Sastanak ministara NATO-a o jačanju istočnog krila

Ministri odbrane NATO-a okupili su se danas na sastanku u Briselu kako bi razgovarali prvenstveno o jačanju snaga duž istočne granice Alijanse u kontekstu ruskih vojnih aktivnosti u Ukrajini.

Svijet 16.06.2022 | 12:12
Sastanak ministara NATO-a o jačanju istočnog krila

Sastanak ministara odbrane održava se uoči samita NATO-a 29. i 30. juna u Madridu na kojem će članice pokušati da odrede kurs Alijanse za naredne godine.

Kao odgovor na rusku invaziju u Ukrajini, NATO je razmestio više od 40.000 vojnika pod svojom direktnom komandom, uglavnom na istočnom krilu.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao je da će saveznici odlučiti o mogućnostima njihovog dugoročnog angažovanja kako bi se osiguralo da NATO može da "odbrani svaki pedalj teritorije Alijanse", prenosi AP.

Nemačka je već najavila planove o jačanju angažovanja u Litvaniji, a Francuska želi da poveća prisustvo u Rumuniji gde planira razmeštanje 1.000 vojnika i tenkova do kraja godine.

Na današnjem sastanku u Briselu biće reči i o potrebi za većim vojnim izdvajanjima, najavio je Stoltenberg, kao i o nastojanjima Švedske i Finske da uđu u NATO.

Stoltenberg je takođe pozdravio odluku SAD da pošalju dodatnih milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini i poručio da su članice NATO spremne da nastave sa suštinskom podrškom toj zemlji.

(Tanjug   Foto: AP Photo/Olivier Matthys)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Neđo.16.6.2022

16.06.2022 13:15

Nadam se daćete se uskoro raspasti,dosta ste napravili sirotinje po svetu.Degod ste došli iza vas ostale su samo ruševine,da negovirim koliko ste naroda ubili i opljačkali,seme vam se satrlo bamditsko.

ODGOVORITE
Name

Re Nedjo

16.06.2022 18:58

Sta ce tek ostati od Amerike i Njemacke ...

Name

Samuel

16.06.2022 14:50

One zemlje ciji bi narod ratovao protiv Rusije bi ratovale i da nisu clanice NATO bande..A narod koji neće da puca na Rusiju nece i ako je član NATO saveza..NATO sluzi Americi više psiihoški a bogami i kad treba neku slabiju zemlju napasti pa pljačkat.Pa se onda Amerika izvlači kao eto saveznici su..

ODGOVORITE
Name

Re

16.06.2022 15:12

A jesi pametan ko smudj,,,ko danas pljacka Ukrajinu jado