Да би се спасио санкција Додик на тацни нуди Српску!

Споразум политичких лидера који су у Бриселу прихватили лидери власти у Републици Српској Милорад Додик, Ненад Стевандић и Петар Ђокић најгори је могући документ још од априлског пакета уставних амандмана, поручила је Александра Пандуревић, члан Главног одбора СДС.

Република Српска 14.06.2022 | 15:36
Да би се спасио санкција Додик на тацни нуди Српску!

Она каже да је, док прича о независној Републици Српској и поврату надлежности, Милорад Додик у Бриселу прихватио пренос надлежности на ниво БиХ.

„Прихватио је и једног предсједника БиХ, укидање Дома народа ПС БиХ и ентитетског гласања, али и да ће спровести одлуке о отимачини државне имовине, пољопривредног земљишта, ријека итд“, напомиње Пандуревићева. 

Она каже да је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, умјесто што се бави СДС-ом и предсједником Мирком Шаровићем, морала још јуче хитно сазвати састанак свих лидера и оградити се од овог неприхватљивог и штетног Споразума, јер је, истиче Пандуревић, њена уставна обавеза да штити и представља Републику Српску.

Пандуревићева објашњава да су Додик, Стевандић и Ђокић прихватили промјене Устава БиХ у складу с мишљењем Венецијанске комисије из 2005. године:

''Вољела бих да не знају шта тамо пише, али нажалост није тако. С хипотекама над главама, уцијењени, прихватили су сљедеће: 

-једног предсједника БиХ којег ће бирати ПС БиХ;

-укидање Дома народа ПС БиХ и ентитетског гласања у Представничком дому за које у мишљењу Венецијанске комисије пише да је ''вишак'';

-јачање Савјета министара и свеобухватан пренос надлежности на ниво БиХ, али и финансијских ресурса и извршне власти;

-пребацивање цијеле административне структуре ентитета на ниво БиХ.

Све то је наведено у мишљењу Венецијанске комисије као захтјев за измјену Устава БиХ.''

Она наводи да су тројица лидера власти у Републици Српској прихватили и спровођење пресуда и одлука судова у БиХ.

''Нико нема право, па макар то био и Милорад Додик, да супротно ставовима Народне скупштине чак и вербално прихвати да ће спровести политичке и антидејтонске одлуке Уставног суда БиХ којима се дерогира Српска и оставља без имовине. Такође, у Споразуму постоји оцјена сукоба у Украјини као 'агресије Русије' што је супротно неутралном ставу Републике Српске'', наводи Пандуревићева.

''Републику Српску и њене интересе, Додик распродаје на бриселском добошу да би се спасио црних листи и санкција. Лидер који није способан поднијети личну жртву ради интереса наше државе, мора отићи у политичку пензију. Република Српска неће и не смије бити талац и жртва уцијењених лидера, и ми им обећавамо да своја обећања из Брисела никада неће спровести јер ће Републику Српску чувати њен народ који је и створио'', наглашава Александра Пандуревић.

За разлику од Додика, Стевандића и Ђокића који у Бриселу нису писнули о неприхватљивости ставова ''Венецијанске комисије'', наглашава она, предсједник СДС-а Мирко Шаровић је у припремама те сесије рекао Европљанима да је то за њега и СДС неприхватљиво, као и квалификација сукоба у Украјини и спровођење одлука Уставног суда БиХ.

''За разлику од Додика, Мирко Шаровић је добровољно отишао у прогон, свјесно прошао и затвор и црне листе, и упаде СФОР-а у кућу,  јер није желио прихватити нестанак Војске Републике Српске. Додик данас за скидање са црне листе на тацни сервира Републику Српску и прави централизовану БиХ по мјери сарајевских партија. Зато, предсједница Републике Српске, треба да се позабави својим партијским шефом и покаже да је достојна позиције коју обавља, умјесто што покушава клеветати Мирка Шаровића'', закључила је Пандуревићева.   

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

БИГ ТОИН

14.06.2022 13:44

А ужаса! :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па шта

14.06.2022 21:58

Па и ако је он прихватио,не морамо ми.

Name

Ре

15.06.2022 01:16

А шта је ту лоше за народ. Све је боље него сада.

Name

Пр

14.06.2022 13:46

Миле реко ништа није потписато!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

14.06.2022 13:48

Браво Александра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рел

14.06.2022 13:51

Знам да Миле није опција али не разумијем зашто сада не одговарају кретања према ЕУ. Ставови морају бити прилагодјени и то је сигурно добро ако зелимо зивјети без диктатура, корупције, оптерећења националиста итд. ЕУ то једноставно не препознаје као будућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

14.06.2022 14:01

Називас РС дрзавом треба те кривицно гонити,доста вам се пустало да лапрдате и вриједјате, постујте Устав и закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

14.06.2022 14:06

Наравно да је треба и прије то уцинити за нас све це бити бољ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

14.06.2022 14:09

Тако је урадио и са досадашњим преносима. СВЕ је пренио на БиХ и сада као нешто се Он бори да врати. Преварант који може замајавати само глупи народ у Републици Српској. У свакој нормалној дрзави би завршио на ломачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

14.06.2022 14:51

Одкуд ти Александра? Одавно те није било. Али све си у праву

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXЛ

14.06.2022 15:00

Жељка, Додик и Антон Касиповић у својству хрватских шпијуна штите хрватске националне интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

14.06.2022 16:11

Они штите само своје властите интересе и ничије више. Какве хрватске,какве глупости ???

Name

Фениx

14.06.2022 15:11

Зна он шта је потписао али хоће да се цједи до избора неби ли их добио а посље опет по старом.Свјетски лажов као стојат ће овај пут иза потписа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.06.2022 17:34

Да та РС постаде врло јефтина .Замисли генерал је залаже за своју самосталност и неовисност

Name

Плавуша

14.06.2022 19:07

И ја сам ради личног задовољства давала неку ствар дојучерашњим непријатељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филозоф_са_Врбаса

15.06.2022 05:37

Ионако је све отишло у 3пм. Српске је празна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

15.06.2022 07:18

Све је тако наса добра, постена и родољубива Александра. Цврст карактер и морал, а они то не воле. Само јако!

ОДГОВОРИТЕ