Стевандић, Додик и Ђокић показали да су слаби пред странцима

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић синоћ је покушао увјерити јавност да не вјерује својим очима и написаном тексту, него њему и Додику да нису прихватили ништа што би угрозило питање ентитетског гласања, државне имовине, те да су се ''изборили да само Предсједништво БиХ може одлучити о карактеру сукоба у Украјини''. Ништа од тога није тачно и Стевандић јако добро зна зашто је одбијао да прихвати Споразум, али је под притиском нажалост попустио, каже Александра Пандуревић, члан Главног одбора СДС.

Република Српска 15.06.2022 | 14:02
Стевандић, Додик и Ђокић показали да су слаби пред странцима

Пандуревићева подсјећа да у тачки 9. потписаног Споразума пише да лидери прихватају да ће наставити усклађивање са спољном политиком ЕУ, што подразумијева и имплементацију њихових аката из области вањске и безбједносне политике.

''То значи да ће прихватити и имплементирати све резолуције ЕУ о санкцијама Русији, што је супротно ставу НС РС о неутралности. У тачки 3. лидери су се обавезали да ће поштовати и спроводити одлуке домаћих судова, а домаћи суд је Уставни суд БиХ. Дакле, супротно ставовима Народне скупштине о одлукама Уставног суда БиХ којима се отимају државна имовина, пољопривредно земљиште, шуме, ријеке, тројка из Српске је прихватила да се то питање ријеши законима на нивоу БиХ'', истиче Пандуревићева. 

Она наводи да у тачки 7д, коју Стевандић изгледа такође није прочитао, пише да ће лидери ускладити Устав БиХ са пресудама Уставног суда БиХ, препорукама Венецијанске комисије и Европског суда за људска права. 

Пандревићева подсјећа да препоруке Венецијанске комисије кажу да треба укинути ентитетско гласање јер је 'вишак', да треба укинути Дом народа ПС БиХ и извршити обиман пренос надлежности са ентитета на ниво БиХ. 

„Такође, Венецијанска комисија тражи и једног предсједника БиХ који ће бити биран у парламенту БиХ и пренос финансијских ресурса на ниво БиХ, те јачи Савјет министара који ће преузети већи дио извршне власти од ентитета. Све то је прихваћено у Бриселу, више него што је обухватао тзв. априлски пакет уставних амандмана'', каже Пандуревићева.

Она поручује да су Милорад Додик, Петар Ђокић и Ненад Стевандић показали да су слаби пред странцима и под притисцима и да су прихватили свођење Републике Српске на празну љуштуру. 

''Ово је уједно лекција бирачима да не смију бирати лидере који се плаше црних листи и личних санкција, и за спас своје коже спремни су жртвовати интересе Републике Српске. Судбина народа и Републике Српске не може бити у рукама таквих људи и зато они након октобра не смију ни о чему одлучивати ако желимо да опстанемо'', закључила је Пандуревићева.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Жељко

15.06.2022 12:37

Ето, покажите се ви кад дођете на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

15.06.2022 14:26

Слазем се нека се показу кад додју на власт али по овом сто су до сада показали док су били на власти били су пуни гори од ивих сада

Name

Боки Србац

15.06.2022 12:44

Нису они слаби према странцима, они су издајници, покрали су све вриједно у Републици Српској и странци их уцјењују !

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

15.06.2022 13:31

Ма када суто били јаки драга Александра?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзен

15.06.2022 13:53

Сестро откуд ти изби

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

15.06.2022 16:05

Малоумни лоповски ботови. СДС био на власти мандат ипо, и то послије рата. Када су још странци узурпирали државу. А ови ваши 18 година пљачкају, мајмуни глупи. А то вама и одговара, иначе неби имали огромне некретнине, страшне уштеђевине и сви из куће запослени на буџету. То је ваша политика, дај нама, а остали народ нека пати. Сви кои поштено мисле и имају жељу за уређен систем не одговара вам. Смрадови лоповски. ВИ би се још возали на страним тенковима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

15.06.2022 16:24

Лако је теби тако говорити кад те ти исти странци нису довели на власт

Name

А по сур

15.06.2022 18:35

Па држе их за јаја и заврцу знају за сва њихова дела манифетлуке гдје их сврби и гдје их боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајде

15.06.2022 19:42

Ти се прихвати мало мотике

ОДГОВОРИТЕ