Evropski lideri stigli vozom kod Zelenskog

Evropska trojka stigla je u Kijev.

Svijet 16.06.2022 | 16:35
Evropski lideri stigli vozom kod Zelenskog

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi stigli su jutros u Kijev kako bi se susreli sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Predmet razgovora bile su težnje zemlje za članstvo u EU i dalje dopremanje oružja Ukrajini.

Trojica čelnika prvi su put posetili ukrajinsku prestonicu od početka rata. Stigli su noćnim vozom u Kijev, gde su ih dočekale sirene za vazdušnu opasnost koje su upozoravale na mogući raketni napad. List "Republika" je izvestio kako su čelnici prešli u Ukrajinu s poljske granice, ali njihovi precizni planovi putovanja bili su nepoznati jer Pariz, Berlin i Rim nisu dali službene detalje o dugo očekivanom putovanju.

"Sada ćemo se sastati s predsednikom Zelenskim kako bismo posetili ratno mesto gde su počinjeni masakri, a zatim vodili razgovore koji su zakazani s predsednikom", rekao je Makron novinarima na železničkoj stanici u Kijevu i produžio za Irpin.

Poseta je ''poruka evropskog jedinstva prema Ukrajincima i podrške, poruka o sadašnjosti i budućnosti jer znamo da će nedelje koje dolaze biti vrlo teški'', rekao je francuski predsednik.

Francuski diplomatski zvaničnik rekao je novinarima Politika da će nakon završetka rata u Rusiji ''biti potreban 'dijalog' između Moskve i Kijeva kako bi se saznalo kako gradimo održiv mir uz sigurnosne garancije za Ukrajinu''.

Zvaničnik je rekao: ''Zelenski mora da definiše šta bi za njega bila vojna pobeda. Mi smo za potpunu pobedu uz ponovnu uspostavu (ukrajinskog) teritorijalnog integriteta nad svim teritorijama koje su Rusi osvojili, uključujući Krim.''

Rumunski predsednik Klaus Joanis pridružio se trojici čelnika krenuvši drugom rutom u četvrtak ujutro. Poseta Makrona, Šolca i Dragija dolazi uoči sastanka čelnika EU tokom kojeg će se odlučiti hoće li se Ukrajini dodeliti status kandidata za pridruživanje bloku. Očekuje se da će Evropska komisija u petak preporučiti da Ukrajini treba dati status kandidata, što je prvi korak prema članstvu, iako će postojati uslovi za poboljšanje vladavine prava i borbu protiv korupcije.

Još nije jasno stanovište trojice lidera. Tokom posete Moldaviji u sredu, Makron je ostao otvoren prema pridruživanju Kijeva i Moldavije.

"Želim da pošaljem jasan i pozitivan znak, ali moramo da izgradimo jednoglasnost među članicama EU'', rekao je.

Šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak pozdravio je njihov dolazak, rekavši da su "sigurnost hrane, oružje i podrška Ukrajini važne teme za razgovor". "Očekujemo podršku za zahtev Ukrajine za status kandidata za EU", rekao je Jermak u objavi na kanalu na Telegramu.

Deo razgovora je i tema vojne pomoći Ukrajini. Zelenski je u više navrata zahtevao pošiljke dalekometnog i teškog naoružanja potrebno za borbu protiv napredujućih ruskih snaga u istočnom Donbasu i južnim obalskim regijama. Zvaničnici EU sada su pod pritiskom da odobre dodatnu vojnu pomoć, posebno nakon što je američki predsednik Džozef Bajden izjavio u sredu da će Kijevu pružiti milijardu dolara pomoći.

Zelenski nedorečen

Predsednik Zelenski je dočekao svakog od gostujućih lidera EU na ulazu u Predsedničku palatu u Kijevu.

Ceo kompleks je obezbeđen, radi bezbednosti osoba koje se nalaze u centru moći u zemlji koja je napadnuta.

Tokom uobičajenog poziranja za zajedničku fotografiju, Zelenski je upitan očekuje li da će mu evropski saveznici dati ono što zaista želi danas.

„Videćemo“, odgovorio je Zelenski.

Na pitanje da li je optimističan nije bilo jasnog odgovora dok su se lideri smeštali unutra da bi razgovarali.

Ukrajinski zvaničnici su se nadali da će francuski i nemački lideri dati nedvosmislenu podršku ambicijama Kijeva za članstvo u EU, nakon donekle oprečnih poruka Emanuela Makrona i Olafa Šolca poslednjih nedelja.

Nekoliko trenutaka pre toga najtopliji zagrljaj bio je između Zelenskog i Makrona, piše BBC.

Dolazak kancelara Šolca bio je još nezgodniji jer je nemački lider izašao iz svog vozila sa glomaznom aktovkom koju je spustio pored sebe na crveni tepih.

Brzo je oduzeto i predato pomalo zbunjenom zvaničniku koji je čekao u krilima.

Ranije danas predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i premijer Italije Mario Dragi stigli su vozom u Kijev, javile su svetske agencije.

To je prva poseta Ukrajini trojice lidera od početka ruske invazije na tu zemlju. Kako je prenela Jelisejska palata, predviđeno je da se sastanu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Lideri su viđeni na železničkoj stanici, a sa njima je i francuski ambasador u Ukrajini Etjen de Ponsen.

Nakon što su izašli iz specijalnog voza kojim su iz Poljske stigli u Kijev, Makron je rekao da će posetiti mesta koja su napadnuta.

„Ovo je važan trenutak. Ovo je poruka evropskog jedinstva prema Ukrajini“, rekao je francuski predsednik.

Ovo je poseta na najvišem nivou Kijevu od početka invazije, a posebno je značajna jer je reč o liderima tri najmoćnije ekonomije EU.

Takođe ove države često su kritikovane da ne obezbeđuju Ukrajini dovoljno oružja koje im je Zelenski zatražio, ali i zbog toga što su razgovarali sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Lideri baltičkih i centralnoevropskih zemalja to su smatrali neprihvatljivim.

Poseta je važna i kao deo priprema za samit koji će naredne nedelje biti održan u Briselu i za sastanak NATO u Madridu 29. i 30. juna.

Na samitu lideri članica EU razmotriće zahtev Ukrajine da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

Francuski predsednik je aktivno uključen u diplomatske napore da se rat u Ukrajini okonča. On je više puta imao telefonske razgovore sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara ove godine.

Tokom dana očekuje se da se sastanu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Prema pisanju Dojče velea, poseta trojice lidera Ukrajini predstavlja simbol ujedinjene Evrope u želji da se pomogne toj državi, a posebno je važno što se događa samo dan pre nego što Evropska komisija treba da dâ preporuku o statusu Ukrajine kao kandidata za članstvo u EU.

Priprema za njihovu posetu Ukrajini trajala je proteklih nekoliko nedelja, piše BBC.

Makron dirnut porukom

Ukrajina je od početka rata kritikovala Francusku, Nemačku i, u manjoj meri, Italiju, zbog navodnog odugovlačenja u pružanju podrške.

Kao razlog za takvo mišljenje, zvanični Kijev je navodio da te države sporo isporučuju oružje i da svoje ekonomije stavljaju ispred bezbednosti Ukrajine.

Irpin, koji je pre rata imao 62.000 stanovnika, bio je jedno od glavnih žarišta borbi sa ruskim trupama pre nego što su se povukle iz severnih oblasti Ukrajine kako bi intenzivirali ofanzivu na istoku.

Stojeći pored srušenih, spaljenih zgrada, francuski predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi i šef rumunske države Klaus Johanis slušali su ukrajinskog zvaničnika koji im je objašnjavao šta se tamo dogodilo.

Ukrajinske vlasti tvrde da su ruske snage počinile zločine velikih razmera u Irpinu. Rusija odbacuje optužbe.

Evropski lideri su bili bez vidljive zaštitne opreme, okruženi teško naoružanim vojnicima.

Videvši slogan na zidu "Neka Evropa ne ratuje“, Makron je rekao: "Veoma je dirljivo videti to. Ovo je prava poruka".

Ukrajina je kritikovala Francusku, Nemačku i, u manjoj meri, Italiju, zbog navodnih oklevanja u njihovoj podršci Kijevu, optužujući ih da sporo isporučuju oružje, piše Slobodna Evropa.

Očekuje se da će se evropski lideri sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u poseti najvišeg profila sa Zapada Kijevu od kada je Rusija izvršila invaziju 24. februara.

Poseta dolazi u trenutku kada se lideri EU pripremaju da donesu odluku 23–24. juna o zahtevu Ukrajine da postane kandidat za članstvo u EU, a uoči važnog samita Alijanse 29. i 30. juna u Madridu.

(B92/Jutarnji Foto: EPA/EFE/LUDOVIC MARIN / POOL)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Pilot

16.06.2022 15:56

Prepali se ptica koji se zapetljaju u turbinu

ODGOVORITE
Name

Vuk

16.06.2022 16:03

Ko bi prije pola godine rekao da će ovaj punoglavac biti centralna figura u svijetu...

ODGOVORITE
Name

Djuk

16.06.2022 16:11

Bog je davno rekao da ste svi skrenuli, osim onih kojima se on smiluje, ti manjina njih su na pravom putu

ODGOVORITE
Name

Bojim Se

16.06.2022 16:17

Da će Rusija proglasiti ratno stanje i po svim međunarodnim pravilima objaviti rat Ukrajini, i onda ode sve u "Honduras" !

ODGOVORITE
Name

Pfc coa

16.06.2022 17:33

Сви ћете доћи на ред...полако

ODGOVORITE
Name

Đooka

16.06.2022 18:03

Dobro napredujete nema šta" za iduću posjetu pripremite zaprežna kola .

ODGOVORITE
Name

ante

16.06.2022 18:21

Dosla svita da obiljezi staje cije je sta za pljaku jadnog naroda

ODGOVORITE
Name

ZIKAZ

16.06.2022 18:33

Hoće či Mile usput do Kijeva.

ODGOVORITE
Name

Ma bravo

16.06.2022 18:55

Kakvo rukovanje i kakav iskren licemjerni pogled i podsmjeh Švabe

ODGOVORITE
Name

He He

16.06.2022 18:59

Ukrajina u plamenu a kod ovih klovnova osmjesi na licu, znači sve ide po planu ! Zaniljivo da se ovde Narodi nerviraju zbog Ukrajine, a njih tamo nije briga !

ODGOVORITE
Name

XL

17.06.2022 10:27

Zašto Zelenski gleda u zemlju dok se rukuje sa svijetskim zvaničnicima to je izraz nepoštovanja,mogao je toliko da nauči i dok je bio glumac!10

ODGOVORITE