Састанак министара НАТО-а о јачању источног крила

Министри одбране НАТО-а окупили су се данас на састанку у Бриселу како би разговарали првенствено о јачању снага дуж источне границе Алијансе у контексту руских војних активности у Украјини.

Свијет 16.06.2022 | 12:12
Састанак министара НАТО-а о јачању источног крила

Састанак министара одбране одржава се уочи самита НАТО-а 29. и 30. јуна у Мадриду на којем ће чланице покушати да одреде курс Алијансе за наредне године.

Као одговор на руску инвазију у Украјини, НАТО је разместио више од 40.000 војника под својом директном командом, углавном на источном крилу.

Генерални секретар Јенс Столтенберг рекао је да ће савезници одлучити о могућностима њиховог дугорочног ангажовања како би се осигурало да НАТО може да "одбрани сваки педаљ територије Алијансе", преноси АП.

Немачка је већ најавила планове о јачању ангажовања у Литванији, а Француска жели да повећа присуство у Румунији где планира размештање 1.000 војника и тенкова до краја године.

На данашњем састанку у Бриселу биће речи и о потреби за већим војним издвајањима, најавио је Столтенберг, као и о настојањима Шведске и Финске да уђу у НАТО.

Столтенберг је такође поздравио одлуку САД да пошаљу додатних милијарду долара војне помоћи Украјини и поручио да су чланице НАТО спремне да наставе са суштинском подршком тој земљи.

(Тањуг   Фото: АП Пхото/Оливиер Маттхyс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Неђо.16.6.2022

16.06.2022 13:15

Надам се даћете се ускоро распасти,доста сте направили сиротиње по свету.Дегод сте дошли иза вас остале су само рушевине,да неговирим колико сте народа убили и опљачкали,семе вам се сатрло бамдитско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Недјо

16.06.2022 18:58

Ста це тек остати од Америке и Њемацке ...

Name

Самуел

16.06.2022 14:50

Оне земље цији би народ ратовао против Русије би ратовале и да нису цланице НАТО банде..А народ који неће да пуца на Русију неце и ако је члан НАТО савеза..НАТО слузи Америци више псиихошки а богами и кад треба неку слабију земљу напасти па пљачкат.Па се онда Америка извлачи као ето савезници су..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.06.2022 15:12

А јеси паметан ко смудј,,,ко данас пљацка Украјину јадо