Stevandić, Dodik i Đokić pokazali da su slabi pred strancima

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić sinoć je pokušao uvjeriti javnost da ne vjeruje svojim očima i napisanom tekstu, nego njemu i Dodiku da nisu prihvatili ništa što bi ugrozilo pitanje entitetskog glasanja, državne imovine, te da su se ''izborili da samo Predsjedništvo BiH može odlučiti o karakteru sukoba u Ukrajini''. Ništa od toga nije tačno i Stevandić jako dobro zna zašto je odbijao da prihvati Sporazum, ali je pod pritiskom nažalost popustio, kaže Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

Republika Srpska 15.06.2022 | 14:02
Stevandić, Dodik i Đokić pokazali da su slabi pred strancima

Pandurevićeva podsjeća da u tački 9. potpisanog Sporazuma piše da lideri prihvataju da će nastaviti usklađivanje sa spoljnom politikom EU, što podrazumijeva i implementaciju njihovih akata iz oblasti vanjske i bezbjednosne politike.

''To znači da će prihvatiti i implementirati sve rezolucije EU o sankcijama Rusiji, što je suprotno stavu NS RS o neutralnosti. U tački 3. lideri su se obavezali da će poštovati i sprovoditi odluke domaćih sudova, a domaći sud je Ustavni sud BiH. Dakle, suprotno stavovima Narodne skupštine o odlukama Ustavnog suda BiH kojima se otimaju državna imovina, poljoprivredno zemljište, šume, rijeke, trojka iz Srpske je prihvatila da se to pitanje riješi zakonima na nivou BiH'', ističe Pandurevićeva. 

Ona navodi da u tački 7d, koju Stevandić izgleda takođe nije pročitao, piše da će lideri uskladiti Ustav BiH sa presudama Ustavnog suda BiH, preporukama Venecijanske komisije i Evropskog suda za ljudska prava. 

Pandrevićeva podsjeća da preporuke Venecijanske komisije kažu da treba ukinuti entitetsko glasanje jer je 'višak', da treba ukinuti Dom naroda PS BiH i izvršiti obiman prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH. 

„Takođe, Venecijanska komisija traži i jednog predsjednika BiH koji će biti biran u parlamentu BiH i prenos finansijskih resursa na nivo BiH, te jači Savjet ministara koji će preuzeti veći dio izvršne vlasti od entiteta. Sve to je prihvaćeno u Briselu, više nego što je obuhvatao tzv. aprilski paket ustavnih amandmana'', kaže Pandurevićeva.

Ona poručuje da su Milorad Dodik, Petar Đokić i Nenad Stevandić pokazali da su slabi pred strancima i pod pritiscima i da su prihvatili svođenje Republike Srpske na praznu ljušturu. 

''Ovo je ujedno lekcija biračima da ne smiju birati lidere koji se plaše crnih listi i ličnih sankcija, i za spas svoje kože spremni su žrtvovati interese Republike Srpske. Sudbina naroda i Republike Srpske ne može biti u rukama takvih ljudi i zato oni nakon oktobra ne smiju ni o čemu odlučivati ako želimo da opstanemo'', zaključila je Pandurevićeva.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Željko

15.06.2022 12:37

Eto, pokažite se vi kad dođete na vlast.

ODGOVORITE
Name

Dejan

15.06.2022 14:26

Slazem se neka se pokazu kad dodju na vlast ali po ovom sto su do sada pokazali dok su bili na vlasti bili su puni gori od ivih sada

Name

Boki Srbac

15.06.2022 12:44

Nisu oni slabi prema strancima, oni su izdajnici, pokrali su sve vrijedno u Republici Srpskoj i stranci ih ucjenjuju !

ODGOVORITE
Name

sale

15.06.2022 13:31

Ma kada suto bili jaki draga Aleksandra?

ODGOVORITE
Name

Drzen

15.06.2022 13:53

Sestro otkud ti izbi

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

15.06.2022 16:05

Maloumni lopovski botovi. SDS bio na vlasti mandat ipo, i to poslije rata. Kada su još stranci uzurpirali državu. A ovi vaši 18 godina pljačkaju, majmuni glupi. A to vama i odgovara, inače nebi imali ogromne nekretnine, strašne ušteđevine i svi iz kuće zaposleni na budžetu. To je vaša politika, daj nama, a ostali narod neka pati. Svi koi pošteno misle i imaju želju za uređen sistem ne odgovara vam. Smradovi lopovski. VI bi se još vozali na stranim tenkovima.

ODGOVORITE
Name

Tatar

15.06.2022 16:24

Lako je tebi tako govoriti kad te ti isti stranci nisu doveli na vlast

Name

A po sur

15.06.2022 18:35

Pa drže ih za jaja i zavrcu znaju za sva njihova dela manifetluke gdje ih svrbi i gdje ih boli.

ODGOVORITE
Name

Hajde

15.06.2022 19:42

Ti se prihvati malo motike

ODGOVORITE