Градоначелник БЛ један од учесника самита у Љубљани

Градоначелник Драшко Станивуковић учествује на самиту о употреби бицикла као средства одрживе мобилности – „Вело-цитy 2022“, који се одржава у Љубљани.  

Република Српска 15.06.2022 | 15:45
Градоначелник БЛ један од учесника самита у Љубљани

Градоначелник Драшко Станивуковић учествује на самиту о употреби бицикла као средства одрживе мобилности – „Вело-цитy 2022“, који се одржава у Љубљани. Част ми је што је Бања Лука данас раме уз раме са бројним градовима попут Новог Сада, Љубљане. Дубровника, Сарајева, те што имамо прилику да на овом самиту размијенимо искуства и у наредном периоду неке добре праксе примијенимо и у свом граду – поручио је градоначелник.

Говорећи о теми урбане и одрживе мобилности, Станивуковић је истакао да је његова администрација од преузимања мандата опредијељена да у Бањој Луци ради на промјени културе саобраћаја.

– Бања Лука је довољно велик град у којем имате све што вам је потребно, али истовремено и довољно мали да вам је све на дохват руке. Бања Лука је град зеленила, град са много туристичких потенцијала, град који нуди много, а ми смо опредијељени да наш град унаприједимо и у контексту урбане и одрживе мобилности – рекао је он, те додао да су већ предузети одређени кораци који су усмјерени управо да у нашем граду створе једну потпуно другачију културу саобраћаја.

Како је појаснио, тренутна култура саобраћаја се темељи углавном на прекомјерној употреби аутомобила, због чега је потребно заправо мијењати свијест и навике суграђана.

-Иако ми улажемо у бициклистичку инфраструктуру, за промјену културе саобраћаја потребно је кроз различите активности мијењати свијест и личним примјером показати да може и другачије. С тим у вези ми смо постали Градска управа, која награђује раднике који за долазак на посао користе бицикл – рекао је Станивуковић.

Он је истакао да су награде запосленима имале позитиван ефекат, те да је дошло до повећања броја људи који се одлучују за употребу бицикла за долазак на посао.

– У протеклом периоду обезбиједили смо и направили паркинге за бицикле, планирамо обезбиједити 10 до 15 километара бициклистичких стаза, а осим улагања у бициклистичку инфраструктуру, одлучили смо се и за субвенционисање и модернизацију јавног превоза, јер сматрамо да је јавни превоз добра алтернатива, те да доприноси мањој употреби аутомобила. Увјерен сам да ће сви ови кораци резултирати да Бања Лука у потпуности промијени концепт одвијања саобраћаја у граду и на тај начин заштити здравље својих суграђана као и своју животну средину– закључио је градоначелник.

Свјетски самит „Вело-цитy 2022“ окупља лидере, представнике локалних заједница, доносиоце одлука, истраживаче, те водеће људе из области индустрије, с циљем промоције бициклизма и употребе бицикала као здравог, одрживог и алтернативног превозног средства. Самит је прилика да учесници размијене искуства и праксе потребне за стварање платформе која ће повећати употребу бицикала у градском саобраћају, објављено је на сајту Градске управе Бањалука.

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Е, па

15.06.2022 13:55

Важна активност на привлачењу инвеститора!!! Сви на бицикле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2022 18:52

Сав паметан свијет вози бицикле. Највише ради здравља а и других потреба. А ми се покондирили, и изигравамо неку господу, а возимо аута од 25 година

Name

Борик

15.06.2022 14:06

Село Вело 22. Употреба запрежних кола у "градском" превозу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушко

15.06.2022 14:35

Нисам ја одавде, дошао сам бициклом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

15.06.2022 14:47

У Бањалуци треба много боље означити постојеће бициклистичке стазе и траке са хоризонталном сигнализацијом. У њиховом кориштењу влада хаос и од стране бициклиста и пјешака јер многи не знају који дио је за пјешаке а који за бициклисте. Зар је толико скупо нацртати знак бицикла на сваких педесетак метара траке или стазе? Такође се мора много учинити, заједно са полицијом и удружењима бициклиста на едукацији бициклиста. Скоро да сви бициклисти возе тротоаром, (често и тамо гдје има упоредно бициклистичких трака), иако је то против закона. У БЛ су пјешаци угрожени од бахатих бициклиста који брзо возе или нервозно звоне, тражећи од пјешака да им се склоне са тротоара. Бициклисти пјешачке прелазе користе за прелазак на бициклу иако треба да гурају бицикл поред себе. Полиција не реагује, чак ни у самом центру града гдје је највише пјешака и бициклиста. Зашто надлежни не подузму нешто на едукацији и превентиви? Много је превентивних акција везаних за аутомобиле, али нема за бициклисте, иако су бициклисти учесници у саобраћају без икакве претходне провјере знања основних прописа вожње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

15.06.2022 17:15

За почетак ослободити бициклистичке стазе,на Венеција мосту стаза слузи као паркинг за госте Фабрика кафица

Name

Бањалука 2

15.06.2022 18:07

Потпуно сте у праву, све је како сте написали.

Name

Ре

16.06.2022 08:05

Све написано је тачно.

Name

Радован

15.06.2022 22:55

Нисмо знали ништа о бициклима док нам Словенци нису рекли.

ОДГОВОРИТЕ