Босна и Херцеговина због вица мора да плати 15.000 марака

Босна и Херцеговина пред Европским судом за људска права у Стразбуру изгубила је спор због вица који је током суђења испричао Мирко Симић, адвокат из Брчког, и мораће да плати мало мање од 15.000 КМ, сазнају "Независне новине".

Босна и Херцеговина 15.06.2022 | 10:28
Босна и Херцеговина због вица мора да плати 15.000 марака

Наиме, Симић је у једном спору пред Апелационим судом Брчко дистрикта испричао виц о професору који је од студента тражио да наведе и имена, а не само број жртава бомбардовања Хирошиме, наводећи да га је другостепени суд третирао исто као што је у тој шали професор третирао своје студенте.

Због овог вица и приче Симић је, како сазнају "Независне новине", кажњен са 1.000 КМ због непоштовања суда. Послије изрицања новчане казне Симић се жалио Апелационом суду Брчко дистрикта који је у другом саставу потврдио ту казну, а касније исту казну након жалбе потврдио је Уставни суд Босне и Херцеговине.

"Суд прво запажа да је спорне примједбе, које су домаћи судови сматрали увредљивим, апликант изнио у контексту судског поступка. Другим ријечима, оне су изнесене пред форумом пред којим је природно да су се права његовог клијента требала енергично бранити. Надаље, примједбе су изнесене у жалби, за разлику од критике судије која је изречена, на примјер, у медијима. Према томе, шира јавност није знала за њих. Приликом разматрања овог предмета домаћи судови нису дали довољно тежине контексту у којем су примједбе изнесене", наводи се, између осталог, у одлуци Европског суда за људска права у Стразбуру.

У суштини, Европски суд за људска права утврдио је да је Апелациони суд Брчко дистрикта кажњавајући Симића утврдио да је прекршен члан 10. Европске конвенције о људским правима, у којем се, између осталог, наводи да:

"Свако има право на слободу изражавања. Ово право укључује слободу мишљења и слободу примања и преношења информација и идеја, без мијешања јавне власти и без обзира на границе".

Када је ријеч о казни коју ће платити БиХ, односно Брчко дистрикт, Европски суд за људска права утврдио је да је тужена у року од три мјесеца дужна платити 510 евра, као и сваки порез који се може зарачунати на име материјалне штете, затим 4.500 евра са порезима који се могу зарачунати на име нематеријалне штете, те 2.550 евра са порезима на име трошкова и задатака.

Три студента полажу испит из историје. Двојица имају "штелу", док трећи нема. Поставља професор питање првом студенту:

"Колега, реците нам све што знате о првој употреби атомске бомбе."

"Бачена је 6. августа 1945. на Хирошиму."

"Добро, добро, довољно за осмицу. Сљедећи!

Колега, исто питање."

"Бачена је 6. августа 1945. на Хирошиму. Бацили су је Американци."

"Одлично, колега, довољно за деветку."

Након тога на испит улази студент који нема "штелу", а професор му поставља исто питање. Студент, осим тога што каже да је бачена 6. августа 1945. године, наставља причу да је бомба пала у 8.15 по локалном времену, да је била тешка четири тоне, дуга три метра и да се радило о уранској бомби имена "Литтле Боy" коју је носио амерички бомбардер "Енола Гаy" итд.

Послије десетоминутне приче о брзини бомбе, ударном таласу, пламену који је услиједио, кратеру који је направила итд., студент испит завршава информацијом да је погинуло 140.000 људи те да су многи умирали годинама касније.

"Имена, колега, имена жртава уколико хоћете шестицу", рекао је професор.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Децко

15.06.2022 08:51

Овај виц су сигурно измислили неко од БиХ племена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

15.06.2022 12:46

Овај судски процес треба посматрати у контексту оне пословице која каже да изузетак потврђује правило, односно да правда није увијек на страни јаћега! Да појединац, па макар он бијо и добар адвокат, добије пред судом у Стразбуру све судске инстанце у једној држави, то се заиста веома ријетко дешава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

15.06.2022 15:25

И мозе диплому окацити мацку о реп ако није подобан полтронски потрцко.... Стар је то "виц".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

15.06.2022 15:54

То потврђује истраживање којим је утврђено да нажалост нисте баш најинтелигентнији..ви"мислите"да сте јако паметни,пљујете по свима,и свакоме,као ви сте нај.,нај а заправо сте толико несвјесни своје несвјести да је то хорор.Треба само погледат ово,качите своје подеране гаће где гид стигнете,само јер мислите да оне неком сметају,чисто без разлога и сврхе провоцирате све народе и народности око себе.А нисте свјесни да је то кривично дјело и да се поднесу пријаве .,ви би прошли ко и тај квази адвокат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замјена теза

15.06.2022 20:25

Ти си такав, све то сто написа.