Gradonačelnik BL jedan od učesnika samita u Ljubljani

Gradonačelnik Draško Stanivuković učestvuje na samitu o upotrebi bicikla kao sredstva održive mobilnosti – „Velo-city 2022“, koji se održava u Ljubljani.  

Republika Srpska 15.06.2022 | 15:45
Gradonačelnik BL jedan od učesnika samita u Ljubljani

Gradonačelnik Draško Stanivuković učestvuje na samitu o upotrebi bicikla kao sredstva održive mobilnosti – „Velo-city 2022“, koji se održava u Ljubljani. Čast mi je što je Banja Luka danas rame uz rame sa brojnim gradovima poput Novog Sada, Ljubljane. Dubrovnika, Sarajeva, te što imamo priliku da na ovom samitu razmijenimo iskustva i u narednom periodu neke dobre prakse primijenimo i u svom gradu – poručio je gradonačelnik.

Govoreći o temi urbane i održive mobilnosti, Stanivuković je istakao da je njegova administracija od preuzimanja mandata opredijeljena da u Banjoj Luci radi na promjeni kulture saobraćaja.

– Banja Luka je dovoljno velik grad u kojem imate sve što vam je potrebno, ali istovremeno i dovoljno mali da vam je sve na dohvat ruke. Banja Luka je grad zelenila, grad sa mnogo turističkih potencijala, grad koji nudi mnogo, a mi smo opredijeljeni da naš grad unaprijedimo i u kontekstu urbane i održive mobilnosti – rekao je on, te dodao da su već preduzeti određeni koraci koji su usmjereni upravo da u našem gradu stvore jednu potpuno drugačiju kulturu saobraćaja.

Кako je pojasnio, trenutna kultura saobraćaja se temelji uglavnom na prekomjernoj upotrebi automobila, zbog čega je potrebno zapravo mijenjati svijest i navike sugrađana.

-Iako mi ulažemo u biciklističku infrastrukturu, za promjenu kulture saobraćaja potrebno je kroz različite aktivnosti mijenjati svijest i ličnim primjerom pokazati da može i drugačije. S tim u vezi mi smo postali Gradska uprava, koja nagrađuje radnike koji za dolazak na posao koriste bicikl – rekao je Stanivuković.

On je istakao da su nagrade zaposlenima imale pozitivan efekat, te da je došlo do povećanja broja ljudi koji se odlučuju za upotrebu bicikla za dolazak na posao.

– U proteklom periodu obezbijedili smo i napravili parkinge za bicikle, planiramo obezbijediti 10 do 15 kilometara biciklističkih staza, a osim ulaganja u biciklističku infrastrukturu, odlučili smo se i za subvencionisanje i modernizaciju javnog prevoza, jer smatramo da je javni prevoz dobra alternativa, te da doprinosi manjoj upotrebi automobila. Uvjeren sam da će svi ovi koraci rezultirati da Banja Luka u potpunosti promijeni koncept odvijanja saobraćaja u gradu i na taj način zaštiti zdravlje svojih sugrađana kao i svoju životnu sredinu– zaključio je gradonačelnik.

Svjetski samit „Velo-city 2022“ okuplja lidere, predstavnike lokalnih zajednica, donosioce odluka, istraživače, te vodeće ljude iz oblasti industrije, s ciljem promocije biciklizma i upotrebe bicikala kao zdravog, održivog i alternativnog prevoznog sredstva. Samit je prilika da učesnici razmijene iskustva i prakse potrebne za stvaranje platforme koja će povećati upotrebu bicikala u gradskom saobraćaju, objavljeno je na sajtu Gradske uprave Banjaluka.

(BN) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

E, pa

15.06.2022 13:55

Važna aktivnost na privlačenju investitora!!! Svi na bicikle!

ODGOVORITE
Name

Re

15.06.2022 18:52

Sav pametan svijet vozi bicikle. Najviše radi zdravlja a i drugih potreba. A mi se pokondirili, i izigravamo neku gospodu, a vozimo auta od 25 godina

Name

Borik

15.06.2022 14:06

Selo Velo 22. Upotreba zaprežnih kola u "gradskom" prevozu.

ODGOVORITE
Name

Kruško

15.06.2022 14:35

Nisam ja odavde, došao sam biciklom...

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

15.06.2022 14:47

U Banjaluci treba mnogo bolje označiti postojeće biciklističke staze i trake sa horizontalnom signalizacijom. U njihovom korištenju vlada haos i od strane biciklista i pješaka jer mnogi ne znaju koji dio je za pješake a koji za bicikliste. Zar je toliko skupo nacrtati znak bicikla na svakih pedesetak metara trake ili staze? Takođe se mora mnogo učiniti, zajedno sa policijom i udruženjima biciklista na edukaciji biciklista. Skoro da svi biciklisti voze trotoarom, (često i tamo gdje ima uporedno biciklističkih traka), iako je to protiv zakona. U BL su pješaci ugroženi od bahatih biciklista koji brzo voze ili nervozno zvone, tražeći od pješaka da im se sklone sa trotoara. Biciklisti pješačke prelaze koriste za prelazak na biciklu iako treba da guraju bicikl pored sebe. Policija ne reaguje, čak ni u samom centru grada gdje je najviše pješaka i biciklista. Zašto nadležni ne poduzmu nešto na edukaciji i preventivi? Mnogo je preventivnih akcija vezanih za automobile, ali nema za bicikliste, iako su biciklisti učesnici u saobraćaju bez ikakve prethodne provjere znanja osnovnih propisa vožnje.

ODGOVORITE
Name

Bl

15.06.2022 17:15

Za početak osloboditi biciklističke staze,na Venecija mostu staza sluzi kao parking za goste Fabrika kafica

Name

Banjaluka 2

15.06.2022 18:07

Potpuno ste u pravu, sve je kako ste napisali.

Name

Re

16.06.2022 08:05

Sve napisano je tačno.

Name

Radovan

15.06.2022 22:55

Nismo znali ništa o biciklima dok nam Slovenci nisu rekli.

ODGOVORITE