Сви ћете доћи на ред...полако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоока

16.06.2022 18:03

Добро напредујете нема шта" за идућу посјету припремите запрежна кола .

ОДГОВОРИТЕ
Name

анте

16.06.2022 18:21

Досла свита да обиљези стаје ције је ста за пљаку јадног народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИКАЗ

16.06.2022 18:33

Хоће чи Миле успут до Кијева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма браво

16.06.2022 18:55

Какво руковање и какав искрен лицемјерни поглед и подсмјех Швабе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

16.06.2022 18:59

Украјина у пламену а код ових кловнова осмјеси на лицу, значи све иде по плану ! Заниљиво да се овде Народи нервирају због Украјине, а њих тамо није брига !

ОДГОВОРИТЕ
Name

17.06.2022 10:27

Зашто Зеленски гледа у земљу док се рукује са свијетским званичницима то је израз непоштовања,могао је толико да научи и док је био глумац!10

ОДГОВОРИТЕ