Пахор Мишелу: БиХ треба додијелити статус кандидата

Председник Словеније Борут Пахор упутио је данас писмо председнику Европског савета Шарлу Мишелу, у којем апелује да се Босни и Херцеговини (БиХ) безусловно додели статус земље кандидата за чланство у Европској унији (ЕУ).

Босна и Херцеговина 16.06.2022 | 13:28
Пахор Мишелу: БиХ треба додијелити статус кандидата

Пахор сматра да би додељивање БиХ статуса кандидата за чланство у ЕУ без икаквих услова, ојачало проевропске снаге у тој земљи и убрзало темпо њеног прилагођавања европским нормама, те да је „у светлу рата у Украјини, потребно предузети опипљиве кораке како би се ЕУ што пре проширила на западни Балкан", саопштено је данас из кабинета председника Словеније, преноси СТА.

“У овој земљи су најочигледније негативне последице преспорог процеса проширења Европске уније и промене у европској перспективи. У оваквој ситуацији расту национализам и тенденције промене граница, а све то доводи до још веће нестабилности, што угрожава сигурност не само БиХ и њеног непосредног суседства, већ и Европске уније“, навео је Пахор, преноси СТА.

Словеначки председник је изразио жељу и да се преговори ЕУ са Србијом и Црном Гором одвијају брже.

Пахор је у писму Мишелу изразио подршку настојањима да се Украјини и Молдавији да статус земље кандидата за чланство у ЕУ, апеловао да се одобри почетак приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом у јуну и позвао на либерализацију визног режима за самопроглашено Косово.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јо тебе за ста пита

16.06.2022 11:54

Не пита се ни ЕУ а камо ли ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто би

16.06.2022 12:02

Били кандидат, кад имамо све сто нам нуди и ЕУ ... И висе ... Једноставније је да прогласимо себе за ЕУ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста

16.06.2022 13:42

БХ јесте ЕУ ... Ако имамо понуде размотрицемо, прихватицемо, али ове кандиатуре, с тим је готово, Брисел мозе реци добро БХ је цланица ЕУ у року од пар дана, евентуално 2-3 мјесеца, односно квартал, и онда це то бити разматрано, остало БХ се осјеца као добра ЕУ за себе и ове бламазе само промовису цивилни биро и слицне пројекте за унапредјење новинарства и берзе рада, као и сколства ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интересантно је то

16.06.2022 14:44

Да сте нас сви саботирали кад је требало, а сада није разумно сви се такмице као дас фол усреце. Ви да сте мислили добро нама, поаебно мислим Југославији и свим народима сацекали би да се то испреговара и мирно разидјемо сто би сигурно било.... Из тога извлацим закљуцак да нисте нукакво добро жислили ни ЕУ, а богами ни на гловалном нивоу. Млада сте ви вјестацка творевина а егоцентрицни, нисте ви сподобни да мудрујете а тако би зелили..... Просто нисте дорасли томе, хиљаде година је потребно .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.16.6.2022

16.06.2022 14:52

Које вас шта пито Пахоре,само сте зато да дижете руке и да климате главом као мажге.Увек сте били коњушари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критикујемо

16.06.2022 19:16

БХ, ЕУ, Словенију ... Као да смо једна дрзава ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелен

16.06.2022 20:51

Молим вас, помозите нам оставите нас на миру!

ОДГОВОРИТЕ